Un băiat de 13 ani a devenit primul om din lume care a „terminat” Tetris

Scris de | 3 ianuarie, 2024
Un băiat de 13 ani a devenit primul om din lume care a „terminat” Tetris
Foto: Blue Scuti/YouTube

Tetris nu este un joc realizat pentru a fi „terminat”. De-a lungul istoriei sale de aproape 40 de ani, mulți au presupus că jocul a fost construit pentru a continua la infinit, până când jucătorul pierde. Există însă și o scenă profesionistă de Tetris, unde jucătorii încearcă să ajungă la niveluri de neconceput și să împingă limitele jocului la maximum.

Jucătorul profesionist de Tetris, Willis „Blue Scuti” Gibson a devenit prima persoană care a „terminat” jocul (în varianta de NES) de la lansarea sa. Cum s-a întâmplat asta? Ei bine, Gibson a jucat Tetris până când a ajuns la nivelul 157, unde a realizat o linie (completarea unui rând din joc), și a dus la un crash al jocului, considerat ca fiind sfârșitul acestuia. Cum se poate asta? Tetris nu are un sfârșit prestabilit, ca majoritatea jocurilor, el fiind construit chiar pentru a funcționa până când jucătorul pierde. Ani buni, jucătorii profesioniști au considerat că au atins sfârșitul teoretic al variantei de NES, însă descoperiri recente au împins codul jocului până la limitele sale și au schimbat complet scena profesionistă a Tetris.

Un documentar realizat de youtuber-ul aGameScout arată faptul că, pentru foarte mult timp, comunitatea de Tetris considera că nivelul 29 nu poate fi depășit, fiind momentul în care piesele cad mai repede decât se poate mișca controller-ul de NES. În 2011, Thor Ackerland inventa însă ceva ce se numea „hypertapping” o tehnică nouă care i-a permis să fie prima persoană care atinge nivelul 30. Mai multe informații despre istoria scenei competitive de Tetris poți vedea în clipul lui aGameScout, aici.

Interesant este că, după nivelul 138, schema de culori a variantei de Tetris de pe NES începe să se strice, iar nivelurile următoare au chiar și piese aproape invizibile. Reușita băiatului de 13 ani este astfel cu atât mai impresionantă, însă există multe alte recorduri din Tetris care așteaptă să fie doborâte. Spre exemplu, nimeni nu a reușit să producă un crash la nivelul 155, care este, în teorie, cea mai rapidă oportunitate de a face acest lucru. De asemenea, niciun om nu a atins nivelul 255, care reprezintă punctul în care jocul „o ia de la capăt”, și reîncepe cu nivelul 0.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , ,

Sursa: A 13-year-old is the first human to beat Tetris