Capcom renunță la ideea de a adăuga un DRM în jocurile sale

Capcom

În ultimele zile cei de la Capcom s-au confruntat cu o mică criză: în urma inrtoducerii unui sistem DRM (digital rights management) o mulțime de utilizatori s-au răzbunat în secțiunea de comentarii și recenzii de pe Steam a lui Resident Evil Revelations. În acest fel, jocul mai vechi de un deceniu a fost bombardat cu reacții negative, ceea ce a făcut compania să asculte plângerile fanilor, și ceva mai târziu să renunțe la ideea cu DRM-ul Enigma Protector.

Tradițional, jocurile de la Capcom nu vin cu un DRM. Asta înseamnă că sunt predispuse la piraterie și la tot felul de modificări. Și chiar dacă nu este foarte bine pentru compania în sine, gamerii s-au bucurat ani la rând de modurile lansate de comunitate pentru aceste titluri. Asta ar fi urmat să se schimbe odată cu introducerea sistemului de protecție Enigma Protector, doar că impactul acestuia asupra experienței de joc a fost prea mult pentru gameri. De la probleme cu mod-urile lansate de comunitate, la crash-uri aleatorii și performanță scăzută, DRM-ul ăsta le are pe toate.

Din cauza unei probleme pe care am observat-o în ultima actualizare pe care am lansat-o, am decis să revenim la versiunea precedentă. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create, iar odată ce problema va fi rezolvată, vom relansa actualizarea. Vă mulțumim foarte mult pentru răbdare și cooperare.

CAPCOM

Chiar dacă schimbarea a fost anulată rapid, pare că cei de la Capcom nu renunță la ideea lor. Nu este pentru prima dată când compania militează împotriva modding-ului, susținând că această activitate limitează experiența de joc pe PC. Și după cum reiese din declarația recentă, DRM-ul va reveni cândva, atunci când va fi lipsit de probleme. Acum nu mai rămâne decât să vedem ce consideră compania japoneză drept problemă, întrucât am senzația că ne mai întâlnim cu Enigma Protector ăsta și-n viitor. Cu atât mai mult, cu cât și-a făcut apariția și în jocuri precum Mega Man Zero/ZX Legacy Collection. Nu se știe încă ce se va întâmpla cu jocurile de la Capcom, dar un lucru este clar; dacă au încercat să bage un DRM într-un joc atât de vechi, nimic nu îi va opri pe japonezi din a integra DRM-ul Enigma Protector în toate lansările noi, precum Dragon’s Dogma 2 care vine pe 22 martie 2024.