Metoda ingenioasă prin care Apple fentează o lege a Uniunii Europene care vizează App Store

Scris de | 16 ianuarie, 2024
Metoda ingenioasă prin care Apple fentează o lege a Uniunii Europene care vizează App Store

Uniunea Europeană a anunțat Digital Markets Act, o lege nouă care afectează magazinele de aplicații virtuale. Și fix această lege spune că fiecare magazin de acest fel trebuie să le permită utilizatorilor să instaleze și alte magazine de aplicații 3rd party, și le permită utilizatorilor să instaleze aplicații pe model sideload – adică la fel ca pe Android când instalezi un fișier cu extensia .apk. Tot această lege susține că fiecare aplicație poate să își introducă o metodă de plată proprie, deci nu vei fi obligat să plătești abonamentele de YouTube Premium sau Spotify via Apple Pay, ci direct prin sistemul de plată al platformei.

Dar Apple sunt Apple, astfel nu joacă după cum le cântă Uniunea Europeană – nu întru totul. Soluția găsită de compania din Cupertino a fost să împartă App Store în două entități separate. În felul acesta va exista un magazin pentru Europa, și un altul pentru restul lumii. Iar pe magazinul european, totul va funcționa așa cum cere legea. Informația este cât se poate de sigură, fiind publicată pe internet de către Mark Gurman de la Bloomberg, un insider Apple recunoscut pentru acuratețea informațiilor.

Data limită pentru a adapta magazinul de aplicații la legea DMA este 7 martie 2024, deci Apple mai are câteva săptămâni la dispoziție până când se va face separearea. Nu știu cât de complicat va fi pentru companie, mai ales dacă implică construirea aproape de la zero a unui App Store pentru Europa, însă nu cred că este o sarcină care să le pună mai probleme americanilor. Va fi însă interesat de urmărit cum va evolua eco-sistemul Apple în Uniunea Europeană, și dacă această schimbare va avea un efect mai mare. Cine știe? Poate vom vedea și pe App Store prețuri personalizate ca pe Steam.

Etichete: , , ,