Intel renunță la Hyper-Threading pentru următoarea generație de procesoare

Scris de | 22 ianuarie, 2024
Intel renunță la Hyper-Threading pentru următoarea generație de procesoare

Spre finalul acestui an vom face cunoștință cu următoarea generație de procesoare de la Intel. Aceasta este intitulată Arrow Lake-S și vine împreună cu un socket nou. De altfel este și prima dată când tabăra albastră renunță complet la memoria DDR4, astfel ambii mari jucători din piața procesoarelor vor avea platforme exclusive DDR5. Dar cea mai mare schimbare pe care o aduce următoarea generație de chip-uri este lipsa tehnologiei Hyper-Threading, producătorul fiind mai interesat de arhitectura hibridă cu două tipuri de nuclee. Informația vine de la @YuuKi_AnS, o sursă de încredere care a publicat niște documente Intel confidențiale.

Între timp, postarea acestuia a fost dată jos de pe X/Twitter, însă cei de la VideoCardz au apucat să facă capturi de ecran la toate documentele. Din acestea mai învățăm câteva chestii referitoare la generația de procesoare Intel Arrow Lake-S. Spre exemplu, acestea vor oferi același număr de nuclee ca și chip-urile din generația curentă. În plus, noile procesoare vor folosi o microarhitectură diferită care le va permite să ruleze nativ memorie DDR5-6400. Nu doar suportul pentru memorii este extins, astfel următoarele procesoare Intel Core vor oferi suport pentru conectarea unei plăci video pe 16 linii PCIe, cât și două SSD-uri PCIe x4.

Tehnologia Hyper-Threading nu va fi însă eliminată, ci mai de grabă înlocuită. Intel a publicat acum un an un patent de instrucțiuni paralele folosind nuclee hibride, iar zvonurile spun de ceva timp că producătorul va face această schimbare odată cu generația Arrow Lake-S. Momentan este însă prea devreme ca să vorbim despre noua tehnologie, mai ales că nu știm nimic oficial despre ea.

Mulți ar putea condamna mișcarea celor de la Intel de a lansa și un socket nou alături de procesoarele astea, doar că adevăratele diferențe sunt mult mai greu de văzut cu ochiul liber. Un lucru important de luat în considerare este tehnologia Intel 20A care va sta la baza acestei lansări, adică tehnologia pe 2nm a producătorului. Aceste procesoare vor fi dotate cu transistori RibbonFET și se va alimenta folosind tehnologia PowerVia. Toate aceste schimbări vor rezulta, cel puțin pe hârtie, în consum redus, temperaturi mai mici și perfromanță mai mare. Rămâne însă să vedem cum se vor traduce toate astea în lumea reală odată ce tabăra albastră va lansa aceste procesoare.

Etichete: ,