Noul Samsung 990 Evo aduce îmbunătățiri serioase față de best-sellerul 970 Evo Plus

Samsung 990 Evo

Samsung este unul dintre cei mai populari producători de SSD-uri de pe piață, iar fiecare lansare a coreenilor este primită cu brațele deschise de către pasionați. Așa că azi vin cu motive de sărbătoare, întrucât producătorul a anunțat un succesor pentru excelentul Samsung 970 Evo Plus, care ani la rând a fost considerat cel mai bun SSD NVMe PCIe 3.0. Noul model se numește Samsung 990 Evo și promite performanțe sporite cu un consum cât mai mic de energie, astfel fiind un upgrade numai bun.

Noul SSD funcționează pe interfețe PCIe 5.0 și PCIe 4.0, astfel este compatibil cu mai toate sistemele moderne. Comparativ cu predecesorul său, Samsung 990 Evo oferă cu până la 43% mai multă perfromanță. Vitezele de scriere secvențială ating 5000MB/s, în timp ce viteza de citire secvențială urcă până la 4200MB/s. Vitezele aleatorii sunt și ele îmbunătățite cu până la 800K IOPS, iar lipsa memoriei DRAM este substituită de tehnologia HMB (Host Memory Buffer) care se leagă direct la DRAM-ul procesorului.

Samsung a valorificat tehnologiile sale avansate de memorie pentru optimizarea soluțiilor de tip SSD, iar pentru cel mai nou produs, am combinat inovația și versatilitatea pentru a îmbunătăți experiența de utilizatorilor. 990 Evo oferă un balans între performanță, eficiența consumului și fiabilitate, făcându-l o alegere versatilă pentru cele mai noi interfețe, și care este potrivit pentru o varietate de sarcini de zi cu zi, inclusiv gaming, business workflow sau aplicații creative.

Hangu Sohn, VP of Memory Brand Product Biz Team, Samsung Electronics

Conform producătorului, Samsung 990 Evo oferă îmbunătățiri de până la 70% atunci când vorbim despre consumul de energie. Pentru disiparea căldurii generate, SSD-ul are montat pe el o etichetă specială care dublează ca heat spreader. Aceasta acoperă chip-ul NAND, asigurând faptul că temperaturile de utilizare nu ajung în zone periculoase, astfel evitând uzura pe termen lung. Aceste chestii sunt în special utile pentru utilizatorii de laptopuri, unde spațiul este limitat, iar durata de viață a bateriei este un factor important de luat în considerare.

Samsung 990 Evo are nevoie de o interfață PCIe 5.0 x2 sau PCIe 4.0 x4 ca să funcționeze în condiții optime. Capacitățile de stocare în care este disponibil SSD-uil sunt limitate, astfel avem doar două variante: 1TB sau 2TB. Prețul pentru 990 Evo de 1TB este de 124.99$, în timp ce modelul de 2TB poate fi achiziționat la 209.99$.