A înghețat iadul! Apple a anunțat oficial că începând cu luna martie 2024, utilizatorii de iOS care vor face trecerea la versiunea iOS 17.4 vor putea instala aplicații și din alte magazine, nu doar din App Store. Schimbările vin ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului DMA, care obligă Apple să „deschidă” iOS-ul. Totuși, această deschidere vine tot cu o serie de limitări și reguli ciudate, pe care Apple încearcă să le impună pentru a asigura o experiență „sigură” pentru utilizatorii săi. Tot ce pare însă este că Apple pune niște piedici inutile în calea dezvoltatorilor și utilizatorilor pentru a descuraja adoptarea acestor schimbări. Cel mai probabil însă, multe dintre aceste reguli vor fi schimbate sau interzise complet de către Comisia Europeană.
Ce se schimbă în iOS 17.4
Să începem cu veștile bune. Apple a anunțat oficial că scris sau modificat peste 600 de API-uri din iOS pentru a permite distribuția de aplicații prin intermediul unor magazine alternative la App Store. Acest lucru înseamnă că utilizatorii vor putea instala manual un magazin de aplicații și vor putea descărca pe gratis, sau contra cost aplicații care nu provin din magazinul Apple. Cei care doresc să își creeze „magazine” de aplicații pentru iOS vor trebui să folosească uneltele puse la dispoziție de Apple și să treacă printr-un proces de „notariat” prin care aplicațiile de distribuție sunt verificate cu aceeași atenție precum cele din App Store, pentru a nu integra malware sau să deterioreze în vreun fel dispozitivul.
O altă veste bună este pentru cei care nu sunt fani ai browser-ului Safari sau a motorului de browsing WebKit de la Apple. Începând cu iOS 17.4, prima accesare a browser-ului întâmpină utilizatorii cu un meniu de alegeri pentru a descărca un browser alternativ dintre cele populare. Desigur, utilizatorii vor putea rămâne pe Safari, dacă asta își doresc. Totodată, alte motoare de browsing precum Gecko de la Mozilla sau Blink de la Chromium vor putea rula pentru prima dată pe iOS. Browserele Firefox sau Chrome de pe iOS foloseau tot WebKit până acum, dar cu altă interfață, proprietară.
Cei care nu sunt fani ai sistemelor de plată contactless Apple Pay vor avea acum posibilitatea de a alege alternative. Aplicațiile de banking ar putea folosi NFC direct pentru plăți, sau vor putea fi descărcate alte portofele virtuale pentru a stoca acolo cardurile bancare preferate. Ba chiar va exista posibilitatea de a seta un portofel preferat sau un magazin de aplicații preferat implicit, care să le înlocuiască pe cele de la Apple.
Practic, iOS devine, pentru prima dată, un sistem de operare mai deschis, care va permite o libertate mai mare de a alege conținutul dorit.
„Anunțăm astăzi modificări ale politicilor App Store pentru a respecta cerințele Actului privind piețele digitale (DMA) în Uniunea Europeană, în timp ce protejăm utilizatorii europeni de creșterea inevitabilă a riscurilor de confidențialitate și securitate pe care această reglementare o aduce. Prioritatea noastră rămâne să creăm cea mai bună experiență posibilă pentru utilizatorii noștri în UE și în întreaga lume”, a declarat Phil Schiller. „Dezvoltatorii pot afla acum despre noile instrumente și termeni disponibili pentru distribuirea alternativă de aplicații și procesare alternativă a plăților, noi capabilități pentru motoare alternative de browser și plăți contactless, și multe altele. În mod important, dezvoltatorii pot alege să rămână pe aceleași termeni comerciali în vigoare astăzi dacă preferă.”
Cum încearcă Apple să „faulteze” aceste schimbări
Desigur, Apple încearcă acum să descurajeze instalarea de aplicații din surse pe care nu le poate verifica la fel de bine, așa că încearcă să își mențină o parte din controlul asupra platformelor sale. Compania a inclus cuvântul „risc” de 22 de ori în comunicatul oficial de presă și promite că toți pașii în plus sunt pentru a proteja utilizatorii. Există acum chiar și un soi de „antivirus” la nivel de sistem de operare care blochează instalarea aplicațiilor malware cunoscute și poate opri rularea lor, chiar dacă le-ai descărcat deja.
De exemplu, Apple va trebui să verifice prin „notariere” toate aplicațiile din toate magazinele de distribuție alternativă pentru a se asigura că nu pun utilizatorii în pericol. Aceste verificări sunt atât automatizate, cât și verificate de persoane special antrenate pentru asta. Apple va avertiza pe pagina din App Store dacă aplicațiile folosesc alte sisteme de plată, fie prin proprii, fie printr-un site extern.
O regulă foarte restrictivă pentru cei care doresc să deschidă magazine de aplicații pe iOS este necesitatea unei linii de credit de la o instituție financiară de încredere, care să garanteze accesul la 1 milion de euro. Apple spune că acest credit este necesar pentru a putea dovedi că o companie are posibilitatea de a-și plăti și susține dezvoltatorii de aplicații de pe magazinul său. Desigur, această regulă este realizată pentru a descuraja dezvoltarea de magazine independente, lăsând astfel cale deschisă doar către companii mari.
Pentru a încuraja totuși dezvoltatorii de aplicații să rămână pe App Store, Apple a anunțat și câteva schimbări la nivelul magazinului propriu. De exemplu, anunță reducerea comisionului la 10% pentru majoritatea dezvoltatorilor și abonamentelor după primul an pe platformă, sau 17% pe tranzacții și bunuri sau servicii digitale.
Apoi, Apple va scădea încă 3% din comision pentru cei care vor folosi sistemul său de plăți în defavoarea unui sistem proprietar. Cei care folosesc un sistem propriu nu trebuie să plătească comisioane către Apple, spune compania.
În schimb, apare o taxă de utilizare a tehnologiei „Core Technology Fee”, de 0,5 euro pentru prima instalare pe an, în fiecare an după limita de 1 milion de instalări. Aici pare că este vorba despre instalarea aplicațiilor per utilizator pe an. Interesant este că Apple va percepe această taxă nu doar celor care distribuie aplicații prin App Store, ci și magazinelor de aplicații alternative. Această taxă nu se aplică aplicațiilor distribuite prin acele magazine.
Compania Apple este încrezătoare că indiferent de deschiderea iOS, sub noile schimbări de pe App Store, 99% dintre dezvoltatori vor rămâne fideli magazinului său și vor avea astfel tarife scăzute față de anii precedenți, iar mai puțin de 1% vor plăti acea taxă.
Toate aceste schimbări sunt valabile EXCLUSIV în Uniunea Europeană. Apple spune că nu dorește să extindă aceste schimbări în alte regiuni din cauza „riscurilor” de securitate care oricum sunt mari, chiar și cu protecțiile sale extra. Rămâne de văzut dacă Comisia Europeană va considera că aceste schimbări sunt într-adevăr conforme legislației DMA (Digital Markets Act), sau dacă Apple va trebui să mai slăbească și mai mult din controlul de care pare că încă îl va avea asupra platformelor sale.
Nu doar iOS va beneficia de aceste schimbări, ci toate platformele Apple din UE: iOS, iPadOS, macOS, tvOS și watchOS.
Pentru mai multe detalii, puteți citi comunicatul oficial de presă, dar și pagina dedicată dezvoltatorilor de pe iOS, unde sunt explicate pe larg schimbările care îi privesc.