Memoria GDDR7 de la Samsung va debuta anul acesta

Scris de | 29 ianuarie, 2024
Memoria GDDR7 de la Samsung va debuta anul acesta

Memoria GDDR (Graphics Double Data Rate) este în continuare cea mai populară soluție pentru producătorii de plăci video. Deși cei de la AMD au încercat acum câțiva ani să facă trecerea la memorie HBM (High Bandwidth Memory), costurile de producție s-au dovedit a fi o piedică prea mare. Asta a dus la popularizarea și mai mare a memoriei clasice, iar anul acesta găzduiește debutul memoriei GDDR7. Primul producător care a dezvăluit-o este Samsung și vom afla mai multe detalii despre noul standard în cadrul conferinței 2024 IEEE International Solid-State Circuit Conference.

Producătorul va prezenta noile module de memorie GDDR7 în cadrul conferinței care are loc în San Francisco în luna februarie. Introducerea va fi parte a sesiunii numite High-Density Memory and Interfaces. Nu știm foarte multe despre ce se va discuta în cadrul acestei conferințe, însă numele sesiunii în care vom face cunoștință cu noua memorie se numește „A 16GB 37 GB/s GDDR7 DRAM with PAM3-Optimized TRX Equalization and ZQ Calibration„.

Memoria GDDR7 va oferi performanțe mai mari comparativ cu standardul actual grație frecvenței mai mari a bus-ului de memorie. Teoretic, fiecare pin al chip-urilor de memorie GDDR7 va suporta până la 37 Gbps. Altă chestie interesantă la noile chip-uri de memorie este metoda de encoding. Când a fost introdusă, memoria GDDR6X a înlocuit vechiul encoder NRZ cu PAM4. Asta a rezultat într-o creștere a vitezei de transfer și o scădere a pierderii de semnale. Din nefericire, s-a dovedit că această metodă de encoding duce la consum mai mare de energie. În consecință, noua memorie de la Samsung va folosi encoder PAM3. Asta va face memoria GDDR7 mai rapidă, cu un consum mai mic și costuri de implementare mai mici decât GDDR6X.

Deși evenimentul de prezentare va avea loc spre finalul lunii februarie, memoria GDDR7 de la Samsung nu va debuta până în vară-toamnă, atunci când NVIDIA și AMD își vor prezenta noile generații de plăci video. Și cu astea fiind spuse, abia aștept lansările ambilor producători dinspre finalul anului. NVIDIA susține că nu mai este o companie producătoare de plăci video, dar probabil RTX 5000-urile vor rupe gura târgului, iar cei de la AMD ne pregătesc o surpriză odată cu următoarea generație de plăci Radeon care duce ideea ce chiplet design mai departe, acum pe plăcile video.

Etichete: ,

Sursa: TechRadar