Samsung Galaxy S24 Ultra review: chiar AI nevoie de el? (VIDEO)

Gaalxy S 24 Ultra thumbnail

Galaxy S24 Ultra demonstrează un trend interesant în industria de smartphone-urilor: producătorii mari sunt atât de departe înaintea concurenței, încât nici nu trebuie să se obosească prea tare pentru a ieși învingători. Samsung a adus pe piață un telefon cu schimbări minore la capitolul design, îmbunătățiri minime pentru hardware-ul intern și a adăugat câteva funcții AI de bază, iar acestea par să fie de ajuns pentru a pune S24 Ultra peste multe modele concurente. Desigur, nu vorbim despre telefonul perfect, dar nici nu sunt multe pe care i le poți reproșa. Hai să vedem împreună cum a reușit Samsung să livreze deja favoritul pentru „telefonul anului” încă din prima lună a lui 2024.

Materialele noi de pe Galaxy S24 Ultra sunt mai importante decât par la prima vedere

Adevărul este că Galaxy S23 Ultra era deja un telefon de care nu prea te puteai plânge prea mult. Samsung doar a identificat câteva mici locuri care poate îmbunătăți această formulă câștigătoare. De exemplu, telefonul este acum complet plat pe față și pe spate. Mulți utilizatori au cerut asta, iar Samsung a livrat. Este un upgrade major? Cu siguranță nu, dar experiența de utilizare atunci când vizionezi un clip video va fi cu siguranță mai plăcută, fără atingeri ciudate pe margini și reflexii nedorite.

Un upgrade mai mare decât pare la prima vedere este alegerea unor materiale mai rezistente. Titanul este semnificativ mai rezistent la șocuri mecanice decât aluminiul, iar textura sa naturală mată este mai plăcută atât în utilizare. În primul rând pentru că este mai aderent decât aluminiul, dar și pentru că nu mai atrage amprente la fel ca înainte. Trecerea la titan nu vine și cu o scădere semnificativă a greutății, deci tot avem de a face cu o „paletă” mare și grea. Un upgrade mai important decât titanul mi se pare însă noua sticlă de pe ecran, Gorilla Glass Armor, care pune acest model în fața tuturor celorlalte telefoane din piață la capitolul rezistență, și nu numai.

Nu doar că se zgârie semnificativ mai greu, ceva ce a fost deja demonstrat în teste practice de pe internet, dar faptul că reduce reflexiile semnificativ, asigură o îmbunătățire majoră în experiența de vizionare, în special afară, în lumină naturală. Este un upgrade mai important chiar și decât creșterea luminozității la 2.600 nits, o valoare mai mult decât de ajuns pentru a putea folosi ecranul în soare puternic. Și dacă vă întrebați, modelul pe care l-am testat nu are acea problemă la nivelul culorilor. L-am pus lângă un Galaxy S23 Ultra și ambele au un nivel de contrast similar. Încă nu-mi place că Samsung configurează telefonul pe Full HD+ din fabrică, deși are panel QHD și pe un profil de culoare „vibrant”, dar mutarea lor pe valorile corecte durează doar câteva secunde.

Noile materiale nu rezolvă însă una dintre problemele de confort ale telefonului, problemă pe care și variantele anterioare Galaxy Ultra le aveau: acesta este în continuare foarte ascuțit la colțuri în partea de jos și poate deveni inconfortabil în utilizare, dar și în buzunar, mai ales când te apleci să te legi la șiteturi. Acest lucru este valabil de câteva generații deja, iar Samsung nu pare să considere că asta este o problemă. Probabil că angajații săi își cară telefonul exclusiv în buzunarul intern de la sacou, nu în blugi.

Snapdragon 8 Gen 3, dezamăgitor și în varianta „for Galaxy”

Galaxy S24 Ultra este singurul model din Europa livrat cu procesorul Snapdragon 8 Gen 3 de la Qualcomm, pe când celelalte variante folosesc Exynos 2400. Acesta este din nou în ediție specială „for Galaxy”, dar nu pot spune că am fost plăcut impresionat de performanța lui în teste. Sigur, este cel mai rapid procesor de pe un telefon cu Android pe care l-am testat, cu scoruri record în GeekBench și AnTuTu, dar în special în 3DMark. Pe partea de GPU am observat cel mai mare aport de performanță de la o generație la alta. Tot în testele de stres de gaming am sesizat și cea mai mare scădere de performanță de pe un flagship din ultima vreme: 50% din performanță pierdută. Atunci când ajunge la limita de jos, după câteva minute de utilizare intensă, performanța lui Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy este similară cu cea a modelului de anul trecut. Ba chiar am făcut teste comparative.

Fiind deja al doilea telefon cu acest procesor pe care îl testez și văzând un comportament similar cu ceea ce am văzut pe OnePlus 12 la capitolul supraîncălzire, tind să cred că de data aceasta nu este vina producătorilor. Aceștia care încearcă pe cât posibil să adauge sisteme de răcire din ce în ce mai mari și mai performante în spațiile limitate de la interior. Pur și simplu Qualcomm a livrat anul acesta un procesor mai „fierbinte”, așa cum am văzut și în anii precedenți cu modele precum Snapdragon 888 sau Snapdragon 8 Gen 1. Încep să cred că alegerea modelului Exynos și pentru Ultra ar fi fost de preferat. Urmează și un review pentru Galaxy S24+ unde vom vedea dacă acesta este procesorul mai bun și care sunt și limitele modelelor cu Exynos.

Un aspect pe care nu l-am testat foarte mult este autonomia, pentru că telefonul a fost mai mult în modul „testare” decât utilizare normală. Pot spune că nu am sesizat scăderi majore ale bateriei decât în testele de performanță, însă am avut și S23 Ultra la dispoziție în paralel, pe care am rulat cam aceleași teste, iar scăderile erau comparabile. Există probabil scenarii în care cele două telefoane pot avea diverse avantaje datorită unor optimizări hardware diferite, dar diferențele nu sunt majore. Dacă Galaxy S23 Ultra te ținea cam o zi sau o zi și jumătate, cam atât te ține și S24 Ultra, iar ambele pot deveni telefoane de două zile dacă alegi să menajezi puțin bateria, scazi rata de refresh la 60 Hz și nu te joci prea. Avem tot 5.000 mAh și tot încărcare la maximum 45W pe fir și pe noul model. Și nu, nu există alte accesorii în pachet pe lângă un cablu USB-C cu viteze de transfer USB 2.0.

Galaxy AI are funcții foarte utile, unele așa-și-așa și unele care pot fi trecute la categoria „trucuri”

Dacă hardware-ul primește doar îmbunătățiri de finețe, Galaxy AI este ceva cu adevărat nou pe care Galaxy S24 Ultra îl aduce pe piață. Samsung se folosește în principal de AI-ul Google pentru a implementa anumite funcții de acest gen direct în sistemul de operare Android și în aplicațiile sale dedicate. Le-am prezentat în clipul original de la lansare, pe care îl puteți găsi pe canalul nostru, dar acum că le-am și folosit puțin am ajuns la concluzia că unele sunt foarte bune, unele sunt decente și ar putea fi utile ocazional, în timp ce altele sunt mai mult trucuri prin care să justifici prietenilor de ce ți-ai cumpărat un telefon de 7.000 de lei.

Este important de menționat că doar câteva funcții AI sunt disponibile și în limba română. De exemplu, poți face un sumar al unui articol în română în browser-ul Samsung Internet, sau poți reformula un text folosind tastatura implicită din OneUI. De asemenea, funcțiile AI care fac rezumate pentru notițe sau care pot corecta textul gramatical și ortografic funcționează în aplicația Notes fără probleme și în română. Atenție, că unele funcții nu mai sunt disponibile dacă schimbi tastatura în Gboard sau Swiftkey.

Eu aș pune aceste funcții însă la categoria trucuri, întrucât am încercat să fac rezumate pentru câteva articole de pe connect și nu am fost mulțumit de rezultate. La fel ca Bard de la Google și ChatGPT, AI-ul integrat începe să halucineze fără un motiv anume și pare că are o limită de caractere pentru analizarea textelor. Astfel, dacă articolul este prea lung, nu îl va parcurge până la capăt, iar anumite informații sunt preluate eronat din text. S-ar putea să funcționeze mai bine cu texte mai simple și mai scurte, dar dacă deja sunt scurte, le poți parcurge și tu destul de repede și fără AI.

Probabil cele mai importante capabilități AI sunt cele de traducere sau transcriere, iar acelea sunt fix cele care nu funcționează în limba română. Mi-ar fi plăcut să pot testa traducerea în timp real în apeluri, dar aceasta funcționează doar în engleză și alte câteva limbi. Am văzut o demonstrație live în Las Vegas a funcției și pot confirma că funcționează. O aștept cu interes și în română. În aceeași situație se află și cea care transcrie automat înregistrările audio. Am făcut câteva teste acasă și am observat că dacă nu vorbești cu un accent destul de bun în engleză, anumite cuvinte sunt transcrise greșit sau sunt atribuite interlocutorului.

Funcția care mi se pare că va fi folosită chiar și de către români atunci când pleacă în străinătate este aplicația de traduceri, accesibilă exclusiv din setările rapide. Poți avea o conversație în timp real în două limbi de pe un singur dispozitiv. Mi se pare foarte util atunci când vizitezi o țară străină și dai peste cineva care nu știe engleză. Este practic un Google Translate mai avansat, cu o interfață mult mai intuitivă.

Funcțiile „cât-de-cât” sunt cele care țin de AI generativ. Editarea de fotografii cu AI nu mi se pare tocmai revoluționară, în mare parte pentru că nu poți face mare lucru în acel editor, iar rezultatele sunt slăbuțe. Poți muta elemente din poză, le poți redimensiona rapid sau poți să îndrepți fotografia. Spațiile libere sunt apoi umplute cu elemente care se potrivesc în peisaj, dar care sunt la rezoluție destul de mică și se poate observa imediat unde au fost aduse modificări. De asemenea, ai nevoie de internet pentru a accesa aceste funcții și procesul este foarte lent. Funcția care face „remasterizare” pe fotografii, care poate elimina reflexii din imagini, sau poate adăuga modul portret după realizarea unei fotografii este însă utilă, iar rezultatele sunt ceva mai bune. Cred totuși că nu va fi foarte populară, întrucât este ascunsă la un slide în galeria, nu există un buton dedicat pentru ea.

Dacă vrei un fundal de ecran nou, poți genera cu AI unul folosind câțiva parametri prestabiliți de Google, direct din setări, este aceeași funcție pe care am văzut-o deja pe seria Pixel 8 și care va veni, probabil pe mai multe telefoane. În cele din urmă, Circle to Search, o altă funcție comună între Galaxy S24 și Pixel, a fost cea cu care Samsung s-a lăudat cel mai mult, dar mie nu mi se pare atât de utilă. Este impresionant că funcționează atât de bine, dar este doar o altă formă de Google Lens. Dacă nu cauți constant lucruri pe bază de imagini, probabil că nu vei începe să o faci acum. Cel mai important lucru la această funcție este că este disponibilă oricând cu o apăsare lungă în partea de jos a ecranului. Doar în aplicații cu DRM, precum Netflix nu funcționează.

Circle to Search este și un motiv pentru a folosi mai des S-Pen-ul. Nu l-am amintit până acum pentru că eu nu-i găsesc utilitatea, dar oferă o metodă mai precisă pentru a încercui elemente pe ecran. Ca o paranteză, cred că mulți ar aprecia o versiune de Galaxy S Ultra fără S-Pen, dar cu baterie mai mare sau răcire mai bună. Poate că a venit momentul ca Samsung să renunțe la modelul Plus în favoarea unui astfel de model.

În concluzie, sunt optimist în legătură cu funcțiile Galaxy AI pentru viitor, însă, în prezent nu mi se par cruciale pentru cei care vor cumpăra telefonul în România. Mă aștept să văd îmbunătățiri la nivelul analizei textelor, adăugarea limbii noastre în traduceri și transcrieri și poate o îmbunătățire a calității pentru AI generativ. După cele mai recente declarații ale șefului Samsung, tind să cred că îmbunătățirile vor fi contra cost, iar versiunea „gratuită” a AI-ului va rămâne la acest nivel de bază.

O singură cameră este nouă, și pare să fie mai degrabă un „downgrade”

Nu voi insista foarte mult pe cameră, întrucât aici mi se pare că Samsung a depus cele mai mici eforturi pentru îmbunătățiri generaționale. Avem de a face cu același hardware general de anul trecut, cu o singură schimbare importantă: camera cu zoom 10x este acum înlocuită cu una cu zoom 5x, dar cu senzor de 50 megapixeli. Compania spune că noul ProVisual Engine procesează imaginile la nivel de pixel mult mai bine decât în trecut, și ne putem aștepta astfel la performanță mai bună chiar și cu aceiași senzori.

Adevărul este că există câteva îmbunătățiri, pe care i-am sesizat la nivelul vitezei de captură. Dacă în trecut tot mai apăreau mici întârzieri, acum totul este aproape „instant”, la fel ca pe iPhone. Captura de noapte este în special mai rapidă. Atunci când vine vorba despre calitatea imaginilor captate, diferențele sunt minore. Pe timp de zi, camerele se descurcă foarte bine, cu un nivel de detalii foarte bun, dar tot cu aceeași rezoluție de 12 megapixeli standard. Pentru 24 megapixeli, ca pe iPhone trebuie să descarci separat aplicația Expert Raw din Galaxy Store. Astfel, în comparații directe cu iPhone, Samsung pare că pierde la capitolul detalii pe camera principală.

Fotografiile sunt în rest comparabile cu cele de anul trecut, și cu cele de pe iPhone. Ce am sesizat însă la Samsung este că de multe ori tinde să ducă fotografiile către un balans de alb rece, care schimbă complet culorile și atmosfera naturală. Pe timp de noapte, imaginile au tendința fie de a întuneca mai mult decât este cazul, fie de a le lumina peste limită. Cerul, în special pe noapte este foarte deschis la culoare pe Samsung.

Fotografiile pe timp de zi (în ordine 0.6x, 1x, 2x, 3x, 5x, 10x)

Avem pe S24 Ultra una dintre cele mai mari „plaje” de zoom de pe piață, care pornește de la 0,6x pe ultrawide și trece prin 1x, 3x, 5x și 10x. Ba chiar poți adăuga din Camera Assistant, o altă aplicație care trebuie instalată din Galaxy Store 2x sau 100x, dacă vrei. Din păcate, declarațiile celor de la Samsung care sugerau că fotografiile la zoom 10x prin crop de pe S24 Ultra vor fi comparabile sau mai bune cu cele de pe S23 Ultra, nu se confirmă. Am testat în câteva situații și se vede clar un nivel mai scăzut al detaliilor pe noul telefon la zoom mare. Noaptea însă, zoom-ul are cel mai mult de suferit. Nu recomand utilizarea camereor cu zoom decât pe timp de zi.

Modul portret era deja printre cele mai bune din piață și nu pare că a primit prea multe îmbunătățiri. Tot mai are probleme cu decupajul, în special pe camera frontală. În general însă, fotografiile portret ies foarte bine, chiar dacă efectul bokeh nu pare tocmai „natural”, la fel ca pe o cameră foto dedicată. La fel ca în cazul zoom-ului, portretele pe timp de noapte nu mi se par tocmai indicate. Spre diferență de OnePlus 12, care se descurca destul de bine la acest capitol, pe Samsung mi se pare că nu se păstrează bine culoarea naturală a pielii, iar imaginile au un look extrem de procesat.

Fotografiile pe timp de noapte (în ordine 0.6x, 1x, 2x, 3x, 5x, 10x)

Filmarea este printre cele mai bune de pe platforma Android, dar tot lipsesc câteva capabilități pe care Apple le are. Nu avem filmare în format Log de niciun fel sau un codec profesional, precum ProRes. De asemenea, filmările mi se par prea mult în zona de „HDR”, dar nu în stilul formatelor HDR10 sau Dolby Vision, ci în zona umbrelor mult prea luminoase, așa cum vedem și în fotografii. Astfel, filmările pe timp de zi au un look cam șters, fără mult contrast. Stabilizarea este însă printre cele mai bune din piață, atât în modul de filmare standard, cât și pe SuperSteady în rezoluție QHD. O noutate ar fi filmarea 8K pe camera cu zoom 5x, nu doar pe cea principală, desigur, editarea în 8K este mult mai solicitantă pentru computere, dar îți oferă puțin mai mult loc să faci un crop pentru zoom în plus. Calitatea nu reprezintă însă o îmbunătățire majoră față de filmarea în 4K. Pe timp de noapte filmările sunt decente pe camera principală și chiar și pe zoom 5x, dar nu recomand pe ultrawide. O altă noutate ar fi filmarea în slow motion în 4k la 120 de cadre pe secundă, ceva ce vedem destul de rar pe smartphone-uri.

Vom reveni cu un material dedicat camerelor de pe S24 Ultra și cum se compară cu rivalul său principal, iPhone 15 Pro Max, dar și cu modelul anterior Galaxy S23 Ultra. Cert este că nu vorbim despre un upgrade major la acest capitol. Samsung pare că se bazează pe faptul că nici ceilalți jucători din piață nu vor veni cu mari upgrade-uri în 2024, la acest capitol. S23 Ultra oricum oferea cel mai versatil sistem de camere încă de anul trecut, iar S24 continuă în aceeași direcție.