Șeful Samsung rupe tăcerea despre taxarea funcțiilor Galaxy AI după 2025

Scris de | 30 ianuarie, 2024
Șeful Samsung rupe tăcerea despre taxarea funcțiilor Galaxy AI după 2025

T.M. Roh, șeful diviziei de dispozitive mobile de la Samsung, a adresat într-un interviu cu publicația ET Telecom neliniștea utilizatorilor care chiar au citit asteriscurile de pe site-ul său și au descoperit că funcțiile Galaxy AI de pe seria Galaxy S24 nu vor fi gratuite pentru totdeauna. Se pare că Samsung nu are un plan clar pentru monetizarea acestor capabilități, însă ia în considerare mutarea unora dintre acestea în spatele unui abonament.

T.M. Roh: „ar putea exista și clienți care doresc capabilități AI puternice și chiar să plătească pentru ele”

Se pare că Samsung este încă în perioada de explorare a limitelor inteligenței artificiale și cantității de funcții AI pe care le poate integra pe smartphone-uri. Compania pare mai degrabă că încearcă să se acopere pentru un viitor în care va începe să taxeze pentru Galaxy AI, chiar dacă anumite capabilități care au debutat cu seria Galaxy S24 ar putea rămâne în continuare gratuite, chiar și după 1 ianuarie 2026. T.M. Roh spune că nu au fost încă luate decizii pentru ceea ce se va întâmpla după această dată:

„Conform analizei noastre, există diverse nevoi pentru inteligența artificială mobilă. Prin urmare, vor exista consumatori care vor fi mulțumiți să utilizeze capacitățile AI gratuit. Apoi, ar putea exista și clienți care doresc și mai multe capabilități AI puternice și chiar să plătească pentru ele. Prin urmare, în luarea deciziilor viitoare, vom lua în considerare toți acești factori”, a spus Roh.

Din această declarație reiese că unii utilizatori vor fi mulțumiți cu ceea ce compania va oferi, în continuare, pe gratis, dar alții vor fi dispuți să plătească pentru a accesa un AI mai performant. Cel mai probabil, acele funcții care vor fi taxate sunt dintre cele care pot realiza procesarea AI doar în cloud, nu local, pe dispozitiv. Este vorba în special de capabilități care folosesc generare de imagini, care necesită multă putere de procesare și trafic de internet pentru upload și download.

Faptul că nu există un plan pe care compania dorește să îl anunțe public pentru 2026 înseamnă că există în continuare multe variabile care se pot schimba pe parcurs, de la reducerea costurilor pentru rularea de aplicații AI în cloud, la îmbunătățirea capabilităților de procesare AI locală.

Întrebați la evenimentul de prezentare privat care a avut loc la CES 2024 despre perioada de suport pentru funcțiile AI, reprezentanții Samsung au declarat că nu au luat în calcul scoaterea lor de pe dispozitive după o anumită perioadă. Astfel, Samsung nu oferă, la fel ca în cazul suportului software, o promisiune pentru o anumită perioadă în care capabilitățile Galaxy AI vor funcționa cu siguranță. Oficialii Samsung sunt însă optimiști și spun că nu a fost luată în considerare renunțarea la aceste capabilități de acum înainte.

Etichete: , , , ,

Sursa: ET Telecom