OnePlus 12 review: un rival adevărat pentru iPhone și S24 Ultra? (VIDEO)

OnePlus 12 review: un rival adevărat pentru iPhone și S24 Ultra? (VIDEO)

Scris de | 23 ianuarie, 2024

Dacă nu fi scris 12 pe cutia noului flagship de la OnePlus, nu aș fi ghicit că acesta este într-adevăr un smartphone nou. OnePlus 12 ia o lecție din cărțile Apple și Samsung și ne aduce pe piață o generație de rafinament pe toate planurile, decât un dispozitiv nou, cu adevărat diferit. A fost nevoie să folosesc telefonul zilnic în ultima săptămână ca să descopăr că avem de a face cu mai multe îmbunătățiri, chiar dacă niciuna nu este obligatoriu majoră.

OnePlus 12 vine cu un design „rafinat”, cu schimbări minore

OnePlus 12 vine patru upgrade-uri majore, fiecare cu o importanță din ce în ce mai mare. În primul rând avem un procesor nou și performant, apoi un upgrade de baterie și încărcare, îmbunătățiri la nivelul ecranului, și, în cele din urmă, un sistem de camere nou. Pentru că apar și câteva schimbări minore la capitolele design, dimensiuni și greutate, vom vorbi rapid despre ele la început, pentru a ne putea concentra pe ceea ce contează de fapt.

OnePlus 12 este puțin mai mare decât modelul 11, ecranul său fiind acum de 6,82” în diagonală, față de 6,7”. Nu pare o diferență mare, însă se simte în utilizare imediat. OnePlus 11 era finuț, subțirel și relativ ușor pentru dimensiunea lui. OnePlus 12 are 220 grame și ceva mai multe componente la interior. Dacă nu îți plac telefoanele din ce în ce mai mari, acesta clar nu este pentru tine. S-au păstrat toate elementele importante de design precum marginile rotunjite pe toate părțile, slider-ul pentru profiluri audio și spatele din sticlă mată cu textură „soft touch” foarte plăcută în utilizare. În locul rezistenței IP64 de anul trecut avem acum IP65, deci ar trebui să reziste și mai bine la apă, dar OnePlus 12 tot nu este pregătit pentru a fi scufundat complet în apă. Poate că pe modelul de anul viitor vom primi rezistență mai bună… poate.

Modulul de cameră este similar în design cu cel de anul trecut, dar parcă puțin mai mare și cu mici modificări de finețe. De exemplu, logo-ul Hasselblad este mai discret, iar blitz-ul a fost mutat în afara cercului metalic. Aceste schimbări au fost necesare pentru a acomoda noile camere, în special pe cea cu zoom periscopic, o premieră pentru flagship-urile OnePlus.

Chiar dacă pe hârtie pare un salt mare, noul procesor nu este cu foarte mult mai performant în realitate

Acum că am trecut în revistă aceste mici modificări, hai să discutăm despre ceea ce contează, de fapt, la un flagship: noul procesor Snapdragon 8 Gen 3 de la Qualcomm. Acesta este primul telefon care ajunge în redacția connect cu acest procesor, care se laudă cu performanță cu CPU 30% mai mare decât generația anterioară, un GPU cu 25% mai performant și cu un consum de energie redus cu 20% mai mic. Qualcomm laudă cel mai mult performanța AI, însă telefonul de față nu este unul „AI enabled”, așa cum am văzut pe seria S24 de la Samsung sau Google Pixel 8, așa că această parte este destul de puțin importantă pe OnePlus 12.

Motivul pentru care a fost ales Snapdragon 8 Gen 3 este nevoia de upgrade față de OnePlus 11, nu obligatoriu pentru că acel model nu ar fi fost destul de performant. În teste, cifrele sunt puțin mai bune, însă nu mi se par extraordinare. Testele în GeekBench arată o performanță îmbunătățită în single-core, dar nu foarte mult în sarcini multi-core, AnTuTu nu obține un scor record, dar performanța pe GPU testată cu 3DMark este mult mai bună în teste scurte. În testele de stres am observat că telefonul se încinge destul de repede, destul cât să intre procesorul în throttling.

Benchmarks

  • GeekBench 6 – Single-Core: 1426 / Multi-Core: 4.936
  • AnTuTu – 1.796.223
  • 3DMark Wild Life Extreme: 4.963
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test: Best Loop: 4.959 / Lowest Loop: 2.790 / Stability: 55%
  • 3DMark Solar Bay: 8.628
  • 3DMark Solar Bay Stress Test: Best Loop: 8.480 / Lowest Loop: 4.717 / Stability: 55,6%
  • PCMark: 14.957

După doar câteva minute, performanța este limitată la 55% din capacitatea maximă, deci e ca și cum ai avea o mașină sport care demarează prima de la semafor, dar care este depășită rapid chiar și de un Sharan cu toate cele 7 locuri ocupate. OnePlus știe asta, și limitează puterea procesorului din fabrică, pentru a evita supraîncălzirea. Dacă vrei să poți accesa întreaga performanță pe care o cumperi, trebuie să navighezi în meniuri și submeniuri din setări pentru a putea activa modul High Performance, mod care nu poate fi accesat printr-o scurtătură. În utilizare acest lucru înseamnă că în jocuri pretențioase, sau atunci când vrei să editezi clipuri video și să adaugi efecte complexe, telefonul va încetini și va oferi o experiență de utilizare mai puțin ideală. Pentru sarcini obișnuite de telefon, nu va fi cazul nici măcar să activezi modul High Performance. Pot spune că momentan sunt destul de dezamăgit de noul chipset Qualcomm. Acum chiar vreau să văd cum se comportă și pe alte flagship-uri.

Cu încărcare la 100W și acumulator capacitate mare, acesta devine un telefon de două zile

Următorul upgrade, ceva mai important, este la nivelul bateriei. OnePlus 12 primește un boost la 5.400 mAh. Acest upgrade este posibil datorită dimensiunilor mai mari ale telefonului. Tot spațiul extra permite celor de la OnePlus să integreze și încărcare wireless până la 50W pe încărcătoarele proprietare Oppo. Pe cele normale, atinge maximum 15W. Modulul wireless poate încărca și în sens invers alte dispozitive la 10W. OnePlus 11 nu avea wireless deloc, deci este un upgrade binevenit. Încărcarea pe fir este rapidă, la 100W, dar doar cu încărcătorul cu mufă USB-A din pachet și cablul original. Alte combinații de cabluri și încărcătoare nu vor putea asigura această viteză de încărcare în 26 de minute de la 0 la 100%.

Am fost însă plăcut surprins de multitudinea de opțiuni pe care OnePlus 12 o oferă la capitolul încărcare. Există o opțiune de „Smart rapid charging”, care accelerează încărcarea atunci când crede că te grăbești, funcții de protecție a bateriei în timp prin scăderea puterii de încărcare și limitarea la maximum 80% din capacitate dar și funcții de încărcare wireless la putere mică sau mare, sau pe baza unui program. De exemplu, poți limita puterea de încărcare peste noapte, pentru a proteja bateria. Ba chiar ai și un ghid vizual pentru poziționarea corectă a telefonului pe un încărcător wireless. Cu 5.400 mAh, OnePlus 12 este într-adevăr un telefon de două zile, dar totodată, aplicațiile complexe care solicită procesorul în modul high performance pot reduce semnificativ autonomia. Jocurile 3D sunt în special inamicul bateriei pe acest model.

OnePlus 12 integrează un ecran comparabil cu cele mai performante televizoare OLED din piață

Ecranul este aproape cel mai important upgrade, chiar dacă acest lucru nu este evident imediat. OnePlus a optat pentru un panel AMOLED LTPO la 120 Hz, compatibil cu standardele HDR10+ și Dolby Vision, pentru o experiență de vizionare de top. Față de modelul de anul trecut, care atingea maximum 1.200 nits în HDR, acesta face upgrade-ul la 4.500 nits, fiind cel mai luminos ecran de telefon pe care l-am văzut până acum, iar calitatea imaginilor afișate pe el este excelentă, comparabile sau chiar mai bune decât ceea ce primim chiar și pe televizoarele OLED de top. Avantajul real este în lumina naturală a soarelui, unde OnePlus 12 nu are probleme. Sunt și alte câteva lucruri pe care acest model le face foarte bine, precum configurarea pe un profil de culoare natural din fabrică, dar și lucruri pe care le face mai puțin bine.

Am fost dezamăgit să văd că rezoluția implicită este Full HD+, chiar dacă avem de a face cu un panel QHD+. Să nu mai zic de marginile curbate, un dezavantaj major al acestui dispozitiv. Sigur, există argumentul confortului în utilizare, fiind un telefon foarte mare, dar experiența de vizualizare este clar afectată de reflexiile de pe margini. Am fost surprins să văd că OnePlus 12 rămâne unul dintre puținele telefoane flagship livrate încă cu o folie pe ecran. Pe de altă parte, husa nu mai este însă inclusă în pachet.

Upgrade-urile pe partea foto sunt mari, dar filmarea nu este încă unde trebuie

Ultimul upgrade major, și cel mai mare, apare la nivelul camerelor foto, unde avem de a face cu un sistem de camere nou, care reprezintă un salt important de calitate față de OnePlus 11. Modulul de camere este similar cu cel de pe modelul pliabil Open, cu un senzor Sony LYTIA de 50 megapixeli pe lentila wide, un ultrawide de 48 megapixeli și un zoom periscopic 3X de 64 megapixeli. Și camera de pe față a primit un upgrade la 32 megapixeli. Toate acestea compun un sistem de camere bine echilibrat, însă care nu se dovedește la fel de versatil precum cele ale concurenței directe.

Camerei principale nu prea am ce să îi reproșez. Imaginile au, în general detalii foarte bune, plajă dinamică largă și este responsabilă pentru cele mai bune cadre realizate cu acest telefon. Chiar și în lumină slabă sunt puține lucruri de reproșat și am fost impresionat în special de viteza de captură noaptea. De fapt, totul este aproape instant pe această cameră. Mai puțin plăcut este însă zoom-ul 2x realizat pe această cameră, care se vede clar că folosește AI pentru upscaling, dar algoritmul este slab, iar detaliile se pierd. OnePlus 12 are opțiuni de crop pe camera principală la distanțe focale de 24, 28 sau 35mm, dar poți seta una singură care să rămână permanent, nu le poți schimba rapid, ca pe pe iPhone 15.

Zoom-ul 3x reușește să obțină imagini foarte bune standard și decente la zoom prin crop la 6x, chiar dacă și aici se mai văd uneori artefacte de upscaling cu AI. Singurul „defect” al acestei camere este balansul de alb care uneori este complet diferit față de al camerei principale. Interesant este că noaptea, atunci când selectezi 3x, fotografiile sunt realizate tot cu camera principală, cu zoom digital, dar pe 6x ai șansa ca uneori să treacă pe camera cu zoom. Rezultatele sunt puțin mai întunecate, dar sensibil mai detaliate în acest mod.

Fotografii pe timp de zi

Ultrawide-ul este bun în comparație cu alte camere de acest gen din piață, se vede că este din altă clasă față de celelalte două camere de pe OnePlus 12. Chiar și cu 48 megapixeli, se vede că rezultatele sunt ceva mai „soft”. Totuși, acesta are un avantaj major: modul macro este foarte bun, iar cadrele rezultate sunt excelente dacă există destulă lumină naturală. Focalizarea nu permite o apropiere foarte mare, dar atât timp cât subiectul este în prim plan și focalizat, cadrul va ieși foarte bine.

Modul portret reprezintă un mare avantaj al lui OnePlus 12, acesta fiind posibil la 1x și 2x pe camera principală și 3x pe zoom. Atât ziua, cât și noaptea, efectul este convingător, iar decupajul, în general perfect, atât timp cât nu apar fire de păr rebele sau prea multe elemente în fundal. În special culoarea pielii mi se pare că este ajutată de algoritmii dezvoltați alături de Hasselblad în acest mod, întrucât nu prea găsești ceva similar pe alte telefoane.

Fotografii pe timp de noapte

Este ciudat astfel faptul că pe camera frontală, modul portret este semnificativ mai slab. Camera este destul de bună pentru selfie-uri „normale”, atât ziua, cât și noaptea, dar imediat ce pornești modul portret încep să apară problemele de decupaj. Mai e de lucrat aici la algoritm.

În cele din urmă, avem filmarea care este doar OK și nu se ridică la nivelul rivalilor din zona de top. Se vede că aici OnePlus nu are foarte mare experiență, iar nici Hasselblad nu pare să ajute foarte mult. Vorbesc despre faptul că stabilizarea în filmare 4K este doar decentă, nu extraordinară, putând fi vizibile vibrații de la sistemul de stabilizare chiar și ziua, nu doar noaptea. Iar modul de stabilizare electronică avansată funcționează exclusiv în 1080p la 60 de cadre pe secundă, nu și la 30. De ce, doar OnePlus știe. Măcar avem un upgrade la 4K pe camera frontală odată cu această generație după mulți ani de Full HD.

Vestea bună este că stabilizarea electronică funcționează și pa camera din față, dar calitatea video este slăbuță. Apple și Samsung oferă stabilizare în 2,8K și QHD cu stabilizare și mai bună pe Action Mode și SuperSteady. Calitatea video în 4K este bună, soft-ul expune corect, dar clar nu avem de a face cu un telefon de „vlogging”. Nu avem foarte multe funcții avansate, filmare în LOG sau în formate mai performante. Să nu mai zic că zoom-ul se face cu o bară progresivă cu + și -, fără posibilitatea de a alege camerele individual după ce pornește filmarea.

Software? AI?

Nu am mai vorbit despre software pentru că OnePlus nu a schimbat foarte multe cu Oxygen OS 14, arată și se comportă în mare parte la fel. Încă nu vedem o implementare AI robustă din partea producătorilor chinezi, așa că la acest capitol, alți producători ar putea avea un avantaj în piață. Desigur, în România, AI-ul nu va funcționa prea bine cu limba română nici pe telefoanele care vor avea așa ceva la nivel de sistem de operare, deci va mai dura până când acesta ar deveni un factor important pentru a influența decizia de cumpărare aici. Telefonul primește 4 ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate, la fel ca OnePlus 11.

Concluzia connect

Când trag linie, OnePlus 12 mi se pare un telefon bun, dar nu unul excelent. Reprezintă o îmbunătățire față de OnePlus 11, dar nu este una mare, iar implementarea procesorului Snapdragon 8 Gen 3 este dezamăgitoare din cauza problemelor de supraîncălzire și performanței oricum limitată din software fără configurări extra. Camerele sunt din categoria „foarte bune”, întrucât doar telefoane precum iPhone 15 Pro Max sau nou S24 Ultra pot să îi stea în cale la capitolul fotografie. OnePlus 12 este foarte bun pe foto, iar dacă nu ești interesat obligatoriu și de filmare, la 950 euro preț de pornire, pentru 12 GB RAM și 256 GB stocare, acest model pare să fie o afacere bună, fiind semnificativ mai ieftin decât alte flagship-uri recente.

Plusuri

  • Ecran excelent, cu cea mai mare luminozitate din piață: 4.500 nits
  • Camere mult îmbunătățite față de generația anterioară
  • Baterie mare și încărcare foarte rapidă
  • Construit excelent

Minusuri

  • Nu are rezistență la apă IP68
  • Mai este de lucrat la capitolul filmare și mod portret
  • Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 se încinge rapid și intră în throttling

Etichete: , ,