Samsung Galaxy S23 Ultra – Despre upgrade-urile care nu se văd (REVIEW)

Samsung Galaxy S23 Ultra – Despre upgrade-urile care nu se văd (REVIEW)

Scris de | 9 februarie, 2023

În lumea smartphone-urilor, anul începe oficial cam odată cu lansarea noii serii Galaxy S de la Samsung, producătorul sud-coreean făcând un obicei din acapararea începutului de an în materie de telefoane, cu dispozitivele sale din gama flagship. Anul acesta avem parte de Galaxy S23, o serie care vine cu trei telefoane, formulă clasică deja, numite S23, S23 Plus și S23 Ultra. Pe cel din urmă am avut ocazia să îl testăm timp de aproape o săptămână și acum a venit și momentul să vedem care sunt concluziile pe care le putem trage după această perioadă. 

Design

Cutia lui Ultra rămâne la fel de subțire ca în anii trecuți, fiind inclusă în ea doar cablul de încărcare, pe lângă hârtiuțele acelea pe care nu știu câți le mai citesc în ziua de azi. Au trecut 3 ani deja de la decizia celor de la Apple de a scoate încărcătoarele din cutiile de telefoane, și mai puțin de când unii producători au luat-o pe aceeași cale (inclusiv Samsung), și în continuare mi se pare că motivația de a face asta e absurdă, și ilogică. Am și făcut un clip despre asta, acum ceva timp, pe care îl poți vedea aici (știu că e vechi, dar am muncit un pic la el la vremea aia, și na, mai încerc și eu să aduc atenție asupra lui). Anyway, ideea e că mi se pare în continuare că e o mișcare anti-consumatori, și în consecință o să trag de urechi orice producător face asta.

Samsung Galaxy S23 Ultra nu se diferențiază foarte tare de predecesorul său, păstrând în mare aceeași estetică. Colțurile și marginile sunt parcă mai drepte, și mai „boxy” decât erau înainte, și bump-ul camerelor iese parcă puțin mai mult în evidență. Sunt patru culori disponibile pe plan local, Verde (cea pe care am testat-o noi), Negru, Crem și un soi de Roz, pe care Samsung îl numește Lavender. Ai de unde alege așadar, dacă vrei ca telefonul tău să iasă în evidență și prin culoare, pe lângă dimensiunea considerabilă.

La fel ca anul trecut, Ultra-ul gamei S pare să fie mai degrabă un continuator spiritual al gamei Note, fiind deosebit prin design de frații săi mai mici, cu linii mai drepte și mai abrupte, la care se adaugă și prezența S-Pen-ului, integrat în partea de jos, în stânga. Îmi e puțin dor de perioada în care culoarea S-Pen-ului era aceeași cu cea a telefonului, ca în cazul ultimului telefon din seria Note, Note 20 Ultra, era un detaliu în plus foarte plăcut.

O să vrei să folosești o husă pentru a proteja spatele lui S23 Ultra, unul deosebit de elegant, mat și care nu reține amprente, dar și camerele, care au o protuberanță semnificativă. E adevărat că producătorul sud-coreean a pus protecție Corning Gorilla Glass Victus 2 pe față și pe spate, și că șasiul e din aluminiu, dar tot e bine să ai o plasă de siguranță în ceea ce privește noul tău telefon de multe mii de lei. Asta chiar dacă va adăuga în plus ceva greutate la cele 234 de grame pe care le are deja Galaxy S23 Ultra.

Display

Samsung Galaxy S23 Ultra este, și asta cu siguranță te va șoca, un telefon foarte mare. Sud-coreenii continuă cu display-ul de 6,8 inchi, care a devenit cumva standard pentru telefoanele sale Ultra, care oferă cele mai cele specificații disponibile pe piață, inclusiv cel mai mare ecran. Aici vorbim de un Dynamic AMOLED 2X, cu rezoluție de 1440 x 3088 de pixeli, și capacitate de redare a conținutului HDR10+.

Luminozitatea urcă până la un orbitor 1750 de niți, și tot ce îți pot recomanda e să nu care cumva să ajungi la numărul acesta într-o cameră întunecată, pentru că vei regreta imediat. În termeni de viteză a ecranului, există acea rată de refresh variabilă, el fiind capabil să ajungă până la 120Hz, cu 240Hz touch sampling rate în jocuri.

Dacă există un lucru la care poți fi sigur că nu vei găsi nimic de reproșat la un telefon Samsung, mai ales din gama flagship, acela este ecranul. Compania este recunoscută pentru display-urile sale luminoase, ce redau foarte bine culorile și care sunt pur și simplu o plăcere pentru ochi, și la fel e cazul și cu S23 Ultra. În plus, dimensiunea ecranului îți oferă cam cea mai bună experiență de vizionare de conținut pe care ți-ai putea-o dori pe un telefon.

Performanță 

Cu câteva luni înainte de lansarea gamei S23, se vorbea deja despre faptul că procesoarele Exynos ar urma să dispară complet de pe seria flagship a celor de la Samsung. Ulterior, a venit și confirmarea, și iată că la interiorul lui Galaxy S23 Ultra bate un Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, la fel ca în cazul colegilor săi, S23 Plus și S23. Astfel ia sfârșit, cel puțin pentru anul acesta, clasica dezbatere Exynos vs Snapdragon, care nu prea era o dezbatere în ultimii ani, ci mai mult un strigăt prin care fanii Samsung cereau Snapdragon pe toate telefoanele flagship. Iată că au și primit în sfârșit ce și-au dorit.

Snapdragon 8 Gen 2 vine cu opt nuclee și e realizat pe un proces de 4nm, fiind ajutat la partea grafică de un Adreno 740. Am instalat rapid Marvel SNAP, Call of Duty și LOTR: Rise to War pe el, pentru a vedea cum se descurcă în jocuri și, spre surpriza nimănui probabil, Galaxy S23 Ultra a fost excelent. Nici nu prea are cum să fie altfel, pentru că vine cu tot ce mai bun pe un Android în acest moment, astfel că nu vei găsi vreo aplicație de mobil care să îi pună probleme.

Nu aș spune însă că faptul că seria S23 are acum procesoare Snapdragon va fi un motiv cu adevărat important pentru care unii utilizatori ar alege un S23, S23 Plus sau S23 Ultra. Eu personal am utilizat vreo 2 ani un Note 20 Ultra, care funcționa cu Exynos, și mărturisesc că nu am avut vreun lucru care să mă irite cu adevărat la el cauzat de procesor, deși mă consider un power user și l-am forjat aproape de limită de multe ori. Așadar, da, faptul că acum avem doar procesoare Snapdragon este un atu, însă nu un game changer, mai ales în cazul lui Ultra, un tip de smartphone pe care utilizatorii îl aleg pentru alte aspecte mai degrabă.

Telefonul vine în 3 configurații disponibile la noi, de 8GB RAM și 256GB stocare, 12GB RAM și 512GB stocare, sau 12GB de memorie RAM și 1TB de stocare. Oricare dintre ele ar trebui să aibă suficientă capacitate de stocare pentru nevoile tale, asta dacă nu cumva îți place să filmezi mult în 4K sau 8K.

Camerele

La camere se observă cel mai mare upgrade față de Galaxy S22 Ultra. Mă rog, mă refer mai precis la o cameră, cea principală, pe care o și folosim cel mai des și care a crescut de la un 108MP la un mai frumos și mai rotund 200MP, cu f/1.7 și stabilizare optică. Samsung a adus astfel senzorul său cel mai puternic pe telefonul său cel mai puternic, așa cum era normal, și abia așteptam să văd ce poate atunci când are la dispoziție și software-ul, dar și hardware-ul sud-coreenilor.

Senzorul de 200MP se numește ISOCELL HP2 și Samsung spune că poate fi folosit în cam orice tip de lumină. Bineînțeles, nu sunt 200MP „reali”, ci avem pixel binning, care înseamnă, într-o explicație foarte rudimentară, că pixelii din fotografie sunt grupați și transformați în pixeli mai mari. În cazul de față, senzorul HP2 poate grupa câte 4 pixeli pentru a produce imagini de 50MP, sau câte 16, pentru a produce imagini de 12MP. Poți activa foarte ușor modul de 200MP, pentru a vedea avantajul său, din partea de sus a meniului camerei.

De menționat este că imaginile ocupă ceva spațiu, deci nu aș recomanda să îl folosești la nesfârșit, decât poate dacă alegi varianta de 1TB al lui S23 Ultra. Claritatea este însă excelentă, acesta fiind probabil avantajul principal al acestui mod, care îți permite inclusiv să faci un crop serios la fotografii fără să sacrifici prea multă calitate. Un singur lucru nu prea e pe placul meu aici, anume acuratețea culorilor, care mi se par un pic prea țipătoare, software-ul încercând să înfrumusețeze scena uneori în loc să păstreze nuanțele naturale.

Modul default de pe principală, cel pe care îl folosește direct camera, mi se pare puțin mai bun la acest capitol, chiar dacă sacrifică claritatea. Se descurcă foarte bine și pe timp de noapte, mulțimile de obiecte nu îi dau de furcă și acuratetea culorilor este parca mai buna aici decat in modul de 200MP.

Ultrawide-ul are 12MP si f/2.2 si un lucru important este ca reuseste sa pastreze in mare aceleasi culori ca si principala. Sigur, deformarea e vizibila la margini, dar nu te deranjeaza foarte mult si imaginile rezultate sunt curate, fara aberatii.

Există două camere tele, ambele de 10MP, una cu f/2.4, capabilă de zoom optic 3x, și cea de-a doua cu f/4.9, capabilă de zoom optic 10x. O vei folosi mai des pe cea de 3x probabil, pentru că cea de 10X, deși oferă fotografii utilizabile mai tot timpul, are ceva probleme cu nuanțele în anumite condiții de lumină și s-ar putea ca rezultatul să nu fie tot timpul pe placul tău.

Modul portret este bun, face un bokeh corect și surprinde elementele complexe ale feței, precum firele de păr sau micile imperfecțiuni. Evident, dacă vrei să nu te uiți, ai la dispoziție un filtru de Beauty, dar indiferent de alegere poți fi sigur că rezultatele finale vor fi satisfăcătoare.

Modul de noapte mi se pare că vine cu îmbunătățiri simțitoare, fotografiile fiind acum mai bine luminate cu ajutorul AI-ului, însă fără să fie exagerate și să facă din noapte zi. Claritatea lor este excelentă și reușesc să surprindă foarte bine și elemente pe care nu le poți distinge cu ochiul liber. În combinație cu 3x-ul poate fi folosit foarte bine, în combinație cu 10x..mai puțin bine, dar nu știu ce ți-ai putea dori să pozezi cu telefonul, cu 10x, noaptea. 

Pentru selfie-uri, Samsung a introdus pe Galaxy S23 Ultra un senzor de 12MP cu f/2.2, care poate și să înregistreze la calitate 4K cu până la 60fps. E o cameră cu care vei scoate rezultate bune în mod normal, însă mărturisesc că nu m-am jucat foarte mult cu ea, deci ia ceea ce zic aici „with a pinch of salt”.

La fel ca în cazul flagship-urilor anterioare de la Samsung, și S23 Ultra poate filma până la calitate 8K, până la 30 de cadre pe secundă anul acesta. Conținutul care „iese” din cameră astfel este validat HDR10+.

Sunet și baterie

Samsung Galaxy S23 Ultra vine cu difuzoare stereo puternice, și un sunet clar și bine echilibrat chiar și la volum maxim. În ceea ce privește bateria, avem aceiași 5000mAh pe care îi regăseam și pe S22 Ultra, cu încărcare pe fir până la 45W (Samsung indică 65 de procente în 30 de minute), și încărcare wireless la 15W, respectiv reverse wireless, ca să îți încarci o pereche de căști sau alt device mai micuț, cu până la 4,5W.

Concluzia connect

Samsung Galaxy S23 Ultra este un flagship în adevăratul sens al cuvântului. Știu, arată cam la fel ca cel de anul trecut și nu, nu vine cu noutăți care să ceară un upgrade imediat, cel puțin în opinia mea, dar dacă ai un Note 20 Ultra sau un S21, mi se pare că acesta poate fi un moment oportun să treci la cel mai nou și mai puternic device pe care îl oferă Samsung - bineînțeles, dacă te și atrage și ești dispus să scoți din buzunar o sumă măricică, pentru că Galaxy S23 Ultra pornește de la 6449 de lei. Există însă o ofertă de precomandă valabilă până pe 16 februarie, care îți aduce mai multe reduceri, plus posibilitatea de a cumpăra varianta cu stocare mai mare la prețul celei mai mici - spre exemplu, 512GB la preț de 256GB sau 1TB la preț de 512GB. Așadar, merită să arunci un ochi dacă ești interesat.

Plusuri

  • Senzorul de 200MP.
  • Îmbunătățirile considerabile pe modul de noapte și pe fotografiile cu zoom optic.
  • Prezența lui Snapdragon 8 Gen 2 la interior.
  • Ecranul, la fel de bun ca întotdeauna.

Minusuri

  • Designul foarte similar cu al lui S22 Ultra.
  • Acuratețea culorilor pe senzorul de 200MP nu e cea mai bună.

Etichete: , , , , ,