Samsung a așteptat anul acesta până pe 1 februarie pentru a lansa primele flagship-uri pe 2023, seria Samsung Galaxy S23. Am avut ocazia să le și vedem înainte de evenimentul de lansare Unpacked, și să și realizăm un interviu cu Tiberiu Dobre, Head of Mobile Experience, Samsung România, pe care îl puteți citi și vedea în curând. Până atunci însă, să aruncăm o privire pe noutățile pregătite de gigantul sud-coreean pentru acest an.
Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra este, la fel ca și anul trecut, un telefon din gama S cu suflet de Note. Își păstrează aspectul cu colțuri drepte și margini ascuțite, iar lucrul acesta este de altfel observabil la mai toată gama, care reține în linii mari același design de anul trecut. Ecranul este un QHD+ Edge de 6,8 inch, Dynamic AMOLED (evident), cu rată de refresh de până la 120Hz (și touch sampling rate de 240Hz pentru jocuri). În termeni de greutate, avem parte iarăși de un „big boy”, cu 234 de grame pe cântar, și o grosime de 8,9mm.
Nu trebuie să cauți prea mult ca să găsești principala modificare față de predecesorul său: camera principală este acum acel senzor de 200MP dezvoltat de Samsung, cu f/1.7, capabilă să surprindă fotografii la o calitate excelentă. Alături de aceasta se află un senzor tele de 10MP, capabil de zoom optic 3x și cu f/2.4, un senzor ultrawide de 12MP, cu f/2.2 și încă un senzor tele, tot de 10MP, cu f/4.9 și capabil de zoom optic 10x. Pe față se regăsește o cameră de selfie de 12MP, cu f/2.2.
Partea cea mai bună vine la procesor, acolo unde, așa cum se știe deja de ceva timp, Samsung a înlocuit procesoarele proprietare Exynos de pe telefoanele din Europa, și vine cu Snapdragon 8 Gen 2 pe toate device-urile sale din seria Galaxy S23. Astfel, măcar dezbaterile Exynos vs Snapdragon nu își vor mai avea rostul.
În ceea ce privește combinațiile de memorie RAM și stocare, Samsung Galaxy S23 Ultra vine cu trei variante diferite: 8GB de RAM și stocare de 256GB, 12GB de RAM și stocare de 512GB, sau 12GB de RAM și stocare de 1TB, pentru cei care filmează ore întregi cu telefonul. Și la încărcare avem un upgrade față de anul trecut, cea pe fir urcând acum până la 45W pentru o baterie de 5000mAh. Nu lipsește tehnologia Fast Wireless Charging și Wireless PowerShare, ca să mai dai niște „juice” altor device-uri. De asemenea, telefonul este certificat IP68 pentru rezistență la apă și praf.
La prima impresie, Samsung Galaxy S23 Ultra nu este foarte diferit de predecesorul său. Atunci când te uiți mai atent însă, vei vedea cât de diferit este interiorul, acolo unde avem (în sfârșit) procesoare Snapdragon disponibile la nivel global, unul dintre cei mai competenți senzori de cameră principală existenți în acest moment pe piață și o încărcare mai rapidă, un adevărat must-have pentru un telefon flagship în anul 2023. Faptul că păstrează designul și elementul definitoriu al Note-ului, S-Pen-ul, este un alt element care mă bucură și mă face să aștept cu nerăbdare să pun mâna pe cel mai puternic dispozitiv al sud-coreenilor din 2023 (până acum).
Samsung Galaxy S23 și Samsung Galaxy S23+
Frații mai mici ai lui Ultra (și la propriu, și la figurat) arată diferit față de acesta, având margini rotunjite și acel ansamblu de cameră este considerabil mai mic, cele două telefoane având aceleași 3 camere fiecare pe spate, la care se alătură frontala. Avem așadar o principală de 50MP (f/1.8), una bucată ultrawide de 12MP (f/2.2) și o cameră tele de 10MP, capabilă de zoom optic 3x (f/2.4).
Diferențele dintre S23 și S23+ se văd imediat la dimensiune, acolo unde S23 măsoară 6,1 inch, fiind un Dynamic AMOLED 2X la calitate FHD+, în timp ce S23+ are 6,6 inch în diagonală, având aceeași rezoluție și ecran Dynamic AMOLED. Ambele au o rată de refresh care urcă până la 120Hz și beneficiază de acel touch sampling rate de 240Hz în Game Mode. Cât privește greutatea, S23+ vine la puțin sub 200 de grame (196g mai exact), în timp ce Galaxy S23 cântărește 168 de grame.
Procesorul e același ca pe S23 Ultra, adică un Snapdragon 8 Gen 2 de la Qualcomm, pe care îl vom pune la treabă serioasă în teste, iar la interior există câte 2 variații de configurație pentru fiecare dintre device-uri. În ambele cazuri, vorbim de 8GB de memorie RAM, la care se adaugă o stocare de 128GB sau 256GB, în cazul lui Galaxy S23, respectiv 256GB, sau 512GB, în cazul lui Galaxy S23+.
Galaxy S23+ vine cu o baterie de 4700mAh, consistentă așadar, și cu capacitatea de încărcare pe fir la 45W, aceeași ca pe S23 Ultra. De partea cealaltă, Galaxy S23 vine cu 3900mAh, care se pot încărca însă doar cu maximum 25W, la fel ca generația anterioară de flagship-uri Samsung. Amândouă beneficiază însă de fast wirelss charging și de wireless power share. Iar în ceea ce privește rezistența, notăm și aici IP68, ca la fratele cel mare al gamei.
Samsung Galaxy S23+ vine cam cu aceleași specificații de top pe care le are și fratele Ultra, cu excepția camerei de 200MP, care îi rămâne rezervată liderului de gamă, și se anunță un device extrem de competitiv în piața flagship-urilor. Faptul că și el face trecerea la încărcare pe fir la 45W este un avantaj important și necesar, iar design-ul diferit de al lui Ultra s-ar putea să îl scoată în evidență ca o variantă importantă pentru cei ce iau în calcul achiziționarea unui nou telefon de top în 2023.
Samsung Galaxy S23 rămâne un mezin de top, care pare, la prima vedere, capabil să facă tot ce îți dorești de la un telefon în 2023. Noutățile la el nu sunt atât de simțitoare parcă, precum în cazul modelelor mai bune, dar tot are șanse mari să fie cel mai bine vândut device din gamă, prin prisma raportului calitate-preț. Rămâne de văzut dacă aceste prime impresii se vor traduce și în review-urile noastre pentru telefoanele din cea mai nouă serie a producătorului sud-coreean.
Prețuri, disponibilitate și oferta de precomandă
Seria Galaxy S23 este disponibilă pentru precomandă începând cu 1 februarie pe Samsung.com, la operatori și retaileri, în online și în magazine. La precomanda oricărui model din seria Galaxy S23 în perioada 1-16 februarie utilizatorii primesc capacitate de stocare dublată, un e-voucher de 500 de lei și contravaloarea telefonului actual, dacă vin cu el la schimb. În plus, pot primi noul device înainte de 10 februarie. Mai multe detalii legate de această ofertă găsiți aici.
Prețul lui Samsung Galaxy S23 începe de la 4,699 lei pentru 128GB, cel al lui Galaxy S23+ de la 5,949 lei, iar pentru liderul seriei, Galaxy S23 Ultra, oferta începe de la 6,949 lei (TVA inclus).