REVIEW Kingston XS1000, un SSD extern foarte compact și destul de rapid

Ne continuăm astfel incursiunea în lumea fascinantă a mediilor de stocare cu un nou client pe „lista” noastră. De altfel, micul device pe care urmează să vi-l prezint astăzi este soluția mea numărul unu de backup pentru tot ce înseamnă ilustrație la emisiunea connect, pe care o puteți urmări săptămânal la Prima TV. Practic, toate imaginile pe care le vedeți difuzate la televizor sunt descărcate și ținute la loc „safe” pe acest mic SSD destul de rapid. El poate fi achiziționat de la PC Garage sau de la eMAG.

Design

Și haideți să vorbim și despre primul capitol, adică designul. Packaging-ul lui XS1000 este unul destul de discret, potrivit pentru dimensiunile oricum reduse ale acestui SSD. Practic, îl poți purta în buzunar fără să îl simți, și datorită faptului că greutatea lui este de doar 29 de grame, și se „rătăcește” cu ușurință prin diversul conținut al ghiozdanului. Deci, dacă ești fotograf sau ai treabă multă pe teren, indiferent de natura meseriei tale, îți recomand un ghiozdan bine compartimentat.

De altfel, faptul că dimensiunile sale amintesc foarte mult de acelea ale unui stick USB, contribuie foarte mult la versatilitatea lui. Vorbim, totuși, de un SSD extern rapid, însă despre acest aspect vom vorbi ceva mai încolo. Revenind la ce spuneam, cu o lungime de aproape 70mm, poate fi plasat în orice fel de ghiozdan, geantă sau buzunar. Rar am văzut un astfel de device să fie atât de subtil, iar faptul că vorbim aici despre un producător cu pedigree pe piața mediilor de stocare ajută la factorul de „appeal”.

Interfața de conectare & vitezele obținute

Să începem aici prin a spune că XS1000 vine în cutie cu un cablu USB-C la USB-A 3.2 Gen 2, care va asigura viteze de până la 1000 MB/s. De altfel, de aici vine și numele său destul de sugestiv. De menționat ar mai fi că XS1000 are și un „frate” mai mare, XS2000, care oferă o viteză superioară, în același format compact, însă care, î n mod evident, te va costa mai mult. În plus, trebuie să ai grijă atunci când conectezi acest SSD la laptop, să alegi mufa aferentă, deoarece oricare alt USB-A mai tradițional, adică mai învechit, va limita viteza maximă.

Bineînțeles, vorbim acum și de utilizatorii de smartphone-uri, care au nevoie de backup pe un mediu extern. Aceștia vor avea nevoie de un cablu USB-C la USB-C third party, destul de performant, deci nu vă zgârciți, pentru a reuși conexiunea între telefon și XS1000. De altfel, acest aspect mi se pare și un KSP pentru micul SSD Kingston, deoarece el va fi folosit de profesioniștii care au nevoie de medii de stocare cât mai spațioase și mai portabile.

Eu am testat viteza lui XS1000, conectat desigur la un port USB-A 3.2 Gen 2, de pe laptopul din dotare, un ROG Flow X16 cu Windows 11. Pentru benchmark am folosit CrystalDiskMark 8.0.4, platforma cu care măsor vitezele oricărui mediu de stocare ne sosește la test. Rezultatele au fost concludente, iar micul Kingston extern a atins 946 MB/s în citire secvențială, respectiv 885 MB/s în scriere secvențială. Din ce am înțeles de la colegii care folosesc Mac-uri, vitezele ar fi și mai mari pe această platformă. 

Deși nu am atins vitezele „advertised” de Kingston, adică 1050 MB/s în read/write, am fost destul de aproape încât să pot spune că diferența este neglijabilă. Constanța este aici cuvântul cheie, iar XS1000 nu a oborât niciodată sub 910-920 MB/s în citire/scriere secvențială, în nici unul din testele benchmark pe care le-am rulat. 

Atenție mare, din nou, aveți grijă să folosiți un port USB-A 3.2 Gen 2 pentru a atinge aceste performanțe, pentru că am văzut mulți utilizatori, de-a lungul timpului, care se plângeau în comentarii pe internet că produsele achizitionate nu se bucurau de vitezele cu care se lăuda producătorul. Desigur, în multe dintre cazuri, portul sau cablul folosite nu erau cele care să faciliteze operarea la potențial maxim al device-ului.