iPhone 16 ar putea adopta un design mai vechi pentru camere

iPhone 16 side

Apple este pe cale să finalizeze design-ul pentru modelele iPhone 16, și s-ar putea să știm deja cum arată modelul standard. O nouă scurgere de informații din cadrul companiei sugerează că versiunile „standard” ale telefoanelor revin la un design mai simplu, cu un sistem de camere inspirat mai degrabă de seria iPhone X/XS decât de modelele recente ale gamei. Asta nu înseamnă că revin marginile rotunjite, ci doar că sistemul de cameră va deveni ceva mai simplu.

Apple are un motiv bun pentru modificarea design-ului iPhone 16

MacRumors, sursa imaginilor anterioare, care ne dezvăluiau trei design-uri posibile pentru noile modele de iPhone, are acum noi imagini 3D bazate pe design-ul prototipurilor interne de la Apple. iPhone 16 va adopta astfel un sistem de cameră cu mult redus în dimensiuni, și cu cele două camere dispuse pe verticală, în loc de diagonală, așa cum am văzut pe ultimele câteva generații.

Motivul pentru care noile camere sunt acum verticale pare să fie modul de filmare „Spatial Video”, prezent deja pe iPhone 15 Pro, care permite filmarea în 3D pentru redare pe headset-ul Vision Pro. Pentru a putea realiza acest efect, cele două camere trebuie să fie dispuse paralel, una sub cealaltă, așa cum se întâmplă deja pe modelele Pro. Această schimbare de orientare a camerelor permite însă și micșorarea „insulei” pe care acestea sunt amplasate.

De la iPhone 11 și până în prezent, modulul de cameră era încadrat într-un pătrat cu colțuri rotunjite, aici fiind găzduit și blitz-ul LED. Acesta pare să fie scos în afara modulului, pentru un design mai curat, care aduce aminte de telefoanele din 2017 și 2018 ale companiei. Sticla de pe spate rămâne plată, la fel ca și cea de pe display, iar marginile par să fie identice cu cele de pe generația iPhone 15, cu două modificări: un buton Action pe iPhone 16 „standard” și un buton capacitiv „Capture” pe partea din dreapta. Cel din urmă va avea senzor de presiune, deci vei putea apăsa doar jumătate pentru focalizare, la fel ca pe o cameră foto dedicată.

MacRumors spune că aceste imagini sunt încă nefinalizate și pot apărea modificări până când telefoanele ajung în stadiul „Engineering Validation Testing”. În general, prin luna martie, design-urile sunt bătute în cuie, întrucât trebuie să înceapă comenzile pentru componente către furnizori, urmând ca toată vara, fabricile partenere să le asambleze pentru a fi gata pentru lansarea din luna septembrie.