Apple ar urma să primească o amendă de 500 de milioane de euro, din cauza unei dispute cu Spotify

Apple ar urma să fie taxată cu o amendă de 500 de milioane de euro de către Comisia Europeană, conform unor informații ale celor de la The Financial Times. Se pare că firma americană a fost găsită responsabilă pentru promovarea deliberată a Apple Music în App Store, în favoarea altor platforme similare precum Spotify. Plângerea făcută de compania suedeză datează din 2019, și acuza că platforma Apple Music nu plătește comisioane companiei sale mamă și nu este tratată la fel de dur ca alte servicii de tip third-party.

Apple a încercat să nege acuzațiile și a și postat un răspuns la acea vreme, însă acesta nu a fost foarte convingător pentru Comisia Europeană, în mod evident. Aceștia au dorit inițial să amendeze Apple cu până la 10% din cifra de afaceri la nivel global, ceea ce ar fi însemnat aproximativ 40 de miliarde de dolari și ar fi fost unul dintre cele mai mari șocuri din istoria lumii tech.

Ceea ce îi deranjează pe cei de la Spotify este faptul că trebuie să plătească așa-numita „taxă Apple”, care înseamnă 30% din orice tranzacție – adică 3 dolari din fiecare abonament de 10 dolari făcut pentru Spotify merg la compania din Cupertino. Deși Apple a spus că această taxă este doar pentru primul an în cazul abonamentelor, după care partea sa coboară la 15%, clienții care au întrerupt la un moment dat abonamentul și vor să îl reia sunt considerați clienți noi, și Apple impune iar taxa de 30%.

Apple a mai spus și că Spotify nu ar fi avut succes dacă nu avea o aplicație gratuită în App Store – aplicație care nu este însă gratuită și pentru dezvoltatori, care trebuie să plătească pentru un astfel de cont. Conflictul dintre cele două companii este și unul dintre motivele principale pentru care Spotify nu a deschis posibilitatea de a face achiziții în aplicație.