GTA Vice City poate rula și pe un… router TP-Link de acum 10 ani

GTA Vice City Router

Dacă știi ce faci și ai acces la anumite resurse, poți rula jocuri cam pe orice tip de dispozitiv electronic. După ce am văzut Doom rulând cam pe orice, inclusiv pe un robot de tuns iarba, a venit momentul să vedem și GTA Vice City rulând pe un router din 2013, un model TP-Link TL-WDR4900. Această demonstrație a capabilităților router-ului a fost realizată de un hacker numit KittenLabs, care a publicat un articol care detaliază procesul pe blog-ul său și un clip video care demonstrează această realizare.

Un hacker a rulat GTA Vice City pe un router pe care rulează Linux

Desigur, un simplu router TP-Link de acum 11 ani nu este de ajuns pentru a rula un joc destul de complex precum un titlu Grand Theft Auto din 2002. Este necesar un software care să permită rularea jocului, alături de ceva hardware în plus. Fiind vorba despre un dispozitiv echipat cu un procesor ale cărui atribuții principale sunt transferul de date, router-ul nu include și un GPU, ceva necesar pentru a accelera sarcini de redare de grafică 3D.

Au fost astfel necesare niște modificări hardware, precum extinderea contactelor de pe placa de bază pentru a scoate o magistrală PCI-Express 2.0 pentru a o conecta la un adaptor PCI-Express extern, care poate astfel permite conectarea unei plăci video externe. Din motive de compatibilitate, KittenLabs a ales modelul Radeon 7470, întrucât modele mai moderne precum Radeon RX570 s-au dovedit a fi incompatibile.

Incompatibilitatea a venit din partea software. Open WRT s-a dovedit insuficient echipat pentru a rula software atât de complex, așa că s-a optat pentru un Debian Linux cu suport pentru procesoare PowerPC. Asta pentru că procesorul de la interiorul router-ului TP-Link  TL-WDR4900 este un NXP/Freescale QorldQ P1014, practic un procesor PowerPC e500v2 pe 32 de biți, rebranduit.

În cele din urmă, după toate aceste eforturi, KittenLabs a reușit să ruleze GTA Vice City  în varianta reVC, recompilată pentru Linux pentru PowerPC. Jocul rulează bine și poate fi jucat fără probleme grafice, chiar dacă performanța nu pare să fie extraordinară. În niciun caz scopul acestui experiment nu a fost realizat pentru a juca cu adevărat Vice City pe acest hardware, ci pentru a demonstra că se poate.

Acesta este unul dintre tipurile de experimente pe care nu le-am recomanda pentru încercat acasă dacă nu aveți deja cunoștințe avansate de hacking hardware și software.