OpenAI vs Elon Musk. Compania a publicat email-uri ale miliardarului în care cerea „control complet”

Scris de | 6 martie, 2024
OpenAI vs Elon Musk. Compania a publicat email-uri ale miliardarului în care cerea „control complet”

OpenAI a răspuns public la acuzațiile lui Elon Musk, dorind, se pare, să ilustreze ipocrizia miliardarului în momentele în care acesta se afla printre susținătorii companiei. Astfel, compania a publicat o serie de email-uri vechi ale lui Musk, în care CEO-ul SpaceX și Tesla încuraja startup-ul să adune fonduri de cel puțin un miliard de dolari, și să „înceapă să fie mai puțin deschis” în timp, fără să ofere acces la realizările sale publicului larg.

Email-urile prezintă un punct de vedere foarte diferit de cel pe care Musk l-a susținut săptămâna trecută, atunci când a dat în judecată OpenAI, pe CEO-ul Sam Altman și pe președintele companiei, Greg Brockman, din cauza unor încălcări de contract și a competiției neloiale. Avocații lui Musk susțin că felul în care funcționează modelul AI GPT-4 al OpenAI este „un secret complet pentru toți în afară de OpenAI (…) și Microsoft”. De asemenea, se specifică și că „această secretizare este motivată de un scop comercial, nu de siguranță.”

Bineînțeles, răspunsul OpenAI nu s-a lăsat așteptat foarte mult, mai ales că Musk a mai avut comentarii la adresa companiei în noiembrie 2023, când spunea că „ar trebui numită super closed source pentru profit maxim AI, pentru că asta este”. Tot atunci, Musk spunea că OpenAI s-a transformat dintr-o „fundație open source” într-o corporație de miliarde de dolari, „closed source”.

Comentariile miliardarului sunt cu atât mai interesante cu cât, în mail-uri din decembrie 2018, Musk nota că OpenAI are nevoie de miliarde de dolari anual pentru a fi o companie de succes, care să rivalizeze cu DeepMind de la Google. Înainte să plece din companie, Elon Musk „a dorit capital majoritar, control al consiliului director și să fie numit CEO”, conform reprezentanților OpenAI. O cerință similară, de a deveni CEO al OpenAI, a fost făcută de Musk și în 2017, în timpul unor schimbări din structura companiei.

Miliardarul este acum deținătorul X, companie care are propria sa ramură care se ocupă de AI (xAI), al cărui prim produs este numit Grok și este descris de Musk ca fiind un competitor pentru ChatGPT al OpenAI.

Etichete: , , , ,

Sursa: OpenAI shares Elon Musk emails urging startup to raise $1 billion, see Tesla as a cash cow in its early years