Se pare că veștile bune referitoare la practicile Apple vin la pachet cu încă două sau trei vești proaste. Recent, Apple a schimbat din nou regulamentul pentru magazine alternative de aplicații, adăugând pe lângă necesitatea unei linii de credit de un milion de euro, și o alternativă. Mai mult, utilizatorii nu au acces garantat la magazinele alternative de aplicații dacă pleacă pentru prea mult timp din Europa.
Cei care vor să deschidă magazine de aplicații pe iOS trebuie să aibă deja o aplicație de succes pe App Store
iOS 17.4 trebuia să fie versiunea care „eliberează” ecosistemul iOS, în urma intrării în vigoare a Digital Markets Act, actul legislativ care dorește să încurajeze concurența în domeniul digital în Uniunea Europeană. Se pare însă că Apple nu are de gând să permită asta, folosind toate pârghiile legale pe care le are pentru a face concurența în piața de aplicații pe iPhone cât mai complicată.
De exemplu, inițial, Apple condiționa deschiderea unui magazin de aplicații prin garantarea cu o linie de credit de 1 milion de euro la o instituție financiară de încredere. Fiecare dezvoltator software care dorea să distribuie aplicații pe iOS în afara App Store trebuia să obțină această linie de credit. Se pare că Apple a realizat că orice companie medie ar ptuea obține această garanție, așa că a înăsprit regulamentul.
Oricine dorește să deschidă un magazin de aplicații pe iOS trebuie să aibă un cont de dezvoltator înscris de minimum doi ani și să dețină în portofoliu minimum o aplicație care a depășit numărul de 1 milion de instalări în primul an de la lansare. Această regulă pare să fie complet arbitrară și limitează mult posibilitatea de a deschide un magazin de aplicații. De exemplu, sub această nouă regulă, Epic Games, companie căreia Apple tocmai i-a închis, din nou, contul de dezvoltator, nici măcar nu ar fi putut să deschidă un magazin decât peste doi ani, întrucât contul Epic Games Suedia ar fi fost prea nou și nu livrase nicio aplicație care să se încadreze la un milion de instalări.
„Un dezvoltator poate opera un magazin alternativ de aplicații dacă contul său există de doi ani și are o activitate de aplicații stabilită în UE cu peste 1 milion de instalări anuale în primul an.”, spune Apple.
UPDATE: se pare că cele două cerințe, de a avea o linie de credit, sau o aplicație cu 1 milion de instalări și vechime de doi ani pe App Store, sunt alternative. O companie care dorește să lanseze un magazin de aplicații trebuie să îndeplinească fie una, fie cealaltă, nu ambele simultan.
Utilizatorii care pleacă din UE pe perioade „mai lungi” vor pierde accesul la magazinele alternative
Nici utilizatorii de iOS nu primesc însă o „afacere” prea bună. Compatibilitatea cu magazinele alternative este disponibilă și garantată numai pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, dacă îți cumperi un telefon din UE, instalezi magazine de aplicații alternative și părăsești zona Euro pentru o perioadă mai lungă (ceva ce Apple nu detaliază în repere temporale clare), vei pierde accesul la aceste magazine.
Aplicațiile instalate din acestea vor fi încă funcționale pe iPhone-ul tău, însă nu vor mai putea fi actualizate prin intermediul magazinului respectiv de aplicații. Compania asigură însă utilizatorii că pentru călătorii scurte, magazinele de aplicații alternative vor fi disponibile pentru o „perioadă de grație”. Din nou, nici aceasta nu este determinată în ore, zile, săptămâni, luni sau ani.
Limitările care se impun dacă părăsești UE pentru „prea mult timp” sunt imposibilitatea de a instala noi magazine de aplicații și imposibilitatea de a instala aplicații din magazinele pe care le-ai instalat deja.
Cumva, Apple dorește să blocheze importul de telefoane din UE în alte regiuni pentru a primi acces la funcțiile noi, precum magazine alternative, metode de plată alternative, portofele virtuale alternative și deschiderea NFC-ului către oricare aplicație. Este necesar un telefon din Europa și un cont Apple ID european pentru a primi acces la aceste funcții, iar acestea sunt valabile doar pe teritoriul UE. Conform Apple, pentru a determina unde este localizat telefonul, compania folosește procesare de date locale, pe dispozitiv, și nu le trimite către serverele sale, deci există sisteme software integrate în iOS care blochează accesul la funcțiile „UE”, ceea ce înseamnă că nu poți bloca aceste verificări prin blocarea de URL-uri de verificare.