Google forțează Xiaomi să elimine funcția care permitea redarea YouTube în fundal pe gratis

Scris de | 12 martie, 2024
Google forțează Xiaomi să elimine funcția care permitea redarea YouTube în fundal pe gratis

Utilizatorii de telefoane Xiaomi se bucurau de o funcție „specială” care permitea redarea clipurilor video în fundal, chiar dacă ecranul telefonului era închis. Această capabilitate funcționa inclusiv pe YouTube, platformă deținută de Google, care taxează utilizatorii pentru un abonament Premium pentru acces la această funcționalitate. Se pare însă că Google a aflat despre această funcție și a cerut celor de la Xiaomi să o elimine cu un update de software. În consecință, următorul update de MIUI și Hyper OS va elimina această capabilitate.

Toate telefoanele Xiaomi cu acces la această funcție vor fi actualizate pentru a o elimina din MIUI și Hyper OS

Xiaomi a anunțat utilizatorii telefoanelor sale că va elimina funcția „Play video sound with screen off” care face exact ceea ce descrie: permite redarea clipurilor video în fundal. Compania menționează că face asta pentru a se „conforma” cerințelor, dar nu specifică explicit dacă acestea au fost realizate de Google. Având în vedere că Google este compania care dezvoltă Android și deține și YouTube, deci are un interes direct în taxarea utilizatorilor pentru acces la această funcție, cel mai probabil, Xiaomi nu a avut de ales.

Un conflict de acest gen cu Google ar putea însemna blocarea companiei de la acces la Android cu servicii Google, ceea ce ar reprezenta un dezavantaj major în piața din afara Chinei pentru Xiaomi. Astfel, compania preferă să elimine o funcție pe care utilizatorii săi o foloseau decât să riște alte probleme în viitor.

Decizia afectează dispozitive care rulează MIUI 12, MIUI 13 și MIUI 14, cât și cele mai recente variante, lansate cu Hyper OS sau care au primit update la noul „sistem de operare” Xiaomi. Compania a publicat și o listă cu versiunile care nu mai pot folosi funcția, așa că dacă aveți un telefon Xiaomi care rulează o versiune de software de dinaintea acestora, ar trebui să nu faceți update la una mai nouă, mai ales dacă foloseați activ acea funcție.

Totuși, nu este indicat să rămâi pe versiuni software mai vechi. Actualizările de securitate constante rezolvă probleme descoperite recent, folosite de către hackeri pentru a „infiltra” smartphone-urile utilizatorilor. Aceștia pot fura date personale, conturi și parole de pe conturile online și uneori pot accesa chiar conturile bancare din aplicațiile financiare instalate pe dispozitivele vulnerabile.

Din fericire pentru cei care nu vor să plătească pentru YouTube Premium, există destule alte soluții alternative pentru a scăpa de plata acestui abonament. Desigur, Google nu consideră acele soluții „legale”.  Anul trecut, Google a reușit să atace și să blocheze YouTube Vanced, una dintre cele mai populare aplicații alternative de YouTube pentru Android, care oferea toate funcțiile Premium, pe gratis.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Android Authority