Spotify adaugă o funcție pe care aplicațiile de muzică le aveau în urmă cu mai bine de 20 de ani

Spotify Miniplayer

Spotify, la fel ca majoritatea platformelor online moderne, este un serviciu „mobile first”, ceea ce înseamnă că eforturile principale sunt depuse pentru a asigura o experiență de utilizare cât mai bună pentru utilizatorii care o accesează pe telefoane. Din acest motiv, aplicația desktop de Spotify pare uneori a fi „abandonată”, primind actualizări importante și schimbări de interfață foarte des. Ba mai mult, unele funcții de bază ale unor aplicații de redare de muzică lipsesc cu desăvârșire chiar și la aproape 20 de ani de la debutul serviciului. De exemplu, abia acum, Spotify a introdus un „Miniplayer” în varianta desktop.

Spotify Miniplayer oferă acces rapid la controlul redării de muzică

Pentru cei care ascultau muzică pe PC-uri la începutul anilor 2000, ideea de miniplayer este una complet logică și necesară. Aplicațiile vechi precum iTunes sau Windows Media Player puteau fi „micșorate” în variante compacte, asemeni unor widget-uri, care puteau fi plasate pe ecran și accesate rapid. Acestea ofereau funcții de bază precum controlul redării: play, pause și următoarea piesă, poate uneori și acces rapid la lista de melodii.

Ei bine, fix asta introduce Spotify în 2024. După cel mai recent update, aplicația desktop a primit un nou buton în partea din dreapta-jos a ferestrei pe Windows și macOS, care deschide o fereastră mai mică a aplicației. Aceasta poate fi redimensionată după bunul plac, putând deveni un dreptunghi minuscul, unde pot fi observate doar artistul, titlul melodiei și trei butoane de control. Dacă îl faci mai mare, pe format pătrat, poți vedea și coperta albumului.

Această pentru miniplayer fereastră este independentă de cea principală. Poți închide fereastra mare, iar cea mică rămâne pe ecran, asemeni unui widget, pe care îl poți poziționa în oriunde pe ecran. Atunci când nu mai ai nevoie de el, îl poți închide fără a întrerupe redarea, întrucât Spotify rămâne în fundal.

Primii care primesc acces la Miniplayer-ul Spotify sunt abonații Premium. Nu este clar când va ajunge și pe conturile „free”, însă aceasta ar putea fi o strategie Spotify de a demonstra că există și alte avantaje pentru abonamentele contra-cost decât lipsa reclamelor și mai puține restricții de redare. Faptul că este menționat că vine „mai întâi” pentru plătitori, sugerează însă că va veni eventual și pe conturile „free”.