NASA a ales 3 companii care vor construi noul vehicul ce va merge pe Lună. Ce specificații ar trebui să aibă acesta

Scris de | 4 aprilie, 2024
NASA a ales 3 companii care vor construi noul vehicul ce va merge pe Lună. Ce specificații ar trebui să aibă acesta
Foto: Intuitive Machines

NASA a decis care sunt cele 3 companii care vor avea șansa să își treacă numele pe vehiculul care va merge pe Lună, în cadrul misiunilor Artemis. Astfel, Intuitive Machines, Lunar Outpost și Venturi Astrolab vor lucra la dezvoltarea unui vehicul pentru teren dificil, ce va putea fi condus de astronauți pe suprafața satelitului natural al Pământului. Dintre cele trei însă, doar una va avea design-ul câștigător, ales de NASA cel mai devreme anul viitor.

Cele trei companii vor intra acum într-o „fază de fezabilitate”, în care vor stabili un design ce va fi examinat apoi de NASA. După aceea, va începe o competiție în care fiecare va trebui să demonstreze că design-ul său este cel mai eficient, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al eficienței. Compania câștigătoare nu va fi responsabilă doar de construirea vehiculului pentru teren lunar (LTV), dar și pentru lansarea și aselenizarea sa pe Lună, înainte de misiunea Artemis V, care pentru moment este programată în anul 2029.

NASA nu a oferit detalii despre valoarea grantului pe care îl va primi compania câștigătoare, însă cei de la Intuitive Machines au specificat într-un comunicat de presă că au primit un contract de 30 de milioane de dolari. Suma totală pe care o va primi compania aleasă de NASA se ridică la 4,6 miliarde de dolari, pe parcursul următorilor 13 ani.

Nu se cunosc foarte clar specificațiile pe care le va avea vehiculul lunar, precum autonomia sau tipul de baterii care vor fi folosite, însă NASA a specificat că acesta va trebui să aibă o durată de viață de 10 ani și să poată duce doi astronauți în costume. Cele trei companii sunt mai degrabă o adunare de diverse echipe, astfel: Intuitive Machines cuprinde oameni de la AVL, Boeing, Michelin și Northrop Grumman; Lunar Outpost are o echipă de oameni numită „Lunar Dawn” și îi include pe cei de la Lockheed Martin, General Motors, Goodyear și MDA Space; iar Astrolab numără oameni de la Axiom Space (cei care fac deja costumele pentru astronauții care vor pleca în misiunile Artemis) și Odyssey Space Research.

Cu ajutorul unui vehicul lunar, astronauții vor putea transporta echipament științific, vor putea colecta mostre de pe suprafața Lunii și vor putea călători mai departe. Când aceștia nu se vor afla pe Lună, planul este ca LTV-ul să poată fi controlat de pe Pământ, pentru a putea continua explorarea regiunii și să întâmpine noi echipaje care sosesc.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: NASA picks 3 teams to design the next generation of moon buggy