Razer DeathAdder V3 Pro review: Unul dintre cei mai buni mouși de gaming pe care îi poți cumpăra

Razer DeathAdder V3 Pro review: Unul dintre cei mai buni mouși de gaming pe care îi poți cumpăra

Scris de | 4 aprilie, 2024

Să fie totuși mai bine de jumătate de an de când n-am mai testat ceva de la Razer. Într-adevăr, nu am stat chiar degeaba în timpul ăsta, însă a venit iar acea perioadă a anului, când trec la experimente. Și spun experimente pentru că eu sunt fan declarat Logitech, am absolut toată gama de periferice Pro din 2023 de la ei, însă am zis totuși să mai trec nițel și de partea cealaltă a gardului și să vedem cu ce ne mai încântă și Razer. Și mi-a plăcut pentru că nu am fost deloc surprins. DeathAdder V3 Pro este unul dintre cei mai buni mouși de gaming pe care îi poți cumpăra la ora actuală.

Build

Și de ce spun asta? În primul rând prin prisma formei și a greutății. Marea deosebire de mouse-ul meu de zi cu zi, un G Pro X Superlight 2 este în primul rând mărimea mai mare, adică se așează cu totul altfel în mână. Este ceva mai turtit, deci mâna va sta într-o poziție oarecum mai confortabilă, mai lipită de pad. În al doilea rând, faptul că este mai alungit înseamnă că va fi automat mai bun de folosit pentru cei cu mâini mari, printre care mă număr și eu. Mi-a luat ceva să mă adaptez de la Superlight 2, care este mai conservator în dimensiuni, însă când s-a produs adaptarea în cauză, performanța a început să crească.

Pot spune că am încins direct cu el zeci de ore de Counter-Strike 2, și m-am jucat destul de mult la setările de DPI și sensibilitate. Personal, eu aleg să merg pe 1600 DPI, indiferent de ce mouse folosesc, și indiferent de producător. Că tot vorbeam de Counter-Strike 2, îmi amintesc și de perioada de glorie de acum 20 de ani, când fiecare tânăr care deschidea CS 1.6, printre care mă numărăm și eu, credea că un fișier de tip .cfg copiat al unui jucător bun te va face automat și pe tine să fii mai bun. Însă timpul m-a învățat că cele mai bune setări sunt alea cu care te simți confortabil. Și, slavă cerului, pentru DeathAdder V3 Pro găsim destule.

Revenind la testul practic, cum spuneam, vorbim și aici de un mouse ultra-ușor, cu o greutate de doar 63 de grame, cu 25 de grame față de generația anterioară, și cu doar 3 grame mai „greu” decât mouse-ul meu daily driver pe care l-am menționat mai devreme. În termeni realiști, însă, diferența este absolut insesizabilă, iar amândouă perifericele se simt extrem de similar în mână, la comparația directă. Aici va depinde, evident de preferințe, însă mergem mai departe și ne uităm și la ce mai are de oferit DeathAdder V3 Pro în afară de un build extrem de calitativ.

Razer Synapse

Dacă e un lucru de care nu sunt încântat la perifericele Razer, sunt aplicațiile software care par că mai mult îți pun bețe în roate decât te ajută. Ca o foarte scurtă paranteză, am avut nevoie de un sistem PC, un sistem laptop și nenumărate ore de chinuială ca să fac un simplu update firmware la Leviathan V2, soundbarul meu din dotarea PC-ului. De ce? Pentru că sunetul s auzea ca și când ar fi venit din baie. Și asta doar pentru că undeva, o component software din Razer Chroma se bătea cap în cap cu altceva. Bine, în cazul de față nu m-am lovit chiar de o astfel de problemă serioasă, însă mi-a trezit puțin PTSD numai când am văzut iarăși interfața. Revenind, Synapse a fost chiar folositoare, și am găsit o sumedenie de opțiuni de tweaking pentru ca să pot scoate tot ce e mai bun din acest mouse, adică să-l fac să fie personalizat complet pentru mine. O mare parte dintre opțiunile disponibile le poți vedea în screenshot-urile de mai jos.

În plus, mi se pare interesant și că poți calibra distanța relativă față de mousepad de la care Deathadder V3 Pro să poată trimite comenzi. Această opțiune mi se pare bună pentru cei care joacă deseori cu o sensibilitate ceva mai mică și au nevoie de întoarceri repetate de mouse pentru a schimba direcția în Counter-Strike, de exemplu. Aceștia pot opta pentru o distanță mai mare, pentru a putea ridica mai mult mouse-ul, într-un mod mai facil, iar comenzile să curgă în continuare spre PC.

Senzor & Dongle HyperSpeed

Iarăși, nu mai are rost să spun că avem parte de o conexiune wireless seamless, pentru că deja de ani buni nu mai e valid argumentul cu „are sau n-are fir”. În pachet avem inclus și un dongle care asigură un polling rate de 4000 Hz, față de cei 1000 Hz pe care îi vedeți în Synapse-ul meu. Acesta asigură o conexiune de patru ori mai rapidă prin intermediul tehnologiei HyperSpeed Wireless, iar comenzile și viteza ta de reacție sunt transmise mai rapid către joc. Dongle-ul se conectează la PC prin intermediul cablului din pachet, cel pe care îl vei folosi și la încărcarea mouse-ului. 

Senzorul din dotarea lui DeathAdder V3 Pro este, într-adevăr, unul lansat anul precedent, însă la vremea lui a fost, cu siguranță, unul dintre cele mai bune de pe piață. Focus Pro 30K îți permite să te descurci chiar și pe suprafețe de sticlă cu DAV3 Pro și are o acuratețe a rezoluției de 99.8%. Asta înseamnă că poți urca până într-un DPI maxim de 30.000, însă e clar că nu putem recomanda asta. Dar dacă te tentează, e bine să știi că e acolo. Și ca să nu trec la altele fără să specific și asta, da, tot senzorul e „vinovatul” datorită căruia poți să reglezi distanța față de mousepad de la care încep înregistrările comenzilor (Asymmetric Cut-Off).

Experiența în Counter-Strike 2

În rest, ce să vă mai spun. După vreo 20 de minute de joacă pe DeathMatch m-am obișnuit cu DeathAdder V3 Pro, ba chair pot să spun că în multe situații am observat o îmbunătățire în performanțele mele in-game, reușind să depășesc totuși scoruri care ar fi părut normale pentru mine cu Superlight 2-ul meu cel de toate zilele. Îmi plac în continuare moușii extrem de ușori, deși acum câțiva ani mă feream de ei ca de necuratul, și mi se pare că aceștia îmi oferă un control superior în multe dintre situațiile întâlnite.

Am reușit chiar și să „rup gura târgului” cu AWP-ul, desigur după nenumărate experimente cu zoom sensitivity-ul. Important e că acest mouse are câte ceva pentru oricine, și se poate plia pe preferințele fiecăruia. Îl văd ca fiind o opțiune excelentă pentru cei care își doresc ceva mai mult de la „carierele” lor de gameri în FPS, mai ales dacă îl pun la treabă și în alte titluri. Ca o scurtă mențiune aici, DAV3 Pro se descurcă excelent și la Diablo 4, dar aici nici nu ai nevoie de un control milimetric, așa cum e la CS 2. Ca să nu mai spun de viteza de reacție și de un polling rate mare, cuplat cu o rată de reîmprospătare a monitorului de cel puțin 144 Hz.

Concluzia connect

Razer DeathAdder V3 Pro este cu siguranță unul dintre cei mai buni mouși de gaming pe care am avut ocazia să-l utilizez și m-a făcut serios să-mi reconsider poziția față de perifericele mele daily driver. Așa că l-am promovat la statutul de mouse pentru laptopul meu de gaming și îl folosesc deja de o lună mai peste tot unde joc remote. Ca și o comparație extrem de non-științifică, fără nici un fel de parametru inclus în ecuație și bazată strict pe feelingul meu de moment, pare că multe situații cu care mă-ntâlnesc în Counter-Strike 2 pot fi gestionate mai bine folosindu-mă de acest mouse. Și ăsta e cel mai important lucru.

Etichete: , , ,