Seria Pura 70 a fost anunțată oficial săptămâna trecută, iar surpriza reală a gamei de smartphone-uri high-end de la Huawei a fost noul chipset Kirin 9010, „urmașul” lui Kirin 9000s de anul trecut. Acesta este un chipset mai avansat, echipat cu 12 nuclee CPU, și, în consecință, puțin mai performant decât modelul care a debutat anul trecut pe seria Mate 70. Din păcate, aportul de performanță nu îl aduce încă în linie cu procesoarele moderne din piață.
Noul chipset Kirin 9010 folosește tehnologie veche de 6 ani
În termeni de performanță, Kirin 9010 este comparabil cu un chipset Qualcomm de acum 2-3 ani, fiind în special vizate de comparații cu Snapdragon 870 și Snapdragon 8+ Gen 1, lansate în urmă cu mai bine de doi ani. Diferența majoră între acestea și Kirin 9010 este însă consumul de energie. Pentru un nivel de performanță apropiat de cel al lui Snapdragon 870, Kirin 9010 consumă cu 50% mai multă energie.
De asemenea, consumul, echivalent cu cel de pe Snapdragon 8+ Gen 1 îi asigură o performanță cu 30% mai lentă decât pe acel model. Aceste rezultate au fost publicate de Nguyen Phi Hung pe rețeaua de socializare X.
Motivul pentru care avem aceste diferențe de consum și performanță față de modele mai vechi de la Qualcomm este tehnologia învechită pe care este construit noul chipset Huawei. Vorbim despre nucleul Cortex-A77 de la Arm, model vehi de șase ani, dar și despre arhitectura pe 7nm a noului procesor. Chiar și Snapdragon 8+ Gen 1 era construit folosind o arhitectură pe 4nm, cu două generații mai nouă decât ceea ce oferă Huawei pe chipset-urile Kirin recente.
Desigur, Huawei nu are acces la noile tehnologii de producție pentru chipset-uri. Autoritățile SUA împiedică atât Huawei, cât și producătorul de procesoare chinez SMIC să cumpere utilajele de producție necesare pentru litografie pe 5, 4 sau 3nm. Huawei a brevetat recent o tehnologie care i-ar permite să evite utilizarea de tehnologie americană pentru a produce procesoare pe 5nm, însă momentan acest brevet nu a fost aplicat.