Trump amână interzicerea TikTok în SUA, dar tot cere vânzarea companiei

Scris de | 21 ianuarie, 2025
Trump amână interzicerea TikTok în SUA, dar tot cere vânzarea companiei
foto: Pixabay

Donald Trump s-a ținut de promisiunea făcută către ByteDance și a oferit o extindere a termenului pentru aplicarea legii care blochează compania și aplicațiile sau serviciile sale să opereze în SUA. Noul Președinte al Americii putea legal să acorde un maximum de 90 de zile în plus pentru TikTok, dar a decisă să ofere doar 75 de zile prin ordinul executiv pe care l-a semnat chiar în prima sa zi de mandat.

În prima zi de mandat, Donald Trump a decis să ofere încă 75 zile pentru găsirea unui cumpărător pentru TikTok

Noul ordin executiv amână aplicarea legii „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act” pentru 75 de zile de la data semnării. Asta înseamnă că ByteDance are la dispoziție până pe maximum 5 aprilie 2025 timp să găsească un cumpărător pentru operațiunile sale din Statele Unite ale Americii. Trump a sugerat cu o zi inainte, chiar în timp ce legea intra în vigoare, că guvernul SUA ar putea fi unul dintre clienți, dorind să cumpere 50% din companie. Cealaltă jumătate ar putea fi un client privat, care să intre în parteneriat cu guvernul pentru a opera TikTok.

Trump a justificat această amânare spunând că interzicerea bruscă a TikTok îi „afectează abilitățile de evaluare a implicațiilor de securitate națională și politici externe ale acestei legi înainte ca ea să intre în vigoare”. Dacă TikTok nu va găsi un cumpărător până la expirarea celor 75 zile, situația de pe 19 ianuarie s-ar putea repeta: TikTok alături de toate aplicațiile ByteDance vor fi scoase de pe magazinele digitale, iar serviciile sale vor fi blocate pe teritoriul SUA.

În primul său mandat, Donald Trump a încercat să forțeze o astfel de achiziție a TikTok, el fiind cel care a venit cu ideea interzicerii rețelei de socializare. Planul său era ca o companie care deține centre de date, precum Oracle, să ofere servere pentru TikTok, iar datele utilizatorilor americani de pe rețea să fie stocate 100% pe teritoriul SUA.

Acum însă, favoriții pentru o achiziție sunt noii „prieteni” ai lui Trump, care dețin deja rețele de socializare și nu ar face decât să își consolideze poziția în acest domeniu. Elon Musk, cel care l-a susținut pe Trump în campanie și i-a finanțat practic victoria, cu donații de peste 200 de milioane de dolari, ar putea prelua TikTok. Și Mark Zuckerberg, care și-a schimbat discursul public la 180 de grade în ultimele săptămâni referitor la corectitudinea politică, cenzură și verificarea informațiilor, ar putea fi printre candidații care ar putea cumpăra rețeaua de socializare chinezească.

Etichete: , ,

Sursa: Engadget