Rusia a condamnat la închisoare un colaborator important al lui Mark Zuckerberg

Scris de | 25 aprilie, 2024
Rusia a condamnat la închisoare un colaborator important al lui Mark Zuckerberg

Un tribunal militar rus l-a condamnat în absență pe purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, la șase ani de închisoare pentru „apărarea publică a terorismului”, relatează Reuters. Avocatul lui Stone a cerut achitarea, și există planuri de a face apel la sentință.

La câteva luni după ce oficialii ruși l-au plasat pe Stone pe o listă de persoane căutate și au început o investigație penală, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare împotriva lui Stone în februarie, pe baza a mai multe acuzații legate de terorism. Tribunalul a citat presupusa „promovare a activităților teroriste, apeluri publice la activități teroriste, justificare publică a terorismului sau propagandă a terorismului și apeluri publice pentru activități extremiste”.

Această măsură vine după ce comitetul de investigație al Rusiei a deschis o anchetă asupra Meta în martie 2022. Acesta a susținut că Stone a incitat la activități extremiste după ce a ridicat „interdicția de a face apeluri la violență împotriva armatei ruse pe platformele sale”. În acea perioadă, Stone a declarat că Meta a permis „temporar” anumitor postări, care ar fi fost eliminate în mod normal pentru incitarea la violență, să rămână pe platformele sale, dar a subliniat că Meta va interzice în continuare „apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși”.

În orice caz, pare puțin probabil ca Stone să petreacă timp în închisoare în Rusia. Acest lucru ar fi posibil doar dacă el ar decide să călătorească acolo sau într-o țară care are un tratat de extrădare cu Rusia. Nu este neobișnuit ca o persoană să fie acuzată sau condamnată (adesea pentru crime legate de spionaj sau hacking) într-o altă țară fără a suporta efectiv consecințele.

Rusia a catalogat Meta drept organizație extremistă. A blocat accesul la Facebook și Instagram la scurt timp după ce a început invazia sa în Ucraina în 2022.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Russian court sentences Meta spokesperson in absentia to six years in prison