Surpriză! Rabbit R1 este o aplicație de Android, de fapt

Scris de | 3 mai, 2024
Surpriză! Rabbit R1 este o aplicație de Android, de fapt

La începutul acestui an, imediat după dezvăluirea Rabbit R1 am realizat un material în care, la fel ca alte voci internaționale din presa tech, spuneam că nu prea înțeleg de ce acest dispozitiv există, când ar putea fi o simplă aplicație pe care să o rulez pe telefonul pe care îl am deja. Se pare însă că nu eram departe de adevăr, întrucât cei de la Android Authority au reușit să descarce software-ul de pe Rabbit R1 și să îl instaleze în format APK pe un telefon obișnuit cu Android. Chiar dacă nu toată funcționalitatea este acolo, acest lucru dovedește, cel puțin, că R1 este doar un alt „smartphone”, cu funcționalitate limitată.

Rabbit R1 este doar un dispozitiv cu Android 13 și un launcher personalizat

Știam deja că hardware-ul lui Rabbit R1 este echivalent cu cel al unui smartphone cu Android de buget, iar acum avem confirmarea că, la bază R1 rulează Android. De fapt, rulează un Android 13 fără servicii Google la bord, dar cu un launcher personalizat care nu oferă acces la aplicații ci doar la funcțiile de asistent vocal pe bază de AI.

Acum că dispozitivul există în „libertate”, cei care au pus mâna pe el au putut extrage acest launcher și au demonstrat că poate fi rulat fără probleme pe orice dispozitiv cu Android, cu puțin efort. Cei de la Android Authority au putut instala acest launcher pe un Pixel 6a și au demonstrat că software-ul poate rula pe un telefon cu Android fără probleme. Chiar dacă nu toate funcțiile lui R1 sunt disponibile pentru a rula pe alte telefoane, din cauza diverselor limitări de ordin software, posibilitatea de a pune întrebări AI-ului funcționează la fel ca pe dispozitivul dedicat.

Desigur, Android-ul de pe Rabbit R1 este personalizat și are niște funcții dedicate pentru hardware-ul proprietar, cu rotiță de scroll și cameră rotativă. Asta nu înseamnă însă că acest software nu ar putea fi adaptat la a rula pe absolut oricare telefon mobil cu Android sau chiar iOS.

Fondatorii Rabbit neagă că R1 ar putea rula pe telefoane sub formă de aplicație, deși a fost deja demonstrat acest lucru

Așa cum era de așteptat, fondatorul Rabbit, Jesse Lyu, susține că R1 nu este și nu poate fi livrat sub formă de aplicație. Asta ar zice oricine are de vândut un produs de 200 de dolari. Acesta încearcă să sugereze că, de fapt, avantajul Rabbit R1 este serviciul său din cloud, care rulează un „LAM” (Large Action Model) pentru a interacționa cu diverse aplicații și servicii. Totuși, asta nu explică de ce ai nevoie de un telefon mai puțin capabil pe lângă cel pe care îl ai deja cu tine pentru a accesa un serviciu de pe un server.

Jesse Lyu se concentrează însă în răspunsul său către Android Authority pe faptul că APK-urile de pe internet pot fi infectate cu malware, ceea ce nu este tocmai incorect. Nu recomandăm instalarea APK-ului Rabbit R1 pe telefoanele personale. Iată întreaga sa declarație:

“Rabbit r1 nu este o aplicație pentru Android. Suntem conștienți că există pe internet emulatori neoficiali pentru aplicația și website-ul Rabbit OS. Înțelegem dorința utilizatorilor de a testa inteligența artificială și tehnologia Machine Learning (LAM) pe care le oferim, înainte de a primi dispozitivul R1. Cu toate acestea, pentru a elimina orice confuzie și a clarifica situația, dorim să subliniem că Rabbit OS și LAM rulează în cloud, folosind o versiune personalizată a proiectului open-source Android (AOSP) și modificări la nivel de firmware. Prin urmare, o aplicație APK piratată local, fără sistemul de operare și punctele de contact corecte din cloud, nu va putea accesa serviciile noastre. Rabbit OS este personalizat pentru dispozitivul r1 și nu oferim suport pentru clienți terță parte. Utilizarea unei aplicații APK sau a unui webclient piratat prezintă riscuri semnificative; actorii malițioși sunt cunoscuți pentru publicarea de aplicații piratate care fură date. Din acest motiv, recomandăm utilizatorilor să evite aceste aplicații Rabbit OS piratate.”

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , ,

Sursa: Android Authority