Opinie: Rabbit R1 nu îți va înlocui smartphone-ul (VIDEO)

Scris de | 2 februarie, 2024
Opinie: Rabbit R1 nu îți va înlocui smartphone-ul (VIDEO)

Rabbit R1 este probabil cel mai interesant și neașteptat produs care a fost anunțat anul acesta la CES, dar totodată unul care nu prea pare că își are locul într-o piață dominată de smartphone-uri. Compania Rabbit dorește să îți înlocuiască smartphone-ul cu un dispozitiv portabil alternativ, bazat pe inteligență artificială, care să poată realiza totul exclusiv prin comenzi vocale. Dacă ar reuși să facă aceste lucruri ar fi excelent și ar aduce tehnologii din filmele SF în realitate. Problema este însă că toată experiența lui Rabbit R1 ar putea fi copiată rapid și utilizată pe un smartphone obișnuit.

Ce este Rabbit R1

Din prezentarea de la CES a celor de la Rabbit am aflat că R1 este un nou dispozitiv portabil, de dimensiuni mici și foarte ieftin. Vorbim despre un produs pătrat de cam 115 grame, care este deja disponibil la pre-comandă la prețul de 200 de dolari americani. Prețul pare să fie și cel mai mare avantaj al său, întrucât este unul dintre produsele pe care pasionații de tehnologie l-ar putea cumpăra doar din pură curiozitate. Suma este destul de mică încât să nu îți pară rău dacă acesta se dovedește a fi un eșec. Probabil că asta se și întâmplă acum, întrucât compania a confirmat că a depășit deja 50.000 de precomenzi după doar o săptămână de la anunțul inițial.

Dacă este ceva ce face foarte bine Rabbit este împachetarea acestui concept într-un dispozitiv fizic atrăgător. Vorbim despre un dreptunghi portocaliu, echipat cu un ecran, un buton „push-to-talk” o rotiță de scroll și o cameră care se poate roti pentru orientare către față sau spate. Design-ul este realizat de Teenage Engineering, compania suedeză responsabilă și pentru design-ul produselor de la Nothing, iar „ADN-ul” minimalist, dar totuși sofisticat, este evident și aici.

Produsele celor de la Teenage Engineering sunt cunoscute pentru prețurile mari, așa că Rabbit R1 la 200 de dolari este cumva o excepție, mai ales că nu trebuie să plătești în plus pentru acces la funcțiile AI pe care le promite. Cum au reușit să atingă un preț atât de mic pentru un dispozitiv care se vrea cu adevărat revoluționar? Prin alegerea unor componente foarte „modeste”, întrucât toată procesarea AI se face în cloud, nu direct pe dispozitiv. Astfel, un procesor MediaTek Helio P35, 4 GB RAM și 128 GB stocare sunt de ajuns pentru a alimenta un ecran LCD de 2,88”, un Wi-Fi și un modem 4G. De altfel, există un acumulator intern de doar 1.000 mAh, acesta promițând „autonomie pentru toată ziua”.

Cu acest hardware modest, Rabbit dorește ca R1 să devină un soi de asistent virtual pe steroizi, având în spate puterea LLM-urilor, modelele lingvistice mari,  adică algoritmi AI similari cu ChatGPT sau Google Bard. Rabbit a dezvăluit că are un parteneriat cu Perplexity, companie care are un AI conectat la internet, care poate oferi rapid răspunsuri la întrebările utilizatorilor. Practic, prin simple comenzi vocale, AI-ul poate identifica mai multe sarcini într-o singură comandă și le poate realiza pe toate, simultan. Cel puțin teoretic. În practică, vom fi la mila performanței algoritmului de text-to-speech și a sistemului de operare Rabbit OS care stă la baza acestui concept.

Ce poți face cu Rabbit R1

Propunerea celor de la Rabbit este ca R1 sau poate o variantă viitoare a acestui dispozitiv să îți înlocuiască smartphone-ul din buzunar complet. Momentan însă, sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple. Planul este ca R1 să poată face tot ceea ce face un smartphone, dar fără „aplicații”, fără să apeși pe butoane virtuale sau să navighezi prin meniuri. Totul se face cu voce, iar sistemul de operare Rabbit OS le va îndeplini.

Au fost demonstrate căutări de informații pe internet, apeluri vocale, trimiterea de mesaje text sau chiar chemarea unei mașini prin intermediul Uber, doar folosind vocea. Toate aceste comenzi pot fi rostite simultan, nu obligatoriu pe rând. Un clip de promovare pentru Rabbit R1 sugera că poți chema un Uber și poți trimite tuturor prietenilor cu care urmează să te întâlnești un mesaj că vei întârzia. Rabbit OS se leagă direct la API-uri aplicațiilor și serviciilor pentru a executa comenzile, însă compania promite că va exista eventual și un mediu de „învățare”, unde AI-ul poate urmări activitatea utilizatorului pe un computer într-un anumit site sau aplicație pentru a putea recrea apoi aceleași sarcini în diverse aplicații sau servicii prin comenzi vocale.

De asemenea, folosind camera integrată, vei putea realiza și alte sarcini, precum îndreptarea ei spre ingredientele din frigider pentru a primi o recomandare de rețetă, sau căutări pe internet pe baza imaginilor captate. Este un soi de Circle to Search, dar direct din cameră și nu pe un smartphone, ci pe un dispozitiv AI.

R1 nu va putea să înlocuiască un smartphone

În practică însă, este greu de crezut că un astfel de dispozitiv va putea înlocui vreodată un smartphone. Producătorii Rabbit au vorbit despre faptul că telefoanele ne ocupă prea mult timp, iar R1 este un dispozitiv care să evite acest lucru. Acesta nu te atrage să îl utilizezi ci ar trebui să „rezolve” lucruri pentru tine. Ai nevoie de o cursă cu Uber? Dai comanda prin Rabbit. Ai nevoie să suni pe cineva? Îi ceri AI-ului Rabbit să apeleze persoana respectivă. Vrei inspirație pentru rețete culinare? Întrebi AI-ul Rabbit. Problema apare atunci când vrei totuși și ceva entertainment, sau socializare online mai avansată decât mesaje text. Nu poți căuta ușor clipuri video sau muzică dacă nu știi deja ce vrei să urmărești sau să asculți. Nu ai acces la rețele de socializare și nu poți interacționa cu aplicațiile preferate, pentru că acestea nu există pe Rabbit OS.

Într-adevăr, acest lucru este „by design” așa, dar în prezent nu prea poți să te lipsești de un smartphone nici măcar pentru lucruri simple precum transportul în comun, plata la magazin sau navigarea pe internet. Rabbit R1 pare să fie chiar mai puțin funcțional decât un smartwatch pentru funcții de bază, atât timp cât nu îi ceri ceva anume de făcut. Dezavantajul este că smartwatch-ul stă la mână permanent, pe când R1 va trebui să împartă un buzunar cu smartphone-ul pe care îl ai deja.

Mai grav este că Rabbit presupune că ai mare încredere în sistemele sale. De câte ori nu ai chemat un Uber de pe aplicație și mașina a venit într-un punct greșit, doar pentru că pin-ul nu a fost precis poziționat pe pixelul străzii tale? Cât de precise vor putea fi comenzile de Uber pe un Rabbit R1? În cazul în care trebuie oricum să pun pin-ul manual și precis de pe R1 atunci când comand o mașină, de ce nu aș face asta direct în aplicația de smartphone? Cum îmi ușurează Rabbit procesul? De asemenea, dispozitivul R1 și sistemul său de operare trebuie să fie foarte bine înrădăcinate în contextul în care îi dai comenzile. „Trimite un mesaj tuturor că întârzii”, comanda din clipul oficial, ar putea însemna multe lucruri.

Ar putea să însemne „trimite un mesaj către toată lista de contacte”, sau „trimite un mesaj către oamenii cu care am programata o întâlnire”, sau poate „către toți cei cu care conversez pe o anume aplicație”. Ar ști AI-ul să dea mesaje individuale, sau ar da un mesaj la comun în cadrul unui grup? Nu știm. Și până când R1 nu se lansează, nu vom putea ști. S-ar putea ca această funcție nici să nu fie disponibilă la lansare, așa cum nu vor fi multe dintre cele demonstrate în cadrul prezentării oficiale.

Momentan, LLM-urile precum ChatGPT și Bard au demonstrat că au o capacitate foarte mare pentru „halucinații”, adică inventează lucruri sau nu înțeleg exact contextul pentru a duce la bun sfârșit o comandă pe care o primesc. Ce se întâmplă atunci când „comunicatorul” tău portabil, care are acces la conturile tale pe mai multe platforme începe să halucineze? Cel mai probabil, ar putea fi implementate sisteme de siguranță pentru asta, dar startup-urile, în general, nu sunt cunoscute pentru astfel de practici. Chiar și giganții de astăzi, precum Facebook, au pornit cu mentalitate de „strică acum, repară mai târziu”, în favoarea progresului rapid. Având în vedere cât de repede se mișcă lucrurile în domeniul AI, ar putea o companie mică, la început de drum, care se bucură de un succes mare și neașteptat, să ia în calcul toate riscurile la care își expune clienții? Probabil că nu.

Și abia acum ajungem la motivul principal pentru care mie nu mi se pare că această lume „post-smartphone” cu AI nu va avea momentan succes și de ce probabil că nu va veni niciodată: totul ar putea funcționa exact la fel, pe smartphone-ul pe care îl ai deja.

Rabbit ar putea fi o aplicație

Nu este nimic din acest „Rabbit OS” care nu ar putea fi să ruleze sub formă de aplicație pe iOS sau Android cu exact aceleași funcții. Ba chiar hardware-ul de pe telefoanele din prezent ar ajuta mai mult AI-ul. Anumite sarcini ar putea fi procesate local, folosind procesoarele neurale integrate deja în smartphone-uri, în timp ce alte funcții ar putea fi îmbunătățite. De exemplu, am amintit anterior că Rabbit R1 promite că vei putea îndrepta camera foto spre frigider pentru a genera o rețetă cu ingredientele disponibile. Camera aceea de 8 megapixeli cu siguranță nu este de ajuns pentru a identifica alimentele dintr-un frigider aglomerat, dar un senzor foto de 48 sau chiar 200 megapixeli de pe flagship-urile moderne ar putea capta imagini cu mai multe detalii.

Dar acum ajungem la motivul pentru care Rabbit nu face o aplicație și a ales să lanseze un dispozitiv hardware. Este o decizie pur economică: nimeni nu ar plăti 200 de dolari pentru o aplicație AI, nici măcar pentru promisiunea că acest cost este unul „pe viață”. De altfel, la 200 de dolari, Rabbit R1 nici măcar nu este un produs care ar putea fi sustenabil, costurile de a menține servere pentru AI sunt foarte mari. Inclusiv Samsung, unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, spune că poate garanta gratuitatea funcțiilor AI de pe seria Galaxy S24 doar până la finalul anului 2025. Iar acolo vorbim deja despre dispozitive de la 1000 de euro în sus.

Acest concept de „ceas” Rabbit R1 ar fi avut șanse mai mari în piață.

Să zicem că Rabbit ar scoate hardware-ul din ecuație și costurile de producție și distribuție aferente, și ar alege calea dezvoltării unei aplicații care ar costa sub 100 de dolari. Ar acoperi acei bani costurile pentru utilizarea AI-ului „pe viață” pentru utilizatori? Probabil că nu. Mai mult, din punct de vedere al PR-ului, probabil că mult mai puțină lume ar vorbi despre o aplicație AI care este, la urma urmei, un asistent virtual mai avansat. De aceea, mi se pare că Rabbit a făcut o alegere bună atunci când a realizat dispozitivul R1, dar una care îi avantajează exclusiv pe fondatorii companiei, nu și pe posibilii clienți.

Și mai grav este că o aplicație de iOS și/sau Android, similară cu ceea ce face Rabbit OS, este inevitabilă. Având în vedere viteza dezvoltării domeniului AI, s-ar putea ca „aplicația” să nici nu mai ajungă în magazinele dedicate, ci să fie direct integrată în sistemele de operare de către Apple și Google, prin intermediul Siri/Bard, care sunt întotdeauna la o apăsare de buton distanță. Cât de greu de crezut este că în următorii câțiva ani, vom avea, cel mai probabil, un AI local pe telefon, cu acces la toate API-urile aplicațiilor să facă exact ceea ce promite Rabbit OS? Mie nu mi se pare deloc ieșit din aria posibilităților.

Părerea mea este că, cel mai probabil, Rabbit R1 așa cum a fost prezentat la CES va fi lansat în curând, dar va rămâne un produs de nișă, pe care câțiva pasionați îl vor cumpăra. Totodată cred că este genul de produs care va fi abandonat prin sertare odată ce „noutatea” trece. Puțini sunt cei care își doresc să care în buzunar încă un dispozitiv, pe lângă smartphone, pe care să îl încarce în fiecare zi și care să dubleze practic funcțiile unui telefon, dar pe care să le acceseze într-o manieră diferită. Cred că deși design-ul minimalist este un mare avantaj, alegerea unei forme de ceas ar fi fost mai bună, întrucât oamenii sunt deja obișnuiți să poarte smartwatch la mână, iar performanța componentelor de smartwatch este comparabilă cu ceea ce oferă oricum Rabbit R1. Producătorul care va scoate primul ceas cu AI înainte ca Siri și Google Assistant să primească funcțiile AI cred că are o șansă mult mai mare să devină un produs mai real și util decât acest R1.

Și în încheiere vă zic ce cred că se va întâmpla cu Rabbit și cu dispozitivul R1. Cel mai probabil, după succesul rapid al Rabbit în urma valului mare de pre-comenzi, s-ar putea să asistăm la o achiziție a companiei din partea unui jucător mai mare, care încă nu are o componentă AI funcțională în produsele și serviciile sale. Acesta ar putea a fi cel mai bun scenariu pentru această companie. Apple, Google, OpenAI și alte companii mari care sunt deja prezente în domeniul AI sau care urmează să intre în această zonă vor putea „copia” rapid funcționalitatea Rabbit OS fără mari eforturi. Acestea vor avea și acces mai facil la parteneri care să asigure compatibilitate cu astfel de funcții. Dispozitivul Rabbit R1, în schimb, nu pare că are un „viitor” în piață, fiind un soi de a cincea roată de la o căruță cu care toată lumea este deja obișnuită și probabil că nu va fi modificată fundamental în viitorul apropiat.

Etichete: , , ,