Noi restricții SUA împotriva Huawei. Nu mai poate cumpăra cipuri de la Qualcomm și Intel

Huawei Pura 70 Kirin 9010

Atunci când Huawei a dezvăluit noile modele de smartphone-uri Pura 70 echipate cu procesorul Kirin 9010 chiar și în Europa, nu am putut decât să ridicăm din sprânceană, întrucât acestea oferă performanță mai mică decât ceea ce am primit pe telefoane precum Huawei P60, sau Mate 50, care foloseau Snapdragon 8+ Gen 1. Se pare că știm acum motivul pentru care Huawei a mers pe această cale, întrucât autoritățile SUA au impus noi restricții asupra companiei, iar parteneri americani de la care încă putea cumpăra procesoare, au fost acum restricționați de la astfel de relații comerciale.

Autoritățile SUA au blocat relațiile comerciale între Huawei și companiile americane Qualcomm și Intel

Reuters raportează că guvernul american a revocat licențele celor de la Qualcomm și Intel care permiteau vânzarea de procesoare, chiar și cu anumite limitări. De exemplu, procesoarele Snapdragon vândute către Huawei în ultimii câțiva ani erau echipate doar cu modem-uri 4G, chiar dacă în versiunea „originală”, aceste cipuri ofereau și conectivitate 5G. De asemenea, Intel a continuat să furnizeze cipuri către Huawei pentru seria de computere MateBook, dar de acum înainte, compania chineză va trebui să găsească alte alternative.

Această decizie a fost confirmată de către Michael McCaul, Președintele Comitetului Afacerilor Externe din SUA, care spune că noile restricții sunt realizate pentru a limita avansul tehnologiilor de Inteligență Artificială al Chinei.

„Blocăm vânzarea oricărui cip vândut către Huawei. Acestea sunt două companii despre care am avut întotdeauna îngrijorări că sunt puțin prea apropiate de China.”, a declarat McCaul. Acesta spune că SUA ia în considerare și aplicarea de noi sancțiuni către alte șase companii chineze care ar putea furniza cipuri americane către Huawei.

Cu siguranță, Huawei știa că aceste restricții sunt iminente și a decis de la început să dezvolte gama de telefoane Pura 70 exclusiv cu procesoarele sale proprietare, Kirin, dezvoltate în fabrica SMIC pe o arhitectură mai veche. Astfel, acum că noile restricții sunt în vigoare, Huawei nu va mai trebui să oprească distribuția telefoanelor odată ce acestea sunt lansate, din lipsă de stocuri de componente. Rămâne de văzut ce se va întâmpla însă pe partea de laptop-uri, unde Huawei depinde de Intel și AMD.