Xiaomi spune că aburirea camerei pe flagship-urile 14 și 14 Ultra este „normală”

Xiaomi 14 Ultra camera condens

sursa: Amazon.co.uk

Utilizatorii telefoanelor Xiaomi 14 și 14 Ultra, dar și ale modelelor mai vechi, precum Xiaomi 13T raportează probleme la nivelul camerelor foto, iar, până acum, Xiaomi refuză să recunoască că aceasta este o problemă tehnică a telefoanelor pe care ar trebui să o rezolve. Chiar și noi, în review-ul Xiaomi 14 am observat că lentila camerei principale se aburește atunci când apar diferențe mari de temperatură, însă am crezut că este un caz izolat la unitatea noastră de test. Se pare că majoritatea dispozitivelor din gamă sunt afectate de această problemă, în timp ce Xiaomi spune public că este vorba despre un „fenomen natural”.

Xiaomi nu recunoaște problema camerelor aburite de pe Xiaomi 14, 14 Ultra și 13T Pro

Se pare că unitățile vândute în special în Europa sunt cel mai grav afectate de aceste probleme, dacă ne luăm după numărul de incidente raportate pe Reddit și în review-urile de pe Amazon ale telefoanelor din seria Xiaomi 14 și Xiaomi 13T Pro. Cei mai afectați par să fie cei care trăiesc în țări nordice, care pot întâmpina mai rapid trecerile de la temperaturile calde din interior la cele reci de afară.

Este însă ciudat faptul că Xiaomi nu dorește să își asume responsabilitatea pentru această problemă care apare exclusiv pe telefoanele sale din seriile scumpe. Telefoanele Xiaomi mai ieftine, dar și telefoanele altor brand-uri nu au astfel de probleme, și chiar și cele afectate au problema asta la o singură cameră, de obicei: cea principală. Mai mult, telefoanele afectate sunt rezistente la apă și praf la standardul IP68, deci nu ar trebui ca apa să poată pătrunde la interior pentru a putea condensa.

Xiaomi spune că nu este vorba despre o problemă de „calitate a produslui”, ci doar un „fenomen natural”:

„Seriile Xiaomi 14 sunt testate în laboratoarele noastre pentru a asigura protecție împotriva intrării de praf și a stropilor de apă. Vă asigurăm că nu este o problemă de calitate a produsului. În schimb, este un fenomen natural întâlnit în unele medii de utilizare specifice, cauzat de aburirea lentilei camerei din cauza diferențelor de temperatură dintre lentilă și aerul înconjurător. Acest lucru este mai frecvent în situații în care temperatura ambientală trece rapid de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute, în cazul expunerii prelungite la temperaturi ridicate și umiditate ridicată sau în caz de deteriorare prin apă.”, au declarat reprezentanții Xiaomi pentru Android Central.

Aceste declarații nu explică însă de ce doar aceste serii de telefoane au aceste probleme și de ce nu întâmpinăm acest „fenomen natural” și pe telefoanele altor brand-uri sau pe alte modele  de la Xiaomi.