Microsoft vrea să introducă în Windows 11 o funcție care amintește de Windows Phone și de Windows 8

Microsoft a început să testeze o schimbare interesantă pentru meniul Start din Windows 11, care ar putea introduce un panou floating plin de widget-uri „companion”. Un cont de X care urmărește îndeaproape tot ce e legat de Windows, Albacore, a descoperit noua funcție a meniului Start în cele mai recente versiuni beta de Windows 11, versiuni pe care Microsoft le-a lansat pentru testare publică.

Deși Microsoft nu a anunțat încă această funcție, „Start menu Companions” pare să fie o modalitate de a permite dezvoltatorilor să extindă meniul Start din Windows 11 cu funcționalități asemănătoare widgeturilor, care să fie cuprinse într-un „floating island” ce poate fi pus în bară lângă meniul Start. Se pare că dezvoltatorii vor putea face aplicații care să ofere informații asemănătoare widgeturilor prin carduri adaptive, o modalitate de a afișa blocuri de informații în interfața de utilizare.

Aceste „widgeturi” vor fi configurabile în secțiunea principală de Setări din Windows 11, cu posibilitatea de a instala mai multe și de a le activa sau dezactiva. Albacore mai menționează că ele par să fie legate de internet, la fel ca widgeturile din Windows 11.

Dacă Microsoft decide să continue cu această funcție a meniului Start, am putea avea răspunsul la defunctele Live Tiles, care au fost eliminate în Windows 10X și Windows 11. Live Tiles, „card-urile” animate din zilele Windows Phone, ofereau informații asemănătoare widgeturilor din meniul Start, însă nu erau foarte apreciate de dezvoltatorii de aplicații.

Microsoft le-a introdus pentru prima dată în Windows 8, atunci când compania încerca să păstreze linii coumne de design cu sistemul său de operare Windows Phone. Live Tiles au fost proiectate să fie „glance and go”, astfel încât să poți arunca o privire rapidă la telefon sau la meniul Start și să vezi informațiile de care ai nevoie.