Oficialii Statelor Unite s-au arătat îngrijorați cu privire la „folosirea greșită a inteligenței artificiale (AI)”, în timp ce reprezentanții de la Beijing au acuzat „restricții și presiune” în ceea ce privește dezvoltarea acestei tehnologii. Declarațiile oficiale au venit ca urmare a unui prim dialog între cele două țări ce a avut ca temă principală inteligența artificială, și a avut loc miercuri, 15 mai, la Geneva. Rezumate ale discuției, care a avut loc între emisari de rang înalt ai celor două țări, au sugerat existența unor tensiuni între Beijing și Washington cu privire la avansul rapid al tehnologiei care a devenit un alt punct de conflict între cele două națiuni.
China și Statele Unite au „schimbat perspective cu privire la abordările fiecăreia în ceea ce privește siguranța AI și gestionarea riscurilor” cu o zi înainte. Discuțiile acelea au fost numite „constructive” de către Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA. Sentimentul a fost reciproc din partea reprezentanților Chinei.
Primele discuții care au atins subiectul AI au fost produsul unei întâlniri care a avut loc în noiembrie, între cei doi președinți, Joe Biden și Xi Jinping, care a avut loc în San Francisco. La finalul discuției, ambele țări s-au declarat încrezătoare, dar și îngrijorate cu privire la potențialul pe care îl are noua tehnologie.
Tensiunile de acum au fost subliniate de ambele părți, totuși. Watson a spus că „Statele Unite s-au declarat îngrijorate cu privire la folosirea greșită a AI-ului, inclusiv de PRC (Republica Populară Chineză)”. Nu a elaborat însă cu privire la ce tip de astfel de folosiri s-ar referi, sau alte țări vizate. La rândul său, China a „exprimat o opoziție fermă cu privire la restricțiile și presiunea făcute de Statele Unite în domeniul inteligenței artificiale”, conform unei postări de pe social media a Departamentului de Afaceri Nord-Americane și din Oceania al Ministerului de Externe. De asemenea, China susține că Națiunile Unite ar trebui să aibă rolul de lider în guvernarea la nivel global a AI-ului, o mișcare care ar scoate de pe această trasă Statele Unite.
Watson a declarat că SUA vrea să păstreze o linie de comunicații deschisă cu Beijing-ul cu privire la riscurile și siguranța inteligenței artificiale, făcând aluzie și la rivalitatea care continuă să crească între cele două puteri economice mondiale.
Încă din 2018, China avertiza cu privire la nevoia de a reglementa inteligența artificială, însă a continuat să finanțeze o expansiune masivă în acest domeniu. SUA și-a exprimat anumite îngrijorări cu privire la faptul că Beijing-ul ar putea folosi deepfakes pentru a răspândi dezinformarea. Spre deosebire de americani însă, China a instituit deja un set de legi care interzic generarea de imagini false cu ajutorul AI.