Instagram și Facebook, investigate de UE pentru provocarea dependenței în rândul copiilor

Scris de | 17 mai, 2024
Instagram și Facebook, investigate de UE pentru provocarea dependenței în rândul copiilor

Uniunea Europeană a deschis (încă) o investigație asupra celor de la Meta, menționând îngrijorări cu privire la faptul că aceasta nu face suficiente lucruri pentru a proteja sănătatea psihică și mentală a copiilor care folosesc platformele sale sociale, Facebook și Instagram. Anunțată de Comisia Europeană în decursul zilei de joi, 16 mai, investigația va analiza dacă Meta a încălcat regulile DSA (Digital Services Act), și dacă algoritmele și interfața de utilizare a celor două rețele sociale ale sale poate cauza „dependențe comportamentale copiilor”. Uniunea Europeană este îngrijorată și că Meta nu pune suficiente piedici pentru a preveni minorii din accesarea conținutului nepotrivit lor, și că uneltele sale de verificare a vârstei nu sunt tocmai „rezonabile sau eficiente”.

De asemenea, va fi evaluat și dacă sistemele de recomandare de conținut ale celor de la Meta, respectiv setările de confidențialitate oferă suficientă siguranță pentru minori. Investigația vine la scurt timp după ce Meta a anunțat că încearcă să îmbunătățească fix aceste lucruri, și mai ales siguranța copiilor pe platformele sale. Astfel, compania a integrat mai multe funcții noi, precum restricționarea tinerilor din a vedea subiecte care pot fi considerate periculoase sau limitarea interacțiunilor lor cu unele conturi de adulți considerate „suspicioase”.

Următorii pași ai Comisiei Europene vor fi adunarea probelor în acest caz. Nu există o dată fixă pentru finalizarea investigației încă, însă Uniunea Europeană poate lua acțiuni împotriva Meta în timp ce aceasta se desfășoară. Dacă gigantul american va fi găsit vinovat în încălcarea regulilor DSA, ar putea fi amendat cu până la 6% din veniturile sale la nivel global. Comisarul Uniunii Europene, Thierry Breton, a scris pe X că „nu ne vom reține în a apăra tinerii”.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Instagram and Facebook under EU investigation for causing child addiction and harm