Uniunea Europeană se pregătește să pornească o nouă investigație cu privire la felul în care Meta gestionează postările privind alegerile, conform celor de la The Guardian. Mai multe detalii ar urma să fie anunțate în această săptămână, însă se pare că lucrurile care îi îngrijorează pe oficialii europeni sunt „conținutul politic și reclamele înșelătoare”. Uniunea Europeană ar fi preocupată și de încercările Rusiei și ale altor state de a se amesteca în alegerile europene. Alegerile europarlamentare vor avea loc în luna iunie, iar dacă Meta este găsită vinovată de a fi încălcat Digital Services Act, regulamentul UE cu privire la acest aspect, ar putea fi amendată cu sume importante.
Unul dintre motivele principale de îngrijorare ale Uniunii Europene este planul Meta de a închide CrowdTangle în luna august. Această platformă era folosită de cercetători și mulți alții pentru a verifica felul în care se răspândește conținutul pe Facebook și Instagram – mai ales conținutul fals. Zeci de cercetători și grupuri de fact-checking au semnat o scrisoare deschisă trimisă companiei, în care spun că închiderea CrowdTangle înainte de zeci de perioade electorale la nivel global ar fi o „amenințare directă” la adresa eforturilor de integritate a alegerilor făcute în aceste țări.
„Avem un proces bine stabilit pentru a identifica și diminua riscurile pe platformele noastre” a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru cei de la Engadget. „Abia așteptăm să continuăm cooperarea noastră cu Comisia Europeană și să le oferim mai multe detalii despre acest proces” a adăugat acesta. UE mai investighează Meta și cu privire la introducerea abonamentului său fără reclame în Europa, o investigație ce va dura aproximativ un an și va încerca să descopere dacă gigantul tech a încălcat Digital Markets Act, legea Uniunii Europene, prin faptul că nu a oferit o „alternativă reală” de a scăpa de colectarea datelor.