La începutul săptămânii trecute, OpenAI ținea un eveniment pentru a anunța lansarea celui mai nou model AI al său, Chat GPT-4o, care poate vorbi, râde și reacționa ca un om. Un lucru a fost însă destul de clar pentru toată lumea care a văzut și auzit prezentarea – similaritatea dintre „vocea” pe care o are AI-ul companiei acum și o persoană reală, actrița Scarlett Johansson, care și-a împrumutat vocea chiar unui asistent AI pentru filmul Her, din 2013, regizat de Spike Jonze.
Bineînțeles, actrița americană a remarcat și ea această similitudine și acum a acuzat public OpenAI de faptul că folosesc o vocea mult prea asemănătoare cu a ei pentru ChatGPT-4o, numită „Sky”. CEO-ul Open AI, Sam Altman, s-a aruncat singur în această situație, având o postare pe X (fostul Twitter)l, în care a scris doar „Her”, numele filmului în care joacă Johansson, chiar după anunțul noii versiuni de model AI.
OpenAI a eliminat între timp vocea „Sky”, menționând că a fost dezvoltată cu ajutorul unei alte actrițe, a cărei identitate nu poate fi divulgată, pentru a-i respecta intimitatea. Compania spune însă că vocea nu este nici o imitație a lui Scarlett Johansson, ci doar vocea naturală a actriței respective. Johansson și-a exprimat furia într-un comunicat transmis astăzi, spunând că nici măcar prietenii săi apropiați, sau instituțiile media nu au putut să facă distincția între vocea ei și cea a AI-ului.
Ba mai mult, declarația lui Johansson dezvăluie încă o fațetă a poveștii. Se pare că în urmă cu 9 luni Altman ar fi contactat-o pe actriță pentru a-și împrumuta vocea asistentului vocal cu AI la care lucrau atunci (ChatGPT-4o), însă aceasta a refuzat. Cu două zile înainte de lansare, Altman ar fi încercat din nou să vorbească cu Johansson, încercând să o convingă să se răzgândească, însă o înțelegere nu a fost făcută în timp util.
Scarlett Johansson a trimis deja două scrisori către OpenAI în care cere transparență cu privire la procesul de dezvoltare a vocii „Sky”, și se pare că decizia companiei de a elimina respectiva voce ar fi fost luată ca urmare a acestor scrisori. Tehnologia AI trece printr-o perioadă plină de scandaluri, ca urmare a încercărilor companiilor de a face rost de cât mai mult conținut cu care să antreneze modelele AI pe care le creează.