Google se pregătește să construiască ceea ce va fi primul cablu de fibră optică subacvatic care să conecteze continentul african și cel australian. Vestea vine în contextul în care Google și ceilalți jucători majori din piața de infrastructură cloud, AWS și Azure de la Microsoft, se luptă pentru supremația în acest domeniu.
În ultima perioadă, regiunea Africii de Est a fost victima unor pene masive de internet, care au fost cauzate de cabluri subacvatice defecte. Astfel, Google încearcă să se poziționeze ca principala soluție pentru astfel de probleme, iar noul cablu de fibră optică face parte din acest plan.
Denumit „Umoja”, cablul va porni în Kenya și va merge prin mai multe țări, inclusiv DR Congo, Rwanda, Uganda, Zambia și Zimbabwe, înainte să ajungă în Africa de Sud, acolo unde se află și primul centru de date al Google stabilit în Africa, și care este operațional în Johannesburg de la startul acestui an. Partea terestră a drumului este deja realizată, conform celor de la Google, care au spus că au lucrat cu o companie numită Liquid Intelligent Technologies pentru acest segment. Urmează începerea lucrărilor la partea subacvatică a cablului, care va traversa Oceanul Indian pentru a ajunge în Perth, Australia. Nu se știe încă o dată provizorie pentru finalizarea acestui segment, însă conform informațiilor TechCrunch, ciclul de proiectare și construire al unui astfel de cablu subacvatic este de trei ani, astfel că ar putea fi operațional undeva prin 2026.
„Umoja va permite țărilor africane să se conecteze mai ușor și cu încredere unele cu altele, dar și cu restul lumii” a declarat Brian Quigley, vicepreședintele infrastructurii rețelei globale a celor de la Google Cloud. „Stabilirea unei noi rute, diferită de cele existente, este critică în a menține o rețea rezistentă pentru o regiune care s-a confruntat în repetate rânduri cu pene de mare impact” a mai spus Quigley.
Cea mai apropiată rută de cabluri subacvatice de trasa plănuită pentru Umoja este Cablul Oman-Australia (OAC), care a fost inaugurat în 2022. Google a mai investit și în alte proiecte de cablare care implică continentul african, precum Equiano, care conectează Portugalia și Nigeria și Africa de Sud. De asemenea, tot în acest an, compania a anunțat un plan de a conecta America de Sud cu regiunea Asia-Pacific printr-un cablu subacvatic care va merge din Chile până în Australia, via Polinezia Franceză.