Piața caselor și clădirilor inteligente se află într-o continuă dezvoltare. În același timp, consumatorii caută tot mai des soluții pentru ca spațiile de locuit să le asigure nu doar confort, ci și un stil de viață sustenabil. Cum se reflectă aceste tendințe la nivelul pieței locale aflăm de la Virgil Lixandru, Sales Manager Somfy România & Moldova, companie specializată în automatizarea soluțiilor de umbrire și acces în locuințe și clădiri, dar și în industria de smart home.
Ce abordare are Somfy în privința creșterii performanței energetice a locuințelor?
Virgil Lixandru: Provocările climatice devin din ce în ce mai pronunțate. De la un an la altul, asistăm la o creștere în durată și intensitate a valurilor de căldură; un exemplu recent al acestui fenomen este luna iulie a anului trecut, care a fost declarată cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată la nivel global. În timpul sezonului rece, consumăm o cantitate mare de energie pentru încălzirea locuințelor, fără să ne gândim la exploatarea excesivă a resurselor naturale și epuizarea acestora. Ca răspuns pentru toate aceste circumstanțe dificile, Somfy a creat o gamă de produse concepute special pentru a oferi un confort termic mai bun, îmbunătățind totodată și eficiența energetică a locuințelor pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, Somfy aduce pe piață o inovație în gestionarea termică – Somfy Climate, care implică o serie de soluții ce marchează un progres semnificativ în administrarea confortului termic în diverse clădiri. Întreg acest demers nu este doar o reacție la ascensiunea provocărilor climatice, ci și o confirmare a angajamentului companiei de a crea soluții inteligente pentru un viitor mai sustenabil.
Cât de interesați sunt românii de sistemele de automatizare a locuinței?
Virgil Lixandru: Românii sunt tot mai interesați de sistemele de automatizare a locuințelor, iar piața caselor și clădirilor inteligente se află într-o continuă dezvoltare. Controlul temperaturii și al sistemelor de iluminat devine o cerință tot mai importantă pentru proprietarii de locuințe, conducând astfel la o creștere a cererii pentru produse premium și soluții interconectate care pot asigura o gestionare mai facilă a resurselor și o eficiență energetică ridicată. Cifrele noastre ne confirmă această tendință. Doar în România avem peste 4.000 de locuințe inteligente care sunt conectate prin platforma Somfy și peste 30.000 de dispozitive pe care aceasta le controlează: sisteme de umbrire, automatizări de acces, senzori, termostate, camere video și echipamente compatibile de la parteneri industriali.
De asemenea, având în vedere întreg contextul socio-economic actual dominat de creșterea inflației, utilizatorii preferă să facă investiții pe termen lung, să aleagă produse de înaltă calitate și să acorde mai multă atenție serviciilor legate de garanție, service și disponibilitate. Iar soluțiile noastre pentru casele inteligente îndeplinesc întocmai aceste criterii, oferind utilizatorilor nu doar confort, ci și sprijin pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor lor.
Ce câștiguri oferă acestea pe partea de eficiență energetică?
Virgil Lixandru: Cele mai simple soluții se dovedesc adesea a fi și cele mai bune. De exemplu, razele care pătrund prin geamuri produc 500W de energie termică pe metru pătrat, motiv pentru care ferestrele merită să primească, întâi de toate, atenția noastră, mai precis, expunându-le la soare sau acoperindu-le, în funcție de sezon. În acest caz, eficiența este asigurată de unitățile de control inteligente, precum rulourile exterioare: în perioada iernii, spre exemplu, utilizatorii pot deschide ziua rulourile pentru a încălzi în mod natural locuința cu energie solară termică, iar seara le pot închide pentru a o păstra înăuntru. Datorită automatizării acestui proces, consumul de căldură poate fi redus cu până la 30%. În timpul verii, atunci când razele soarelui ajung la cel mai mare nivel de intensitate, rulourile ferestrelor se închid automat pentru a menține casa răcoroasă. Datorită acestui lucru, temperatura în încăperi poate fi redusă cu 4 până la 7°C în zilele caniculare, iar funcționarea aerului condiționat poate fi limitată cu până la 70%.
Continuarea interviului poate fi citită pe energymagazine.ro.