Chiar dacă Elon Musk este celebru în principal pentru companiile Tesla, SpaceX și, mai recent, X, acesta este și șeful Neuralink, o companie care produce implanturi neurale. Anul acesta, compania a implantat cu succes un cip care îi permite pacientului, Noland Arbaugh, să poată folosi un computer, iar acum, un al doilea pacient ar fi primit un implant similar. Pacienții care participă la testele cipurilor Neuralink sunt persoane paralizate de la gât în jos, care nu ar putea să se descurce pe cont propriu fără astfel de implanturi.
Elon Musk dezvăluie că sunt programate alte opt implanturi Neuralink în 2024
Elon Musk a confirmat săptămâna trecută la podcastul lui Lex Fridman că există un al doilea implant care a fost aplicat cu succes pe un nou pacient. Pacientul nu a fost încă prezentat public, însă Musk spune că 400 din cele 1024 de electrozi care fac contact cu scoarța cerebrală sunt funcționali.
Asta înseamnă că implantul funcționează foarte bine și poate prelua comenzi de la pacient. În comparație, implantul pacientului Arbaugh funcționează cu doar 10-15% dintre electrozii totali funcționali, deci între 100 și 150. La câteva săptămâni după operație, o parte din electrozii cipului s-au deconectat, însă Neuralink a îmbunătățit printr-un algoritm software sensibilitatea senzorilor. De altfel, chiar și cu capacitatea redusă de contact, Arbaugh deține acum recordul de viteză de utilizare a unui computer doar prin puterea gândurilor.
Anterior, Arbaugh folosea un computer prin intermediul unui stylus și unei tablete, pe care o ghida pe ecran cu gura. Implantul neural îi permite acum să joace jocuri, să posteze pe social media și să navigheze internetul fără a interacționa fizic cu un computer.
Musk spune că se așteaptă ca în cursul acestui an, alte opt persoane noi vor primi implanturi de la Neuralink în cadrul unor teste clinice. Aceste implanturi nu au fost încă aprobate de autoritățile americane, deci pacienții care își doresc un astfel de implant nu pot încă să le ceară, nici măcar contra cost. Testele clinice sunt realizate pe pacienți aleși individual de Neuralink, care sunt conștienți de riscurile care pot apărea în procesul de instalare, care implică chirurgie invazivă pe creier, cât și pe parcursul utilizării cipurilor.