OnePlus a lansat OxygenOS 15, versiunea sa proprietară de Android 15, echipată cu cele mai noi funcții dezvoltate de Google, dar și propriile îmbunătățiri integrate în interfața sa proprietară. OnePlus promite îmbunătățiri de performanță pe toate telefoanele, îmbunătățiri de design, noi opțiuni de multitasking, funcții AI și chiar compatibilitate cu transferuri wireless către iPhone-uri.
Când se lansează OxygenOS 15
OnePlus spune că noul său software, bazat pe Android 15, va debuta în versiune beta, exclusiv pe OnePlus 12, pentru început. Lansarea acestei versiuni de test va avea loc pe 30 octombrie, dar nu va fi „completă”. Așa cum am văzut și în cazul Apple cu iOS 18, funcțiile AI vor veni mai târziu și pe dispozitivele OnePlus. De asemenea, nu toate funcțiile AI vor fi disponibile pe toate telefoanele.
Cel mai probabil, modelul OnePlus 13, cel care urmează să fie lansat săptămâna viitoare, echipat cu Snapdragon 8 Elite, va primi acces la toate noutățile din noul software. Toate indiciile sugerează că OxygenOS 15 va veni preinstalat pe noul flagship.
Ce funcții noi introduce OxygenOS 15
Upgrade-urile din OxygenOS 15 sunt împărțite pe mai multe categorii și sunt multe, mult mai multe decât ne-am aștepta având în vedere cât de puține diferențe există pe versiunea „standard” de Android 15 față de versiunea 14.
Performanță
OnePlus a pus accent pe performanță, în primul rând. Parallel Processing este funcția care, spune compania, că va asigura că nu vor mai exista întârzieri sau sacadări în animații la tranziția între aplicații sau la ieșirea din aplicații. Totul ar trebui să se simtă semnificativ mai fluid în utilizare.
De asemenea, OnePlus spune că a redus din funcțiile redundante ale sistemului, probabil funcțiile care se dublau cu cele dezvoltate de Google. Astfel, sistemul de operare ar trebui să ocupe cu 20% mai puțin spațiu intern pe telefon. Această reducere de dimensiune va fi însă valabilă doar pe versiunea de software care va fi compatibilă cu OnePlus 13.
Design
Meniul „Shelf”, cel similar cu ceea ce oferă acum Apple în Control Centre, primește posibilitatea de a redimensiona scurtăturile pe diverse dimensiuni, pentru personalizare mai avansată. Apoi, elementele din sistemul de operare primesc un efect de strălucire atunci când pui telefonul la încărcat, când instalezi aplicații sau când deblochezi telefonul. Acestea nu au o funcție anume, ci doar fac totul să arate mai bine. De asemenea, apar și efecte de blur în spatele elementelor din prim-plan.
Pictogramele aplicațiilor OnePlus au acum design nou, fundalurile de ecran pot fi acum configurate să ofere „adâncime”, decupând anumite elemente și poziționând anumite elemente de pe ecran în spatele lor. Flex Themes pare să fie o funcție similară cu ceea ce vedem pe Samsung și Apple în ultimii ani, cu teme pentru ecranul principal și cel de blocare, iar funcția Always On poate fi configurată cu o imagine color în miniatură a fundalui.
Multitasking
Open Canvas, interfața de multitasking excelentă pe care am întâlnit-o pentru prima dată pe OnePlus Open, vine acum și pe telefoanele „tradiționale”. Aceasta poate împărți ecranul în două secțiuni, sau poate ține două aplicații deschise în paralel, una peste cealaltă. Poți trece de la una la alta cu un singur swipe , pentru a stabili dacă să ocupe tot ecranul sau doar o porțiune.
Share With iPhone
Probabil cea mai importantă funcție nouă din OxygenOS este share with iPhone, funcția care ar trebui să permită transfer în stil AirDrop între un dispozitiv Android și unul cu iOS. Desigur, nu folosește protocolul de la Apple, ci trebuie să descarci aplicația O+ Connect de pe App Store pe iPhone-ul pe care vrei să transferi sau de la care vrei să primești fișiere. Este interesant însă că OnePlus își dedică propriile resurse pentru a face astfel de funcții posibile. Funcția Share with iPhone apare în meniul de share din OxygenOS 15 și nu necesită instalarea unei aplicații pe telefoanele OnePlus.
AI în galerie
OnePlus aduce funcții AI în galeria implicită de pe telefoanele sale. Aceste funcții ajută la editarea fotografiilor folosind algoritmii proprii de inteligență artificială. La capabilitățile deja existente precum AI Eraser, AI Clear Face și AI Best Face, OxygenOS aduce și AI Unblur, AI reflection Eraser și AI Detail Boost. Am mai văzut funcții similare și pe alte telefoane, precum modelele Galaxy S24 de la Samsung.
AI Assistant for Notes
Așa cum ne așteptăm acum de la telefoanele din 2024, OnePlus adaugă în OxygenOS 15 un asistent pentru editarea sau compurene de texte. Poți formata rapid texte dezorganizate, poți să îmbunătățești exprimarea sau să pui AI-ul să continue un text, sau chiar să îl extindă pe baza informațiilor incluse. Rămâne de văzut cât de bun va fi acest AI.
Căutări cu AI
OxygenOS 15 va permite căutarea în toate fișierele de pe telefon, inclusiv în fotografii, informații pe baza căutărilor. Ba chiar poți da comenzi complexe precum „cât am de plată la factura de curent” și va găsi informațiile relevante folosind căutarea în fișierele stocare local. Se pare că această funcție folosește și procesare pe server, nu doar locală.
AI Toolbox
În majoritatea aplicațiilor care permit introducerea de text va exista și acest AI Toolbox, care va permite generarea de răspunsuri rapide în context la mesaje din aplicații de chat precum WhatsApp, Instagram sau Snapchat.
Circle to Search
Și telefoanele OnePlus 12 și 13 vor primi Circle to Search, funcția AI de căutare contextuală pe baza imaginilor de la Google.
Pass Scan
Funcția Pass Scan din Google Wallet va permite adăugarea în portofel de bilete de avion, bilete de concert și orice alt tip de bilet cu cod QR folosind camera foto.
Funcții anti-furt
OnePlus va integra și funcțiile anti-furt pe care Google le-a introdus în Android 15.
OnePlus mai zice și că OnePlus 13 cu OxygenOS 15 va fi echipat cu Google Gemini din fabrică, iar acesta va fi asistentul implicit al telefonului. Mai mult, funcționalitate Gemini Live va fi disponibilă pe acel model. Nu este clar dacă Live va veni și pe alte modele mai vechi.