VLC este una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia gratuite, fiind folosită atât pe PC-uri, unde și-a început viața, cât și pe dispozitivele mobile, în ultima perioadă. Motivul pentru care VLC este atât de popular este faptul că are un sistem de redare robust, care poate recunoaște și reda orice tip de format, iar faptul că este o aplicație open source asigură că pot fi adăugate multe noi funcții cerute de comunitate. Una dintre ele se pare că va fi chiar inteligența artificială, care va fi folosită pentru a genera subtitrări și dublaje în timp real, spune echipa VideoLAN.
Subtitrările din VLC vor fi generate folosind hardware-ul local
Anunțul a fost făcut la CES 2025, unde echipa VideoLAN a demonstrat această tehnologie funcționând în timp real, local pe un computer. VLC va folosi modele AI open source pe care le va rula local pe computerul tău, folosind resursele pe care le are la dispoziție. Având în vedere că din ce în ce mai multe procesoare și plăci video vin cu capabilități avansate de procesare AI, nu va fi deloc greu să activezi această funcție pe multe dintre PC-urile deja lansate.
În timpul redării unui clip, algoritmii AI vor putea în timp real să proceseze vocile redate, să le transcrie și să le traducă rapid în limba în care ai nevoie sau să le traducă vocal, fără să fii nevoit să mai cauți subtitrări pentru filmul preferat pe internet. Mai mult, pentru anumite tipuri de fișiere video, precum cele înregistrate de cineva, sau ceva ce ai prins la televizor pe un canal care este într-o limbă străină, nici nu ar exista altă opțiune de a adăuga subtitrări.
Desigur, VLC va rămâne gratuit și open source, spun VideoLAN, iar datele personale nu vor fi transmise nicăieri pentru procesarea AI, pentru că totul va avea loc local. De altfel, VLC rămâne unul dintre puținele player-e multimedia din piață care nu afișează reclame, nu colectează date și nu are alte forme de venituri comerciale. Organizația non-profit VideoLAN a fost pornit în 1996 de studenți de la Ecole Centrale Paris, pentru a putea să transmită clipuri video prin rețea fără să le descarce local în campusul școlii. VideoLAN operează pe baza donațiilor utilizatorilor și nu pare că acest lucru se va schimba prea curând.
De la pornirea proiectului și până în prezent, VLC a fost descărcat de 6 miliarde de ori.