Qualcomm a vorbit anterior despre faptul că telefoanele „flasghip” care vor folosi noile sale chipset-uri Snapdragon 8 Elite vor putea primi suport software de până la 8 ani, iar astăzi compania vine cu o promisiune fermă în această direcție. Nu doar atât, dar și telefoanele care folosesc chipset-uri Snapdragon 7 vor beneficia de aceleași beneficii. Desigur, asta nu garantează că și partenerii Qualcomm care le folosesc cipurile se vor alinia la această inițiativă.
Qualcomm și Google colaborează pentru a asigura suport software pe termen lung
Această perioadă de suport extinsă, de până la 8 ani, este rezultatul unui parteneriat între Qualcomm și Google. Cele două companii vor lucra împreună pentru a se asigura că hardware-ul cu vechime de până la 8 ani va funcționa corespunzător pe cel mai recent sistem de operare Android. Asta înseamnă că telefoanele vor putea primi până la 8 actualizări de sistem dar și 8 ani de actualizări de securitate, ceva ce în urmă cu doar câțiva ani era de neconceput în zona de dispozitive Android.
Momentan, promisiunea este îndreptată către cei care cumpără dispozitive scumpe. Vorbim despre cele care anul acesta vor fi lansate cu chipset-uri Snapdragon 8 Elite sau procesoare din seria Snapdragon 7. Dacă în zona „ultra flagship” avem momentan o singură astfel de soluție, gama Snapdragon 7 este ceva mai diversă. Cel mai probabil însă, telefoanele care folosesc procesoare lansate înainte de 2025, nu se vor încadra.
Se zvonește că urmează lansarea Snapdragon 7 Gen 4 în viitorul apropiat, deci probabil că începând cu acest model va exista posibilitatea de update-uri pe termen mai lung. Recent, majoritatea companiilor au ieșit să promită actualizări de până la 5-6 ani, după ce Samsung și Google au trecut la perioadă de suport de 7 ani. Probabil că va mai dura puțin până când toți producătorii vor putea să asigure update-uri atât de multe.
Important este că acum nu mai există scuza hardware-ului. În urmă cu câțiva ani, toți producătorii se limitau la 2 actualizări de sistem din cauza Qualcomm, care nu mai oferea driverele necesare pentru a ține telefoanele la zi cu cele mai noi versiuni software de la Google. În consecință, producătorii fie trebuiau să depună eforturi proprii pentru a asigura compatibilitatea, fie nu ofereau suport decât pe perioade foarte scurte.