Google introduce un AI Mode, care include Gemini direct în căsuța de căutare

Scris de | 6 martie, 2025
Google introduce un AI Mode, care include Gemini direct în căsuța de căutare

Google lansează, mai întâi în SUA, un nou „AI Mode” pentru căutările online. Acesta va fi integrat direct în căzuța de căutare de pe google.com și va permite utilizatorilor să realizeze căutări prin conversații cu AI. Astfel, clasicele căutări unde doar introduci niște termeni și primești rezultatele standard pot deveni conversații pe baza unui subiect, cu multiple întrebări succesive, pentru a afla cât mai multe informații.

AI Mode va permite căutări conversaționale pe Google

Desigur, la baza noilor capabilități stă Gemini 2.0, LLM-ul multimodal de la Google. Pentru a accesa noul AI Mode din căutări trebuie să fii în primul rând în SUA, apoi să fii abonat la Google One AI Premium, abonamentul care oferă acces și la Gemini Advanced, dar și să activezi funcția din Search Labs, platforma care oferă utilizatorilor acces la capabilități noi pentru căutări.

Căutările în stilul clasic nu dispar, dar noul AI Mode va putea fi selectat din meniul rapid, pentru a oferi răspunsuri la întrebări, cât și contextul acestora. Toate răspunsurile vin cu link-uri către site-urile de unde a fost extrasă informația, iar căsuța de căutare vine și cu alte funcții avansate.

De exemplu, poți compara direct în căutări trei produse diferite, pentru a afla care sunt asemănările și deosebirile dintre ele atunci când vrei să cumperi unul.

„Ceea ce observăm în timpul testelor este că oamenii formulează întrebări de aproximativ două ori mai lungi decât cele din căutarea tradițională și, de asemenea, revin cu întrebări suplimentare cam în 25% din cazuri”, a declarat Robby Stein, vicepreședinte de produs la Google Search, într-un interviu pentru TechCrunch. „Astfel, utilizatorii ajung la întrebări mai complexe, care necesită mai multă interacțiune, iar noi credem că acest lucru creează o oportunitate extinsă de a face mai multe cu Google Search, ceea ce ne entuziasmează cu adevărat.”

Google spune că are metode prin care poate deosebi acum informațiile factuale de halucinații ale AI-ului, prin combinarea rezultatelor din mai multe căutări simultane care au loc în fundal. Astfel, dacă AI-ul nu poate ajunge la niște concluzii clare, nu va încerca să inventeze un răspuns, așa cum face AI-ul de obicei, ci va renunța la asta și va trimite utilizatorii să caute informațiile singuri pe link-uri către site-urile unde au fost găsite informații pe subiectul respectiv.

Odată cu AI Mode, AI Overviews, funcția AI din Google care oferea răspunsuri rapide la căutările obișnuite, poate fi acum folosită și fără un cont, iar răspunsurile vor fi mai precise, întrucât au făcut trecerea la Gemni 2.0. Momentan, în Europa, astfel de funcții nu sunt disponibile în căutările de pe Google.