Canon a organizat a doua ediție a evenimentului Inspiration Days, o inițiativă anuală, dedicată liderilor din business, managerilor IT, autorităților și investitorilor interesați de inovație și transformare digitală. Evenimentul din acest an s-a concentrat pe trei teme-cheie: inovarea bazată pe I.A., protejarea mediului IT într-o lume conectată, stimularea productivității și optimizarea costurilor într-o eră digitală. Participanții au avut ocazia să descopere tendințele din industrie și cele mai recente progrese în I.A., transformare digitală și securitate IT, prezentate de experți independenți și profesioniști Canon.
Securitatea IT în era I.A.
Într-un peisaj digital tot mai complex, securitatea cibernetică devine un pilon esențial pentru orice organizație. Potrivit studiului„Barometrul Canon privind transformarea IT”, 47% dintre liderii IT consideră securitatea digitală ca fiind cea mai cronofagă responsabilitate, într-un context în care atacurile cibernetice devin tot mai sofisticate. Canon propune soluții inteligente de protecție și echipamente multifuncționale, ce integrează I.A., pentru detectarea anomaliilor în rețea și controlul accesului. Astfel de tehnologii transformă imprimantele în gardieni ai infrastructurii IT, reducând riscurile și eliberând resurse pentru activități strategice.

Evenimentul a adus în prim-plan și discuții despre noile reglementări, cum ar fi Legea UE privind inteligența artificială, care impune companiilor standarde superioare de responsabilitate și transparență. Concret, ,AI Act” așa cum este denumit proiectul legislativ, vizează furnizarea de informații clare despre modul de funcționare al sistemelor, astfel încât utilizatorii să fie conștienți că interacționează cu un sistem I.A. și să înțeleagă limitele acestuia. Mai mult, se dorește inclusiv stabilirea unor mecanisme prin care operatorii sau specialiștii umani să poată interveni, în special în situații critice.
,,Colaborăm cu un furnizor de soluții CM ( „Continuous Monitoring” ), sistem care monitorizează rețeaua și, la fiecare variabilă care este întâlnită în rețea, transmite o alertă către IT Management. Noi integrăm echipamentul cu astfel de soluții software, astfel încât orice fel de incident să fie raportat. Dacă se întâmplă ceva, putem vedea unde s-a produs eroarea respectivă și o corectăm rapid”, spune Petronius Secăreanu, Director General Canon Romania.
Creșterea productivității și optimizarea costurilor
O altă temă discutată la Canon Inspiration Days a fost optimizarea costurilor, un aspect crucial pentru stabilitatea oricărei afaceri. Automatizarea bazată pe I.A. permite companiilor să gestioneze fluxurile de lucru într-un mod mult mai eficient, reducând costurile operaționale și facilitând luarea unor decizii informate, bazate pe analize inteligente.
,,Un exemplu concret de proces automatizat și optimizat prin IA este mentenanța predictivă. Noile echipamente pe care le producem sunt dotate cu numeroși senzori care colectează date despre modul de utilizare în timp real, iar aceste informații sunt centralizate pentru a fi analizate. Acest proces permite, împreună cu partenerii responsabili de întreținere, optimizarea duratei de viață a componentelor echipamentelor. În plus, furnizorii de servicii de mentenanță pot organiza mai eficient stocurile de piese și timpii de intervenție, asigurând astfel un nivel cât mai ridicat al funcționalității echipamentelor la clienți”, adaugă directorul general Canon România.



,,Un exemplu concret de proces automatizat și optimizat prin IA este mentenanța predictivă. Noile echipamente pe care le producem sunt dotate cu numeroși senzori, ce colectează date despre modul de utilizare în timp real, iar aceste informații sunt centralizate pentru a fi analizate. Acest proces permite, cu sprijinul partenerilor responsabili de întreținere, optimizarea duratei de viață a componentelor echipamentelor. În plus, furnizorii de servicii de mentenanță pot organiza mai eficient stocurile de piese și timpii de intervenție, asigurând astfel un nivel cât mai ridicat al funcționalității echipamentelor”, adaugă directorul general Canon România.
,,I.A va avea un impact major în societate, el poate determina creșterea GBP-ul global de 2-3 ori în următorii câtiva ani. Va fi nevoie de oameni care să știe cum să lucreze cu această tehnologie. Colaborarea între angajați va fi mult facilitată de reducerea acestor timpi morti, care până la urmă erau dedicati proceselor repetitive. Deci nu cred ca I.A va avea efecte negative, dacă evoluăm cu business-ul și cu angajatii în direcția corectă”, Petronius Secăreanu, Director General Canon România.
Lansarea imageFORCE C7165: imprimare inteligentă, adaptată erei digitale
În cadrul evenimentului, Canon a lansat oficial echipamentul imageFORCE C7165, gândit să aducă un nou suflu în producția de materiale de marketing de înaltă calitate și în gestionarea zilnică a documentelor.
,,Este un echipament multifuncțional, din gama imageFORCE, ce a inovat piața echipamentelor multifuncționale. Principala noutate este legată de modalitatea în care se formează imaginea: folosim circuite LED în loc de laser. În acest fel, precizia depunerea cernelii pe hârtie este mult îmbunătățită. Am ajuns la o rezoluție de 4800 de DPI, care este mai mult decât dublă comparativ cu standardul din industrie”, spune Petronius Secăreanu.
Echipamentul oferă imprimări profesionale la o rezoluție de 4800 x 2400 dpi și utilizează tehnologia AirSeparation Assist, pentru imprimarea continuă a colilor lungi. Panoul tactil de 10,1 inch asigură o interfață intuitivă, contribuind la optimizarea fluxurilor de lucru și reducerea timpilor de așteptare. Imprimanta se bazează pe un procesor dual-core de 1,8 GHz, dispune de 6 GB RAM și vine cu un SSD standard de256 GB, extensibil la 1 TB, ceea ce îi garantează o performanță robustă.






Conectivitatea este asigurată prin porturi Ethernet, opțiuni wireless și USB, iar echipamentul suportă diverse opțiuni de finisare – inclusiv capsare, pliere și perforare – adaptate cerințelor mediului de afaceri modern. De asemenea, sunt implementate măsuri avansate de securitate, precum imprimarea securizată și monitorizarea datelor prin I.A., pentru a proteja informațiile critice și a optimiza costurile operaționale.
„Datorită inteligenței artificiale, acest dispozitiv oferă o securitate a datelor, atât pentru scanare cât și pentru imprimare, superioară soluțiilor folosite până acum”, adaugă directorul general Canon România.
De menționat aici este că am aflat de la eveniment faptul că 1/3 din incidentele de securitate se datorează manevrării defectuoase a echipamentelor de print. Un studiu de tip ,,penetration test” a arătat cum o simplă neglijență de configurare a unei imprimante poate compromite întreaga rețea. Atacatorul a reconfigurat setările SMTP ale imprimantei ( protocolul Simple Mail Transfer Protocol este esențial dacă imprimanta dispune de funcții precum „scan-to-email” ), capturând astfel credențialele contului de e-mail asociat. Astfel, cu aceste date obținute, atacatorul a accesat contul Microsoft 365 al organizației, având acces la toate documentele scanate vreodată de firmă.