Google a început să testeze integrarea Google Lens direct în videoclipurile scurte din aplicația YouTube. Noua funcție, aflată momentan în versiune beta, le permite utilizatorilor să identifice și să caute rapid informații despre obiecte, locuri sau texte vizibile din cadrul unui clip, fără a părăsi aplicația.
Concret, utilizatorii vor putea pune pauza un videoclip și selecta opțiunea Lens din meniul de sus, apoi pot evidenția, desena sau apăsa pe un obiect din filmare pentru a afla mai multe informații despre acesta. Rezultatele relevante sunt afișate direct peste videoclip, fără a întrerupe vizionarea. De exemplu, dacă într-un clip apare o pereche de pantofi interesanți, un monument celebru sau un text într-o limbă necunoscută, utilizatorii pot obține instant mai multe informații, traduceri sau sugestii de cumpărare.
După vizualizarea rezultatelor, utilizatorul se poate întoarce instant să continuie de urmărit clipul video la care a pus pauză. Astfel, Utilizatorii pot identifica monumente, produse, animale și locații direct din aplicația YouTube.
În această fază inițială de testare, Google a impus câteva restricții privind utilizarea funcției Lens în YouTube Shorts. Concret, videoclipurile care conțin linkuri de afiliere sau promovări plătite nu vor beneficia de această funcționalitate. De asemenea, pe durata perioadei beta, în rezultatele generate de Google Lens nu vor fi afișate reclame.
Funcția este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, însă lansarea va fi treptată și limitată la un număr restrâns de utilizatori în faza inițială. Google nu a oferit un calendar clar pentru lansarea globală, dar se așteaptă ca extinderea să aibă loc în următoarele săptămâni.
Google a introdus la începutul anului și Veo 2 în cadrul platformei YouTube, permițând creatorilor să genereze clipuri video AI pentru postările lor. Veo 2 le va permite în schimb creatorilor să genereze clipuri video de sine stătătoare pe care să le adauge la Shorts. Evident, Shorts este o reacție YouTube la popularitatea TikTok și a celebrelor Reels de la Meta.
Pentru a indica faptul că aceste videoclipuri au fost realizate folosind AI, Google va activa instrumentul SynthID de la DeepMind. Acesta identifică și marchează conținutul generat de AI. YouTube a mai declarat că aceste videoclipuri vor fi marcate în mod clar ca fiind realizate cu inteligență artificială. Însă aceste etichete nu sunt observate de toată lumea și nu se poate estima potențialul conținutului care poate induce în eroare spectatorii.