Inteligența artificială este prezentată de cele mai mari companii din tehnologie drept următorul pas al internetului, putând oferi răspunsuri la toate întrebările, întrucât informațiile sunt „extrase” din articole deja publicate pe internet. Problema este că acești algoritmi AI sunt 100% controlați de către companii, iar acestea pot modifica oricând comportamentul pentru a obține rezultatele pe care le dorește. De exemplu, Elon Musk, autoproclamat „protector al libertății de exprimare” pe rețeaua lui, X.com, a modificat AI-ul Grok să verifice mai întâi poziția lui înainte să dea un răspuns pe anumite teme controversate.
AI-ul Grok își formează „adevărul” în funcție de ce spune creatorul său
Mai mulți utilizatori au publicat capturi de ecran în care urmăreau linia gândirii a noului chatbot de la xAI, Grok 4, companie deținută tot de Elon Musk. Atunci când este întrebat de teme precum conflictul din între Israel și Palestina, înainte să caute informații din alte ruse, Grok verifică ceea ce a scris Elon Musk pe subiect, atât pe rețeaua X, cât și în presă, prin căutări online. La fel se întâmplă și cu informații despre imigrație în SUA sau avorturi. În alte situații, AI-ul nu a căutat deloc părerea „creatorului” său.
Practic, orice scrie Elon Musk pe X pe teme sensibile este „adevărul” pentru AI-ul său și orice alte păreri sunt ignorate. Atunci când este vorba însă de alte teme mai „benigne”, Grok se informează și din alte surse.
Grok 4 este cea mai recentă versiune a chatbot-ului xAI, care a debutat la doar câteva zile după ce versiunea precedentă, Grok 3, în urma unor modificări aduse algoritmului tot la cererea lui Elon Musk, începuse să răspundă la întrebări cu conținut antisemitic, numindu-se în anumite discuții singur drept „MechaHitler”. Musk insistă însă că Grok este un chatbot imparțial care caută „adevărul” și că este uneori prea ușor de manipulat de către utilizatori să pară că are un comportament neadecvat.