Se lansează Half-Life 3 înainte de GTA 6?

Se lansează Half-Life 3 înainte de GTA 6?

Scris de | 14 iulie, 2025

Se împlinesc 17 ani și aproape nouă luni de când așteptăm o continuare pentru Half-Life 2: Episode 2, lansat în cadrul pachetului The Orange Box pe 10 octombrie 2007. Dacă ați urmărit subiectul în ultima perioadă, s-ar putea să fi auzit măcar în treacăt despre venirea lui Half-Life 3. Astăzi vreau să vorbim despre motivele pentru care eu, Andrei „Marinake” Marin cred că avem șanse să primim Half-Life 3 înainte de GTA 6.

Nu vorbim doar „avioane” și presupuneri, întrucât ultimele luni au fost foarte interesante pentru fanii Half-Life și Valve în general. Informațiile despre venirea mult asteptatului Half-Life 3 au început să apară din ce în ce mai des. Și credeți-mă, că unele chestii sună bine rău de tot.

Development Hell

Pentru mulți gameri Half-Life 3 reprezintă o poveste despre iadul dezvoltării, ori Development Hell pe englezește (unele chestii chiar sună grav când le zici cu voce tare sau le pui în text). În fine, povestea spune că dezvoltarea lui Half-Life 3 ar fi început de muuuult, cam pe vremea în care încă se lucra de zor la episoadele lui Half-Life 2, și, inițial, ar fi trebuit să existe un al treilea episod. Și vă spun de pe-acum că sunt spoilere prin acest material, dar am încercat să le scot din context ca să nu vă stric complet surpriza în cazul în care nu ați jucat până acum seria.

La finalul celui de-al doilea episod, asistăm la moartea unuia dintre personajele cheie din Half-Life 2, dar nu înainte ca acesta să ne spună că știe multe chestii despre antagonistul jocului, cât și despre evenimentele care au pus toate rotițele în mișcare: accidentul Black Mesa de la începutul primului joc. Și vă dați seama că a murit fix înainte să aflăm toate astea… știm doar că știa de ele. Astfel cel de-al treilea episod urma să ne aducă o finalitate, o concluzie care să lase fanii seriei împăcați cu soarta personajelor.

Pentru mulți ani, gamerii au creat scenarii referitoare la Episodul 3 și motivele pentru care nu am mai primit această expansiune. Și după peste un deceniu de liniște, într-un documentar publicat de Valve înșiși, dezvoltatorii ne povestesc cum au intervenit oboseala, și după atâtea proiecte Half-Life, inevitabila plictiseală. Aveau nevoie de ceva fresh, iar când a apărut Left 4 Dead în scenă, atenția lor s-a îndreptat imediat acolo.

Nu este de parcă au uitat de Episode 3, doar că aveau nevoie de o pauză ca să revină cu forțe proaspete. Singura problemă a fost că după lansarea shooter-ului cu zombi, motorul grafic Source începea să se simtă depășit. Iar dacă știm ceva despre Valve, este faptul că dacă un joc nu se ridică la nivelul așteptărilor interne, noi sigur nu îl vom vedea vreodată. Și fix asta s-a întâmplat cu Half-Life 2: Episode 3. Proiectul era prea important ca să rămână la statutul de expansiune, însă tehnologia din spatele primelor două episoade era deja veche și îi limita pe dezvoltatori. Tot în perioada aceea, consolele Xbox 360 și PlayStation 3 dominau piața, așa că era nevoie de ceva nou, mai avansat tehnologic.

Half Life 3

Așa că echipa s-a apucat de dezvoltarea lui Source 2, motorul grafic ce-avea să susțină următorul mare joc din seria Half-Life. Detaliul ăsta este foarte important pentru povestea noastră, mai ales că ăsta a fost principalul motiv pentru care n-am mai primit finalul poveștii. O parte din vină și-a asumat-o și Gabe Newell, șeful Valve, care spune că nu înțelegea rolul lui Half-Life 2: Episode 3 la acel moment, deși știa că gamerii așteaptă acel expansion cu sufletul la gură.

Din nefericire, ambiția studioului a dus la uciderea proiectului, dar asta s-a întâmplat deoarece au vrut să ne ofere ceva special. Frica asta de eșec a dus la o perioadă în care cei de la Valve au fost pur și simplu speriați de Half-Life și ideea că următorul joc din serie nu s-ar putea ridica la nivelul așteptărilor, și a durat ani buni până când au trecut de asta. Aparent, momentul a coincis cu lansarea lui Half-Life: Alyx pe VR, joc care le-a ridicat moralul dezvoltatorilor și le-a arătat că franciza încă poate avea succes, toți acești ani mai târziu. 

Iar din cenușa lui Half-Life 2: Episode 3 au apărut jocuri precum Left 4 Dead 1 și 2, cât și excelentele Portal 1 și 2 care sunt plasate în universul Half-Life și ne arată locul în care a fost construită nava Borealis – un element central din povestea episodului cu numărul trei.

portal

Alyx a salvat Half-Life

Poate că una dintre cele mai mari greșeli din ultimii ani în industria jocurilor video a fost lansarea lui Half-Life: Alyx ca joc VR exclusive. Și zic asta pentru că nebunia asta, în format normal, știți voi, mouse + tastatură, ar fi rupt topurile și ar fi vândut ca pâinea caldă… sau nu. Până la urmă, piața este full de shootere foarte bune iar un joc cu numele Half-Life trebuie să fie special. Așa că interacțiunea cu lumea virtuală a jocului prin intermediul căștii Valve Index a reprezentat un tur de forță din partea companiei.

Nu doar că au creat cel mai bun shooter pentru VR de până atunci, ci m-aș arunca să spun că din toate timpurile. Nah, nebunii au creat și-o cască VR numai bună pentru el, care a introdus controlul individual al fiecărui deget și a reușit să se impună ca una dintre cele mai bune soluții VR de pe piață, la bătaie cu ce-aveau de oferit Oculus și HTC.

Dar Half-Life: Alyx a fost mult mai mult decât un simplu tech-demo, pentru că le-a oferit celor de la Valve încrederea de care aveau nevoie ca să readucă franciza legendară la viață. De data asta erau și motivați, și aveau și confirmarea că Half-Life încă este un nume valoros. Știu mulți oameni, subsemnatul inclus, care au devenit interesați de VR strict pentru Half-Life: Alyx. Am mai jucat una-alta după, dar nimic nu m-a fascinat la fel de tare.

Dar Alyx a avut un rol și mai important în povestea lui Half-Life 3. Vedeți voi, după episodul doi, cei de la Valve s-au simțit blocați deoarece nu și-au dat seama ce-ar putea face mai departe. Finalul a lăsat puțin spațiu de manevră, iar niciuna dintre poveștile alternative nu părea că va funcționa. Așa că Half-Life: Alyx reușește să schimbe narativa introducând elemente de storytelling noi, ori mai multe straturi care leagă mai bine întâmplările. Și fiind un prequel pentru întâmplările din Half-Life 2, reușește să creeze un nou punct de plecare pentru poveste, nu o concluzie pentru un cliffhanger de-acum câțiva ani.

Source 2 s-a maturizat

Am tot vorbit despre lipsa de direcție a celor de la Valve referitor la Half-Life 2: Episode 3, implicit la Half-Life 3. Așa că vreau să aruncăm o privire la partea tehnică din spatele acestor jocuri, întrucât ne arată câteva chestii foarte importante despre următorul joc. Primul Half-Life a introdus o poveste foarte bine închegată și o lume fascinantă în gaming – de-a dreptul revoluționar la acel moment. A urmat Half-Life 2 care ne-a adus motorul de fizică realist și l-a integrat în gameplay ca parte integrală din experiența de joc. Așa că un al treilea joc trebuia să fie special în felul lui…

Tocmai de asta Alyx a fost un joc atât de important. Odată cu această lansare, Valve a reușit iarăși să inoveze și să facă din această lansare o lucrare de referință în zona ei – cel mai tare shooter pentru VR. Dar tehnologia de realitate virtuală n-a prins atât de bine și succesul a fost limitat, deci este clar că o întoarcere la origini ar fi benefică. Și cred că timingul este bun în perioada asta, întrucât vedem o mulțime de inovații în industria gamingului.

Source 2 a ajuns la maturitate, ceea ce înseamnă că engine-ul suportă mai multe features ca niciodată. Avem chiar și-o listă de îmbunătățiri care își vor face apariția în Half-Life 3, ori HLX după cum este cunoscut pe internet. Pare că accentul pică pe lumea jocului, astfel Valve profită de vitezele amețitoare ale SSD-urilor moderne pentru a elimina complet loading screen-urile. În combinație cu lumile semi-deschise, ca cele din Uncharted 4, trecerea de la un nivel la altul nu se va simți deloc. Asta se potrivește bine cu abordarea poveștii care va fi liniară, însă conține elemente open-world care îți permit să abordezi diferit situațiile.

Partea inovatoare aici este Valve Arty, un motor de simulare avansată a fizicii care știe să controleze flotabilitatea, impactul gravitației și modul în care reacționează diferite materiale cu mediul înconjurător. Acum nu mai avem doar shadere care imită betonul, iarba sau alte suprafețe, ci adevărate imitații ale materialelor din lumea reală, implementate în joc. Lichidele au primit și ele o atenție sporită, deci pe zona de simulare ne putem aștepta la un adevărat power-house. 

Valve mizează mult și pe sistemul de distrugere a mediului înconjurător, care se spune c-ar fi cel mai avansat pe care l-am văzut până acum. Iar dacă nebunia asta mă va lăsa să dărâm mai multe tâmpenii decât în Battlefield: Bad Company 2, să fiți siguri că o să-l joc de-o să-mi sară capacele; în special în multiplayer. Ah, da, gândiți-vă cum o să fie GMod 2 bazat pe noul motor grafic…

Cu toate astea, ne putem aștepta la un Half-Life 3 plin de tehnologii adiționale. Cu toată nebunia cauzată de DLSS și FSR, mi-e aproape imposibil să văd o lansare care să nu le includă într-un fel sau altul. Și cum Valve produce și vinde Steam Deck-ul, tare mi-e greu să cred că noul joc flagship nu va fi optimizat și pentru PC-ul portabil. Deci mizez pe implementarea FSR și XeSS mai mult decât pe DLSS-ul celor de la NVIDIA, strict dintr-o perspectivă de abordare. Valve lucrează mai mult în zona asta open-source, cu focus pe Linux și Proton, deci nu cred că vor bloca jocul în spatele unor tehnologii proprietare; I.E.: DLSS 4 cu Frame Gen și chestii precum Ray Reconstruction.

Half-Life 3 înainte de GTA 6?!

Ei bine, acum vine întrebarea de un milion de puncte: vom avea Half-Life 3 înainte de GTA 6? Iar răspunsul, pe scurt și din informațiile pe care le-avem până acum, este că da; avem o șansă reală. Dar de ce zic asta?! Păi, treaba stă cam așa. Conform informațiilor venite atât de la Tyler McVicker cât și de pe la publicații mari care au acces la angajați Valve, s-ar părea că HLX este acum într-un stadiu în care este jucabil de la un cap la celălalt. În timp ce vă uitați la acest video, de sesiunile de playtesting ale noului joc se ocupă, citez, „prietenii și familia”. Deci a trecut de partea de testare în studio, ceea ce ne indică un stadiu aproape final în procesul de dezvoltare.

Plus că este vorba despre Valve, come on. De câte ori au anunțat ceva cu mult timp în avans? Vă zic eu: aproape niciodată. Deci să nu vă mirați dacă într-una dintre zilele astea veți deschide telefonul sau PC-ul, și tot netul vuiește despre lansarea lui Half-Life 3. Poate apărea peste noapte… bine, și la fel de repede poate dispărea, mai ales că studioul are o reputație pentru că anulează jocuri aproape gata dacă acestea nu se ridică la nivelul așteptărilor. Și totuși, e prea mare gălăgia ca să mai  fie doar o coincidență.

Suntem în era informației, iar faptul că Half-Life 3 nu s-a scurs cu totul pe net e mare lucru; vezi GTA 6. Dar cu toate eforturile celor de la Valve de a nu anunța nimic, se simte în aer entuziasmul. Din ce în ce mai mulți angajați ai Valve, sau pur și simplu colaboratori pe acest proiect au lăsat indicii care prevestesc marea venire. Mai avem și un val de angajări temporare pe zona de design, programare și testing, în care „părinții” Steam au pescuit dezvoltatori talentați de pe la cele mai mari studiouri din lume pentru a-i ajuta.

half life 3

Așa că haideți să vă zic și părerea mea vis-a-vis de subiectul ăsta. Cred că Valve au jocul într-un stadiu avansat de ceva timp deja. Nu ajungi cu un astfel de joc în punctul în care este “jucabil cap-coadă” și testat de “prieteni și familie” decât după mulți ani de muncă – este Half-Life 3, nu Mario. Deci este clar că suntem aproape, iar amânarea lui GTA 6 spre jumătatea anului viitor ar putea fi chiar portița de care aveau cei de la Valve nevoie pentru a lovi piața cu următorul masterpiece. Și cum Expedition 33 și DOOM: The Dark Ages (review) au ieșit deja, și par cam cele mai serioase titluri cu ambiții de Game of the Year pe 2025, ăsta ar putea la fel de bine să fie anul în care Gordon Freeman scoate ranga de la naftalină și vine pe PC-urile noastre într-un nou joc care va rescrie modul în care vedem gamingul. 

Nu doar o simplă lansare

Că va fi anul ăsta sau nu, un lucru este sigur: când va fi lansat, Half-Life 3 va fi mai mult decât un simplu joc – va fi un fenomen. Evident, există oricând posibilitatea să fie un flop, și toți anii ăștia de muncă să fi fost irosiți pe niște vise, dar dacă există un studio care ne-a arătat de-a lungul timpului că se poate, clar este vorba despre Valve. La naiba, Gabe Newell se joacă deja cu tehnologii de implanturi pe creier, deci stați voi liniștiți, că are acces la toată tehnologia necesară pentru a dezvolta un astfel de joc.

Și odată cu Half-Life 3 se vor deschide porțile pentru și mai multe jocuri bazate pe motorul grafic Source. Avem Portal 3, Left 4 Dead 3, Team Fortress 3, DOTA 3… mamă, deja văd un pattern aici cu Valve și cifra trei. Ar mai fi și mai sus amintitul GMod… ah da, și puzderia de jocuri care folosesc Source Engine. Câteva nume notabile sunt Insurgency, No More Room in Hell, și seria de jocuri din universul Titanfall care folosesc un motor grafic bazat pe Source. Da, inclusiv Apex Legends, de aici anumite asemănări între Counter-Strike și battle-royale-ul de la Respawn Entertainment.

Dacă următoarea versiune Source va fi atât de avansată pe cât mă aștept eu să fie, atunci fiți convinși că jocurile care vor fi construite pe baza acestuia nu se vor limita doar la câteva titluri multiplayer și seriile de la Valve. Astfel compania s-ar putea trezi și mai bogată peste noapte.

Etichete: , , , , , , , , ,