Hacker-ul GTA 6, condamnat pe viață într-o instituție medicală

Scris de | 22 decembrie, 2023
Hacker-ul GTA 6, condamnat pe viață într-o instituție medicală

Arion Kurtaj, hacker-ul responsabil pentru unul dintre cele mai mari leak-uri din gaming din ultimii ani, care a infiltrat computerele studioului de jocuri și a furat și publicat pe internet informații despre Grand Theft Auto VI înainte ca jocul să fie anunțat, își va petrece, cel mai probabil, restul vieții într-o instituție medicală. Acesta a fost condamnat pe viață într-o instituție medicală și va putea fi eliberat doar atunci când medicii vor considera că nu mai reprezintă un pericol public.

Tânărul de 18 ani suferă de autism, a avut comportament violent în custodie și și-a exprimat dorința de a continua crimele online

Kurtaj, persoană cu autism, era unul dintre membrii cheie ai grupului de hackeri Lapsus$. Acest grup este responsabil pentru hack-ul GTA 6, dar și pentru alte astfel de activități împotriva unor companii mari, precum Uber, NVIDIA sau British Telecom. Grupul Lapsus$ este responsabil pentru daune în valoare de cel puțin 10 milioane de dolari americani, iar Kurtaj este considerat un pericol public.

Motivul pentru care Arion Kurtaj, originar din Oxford, Anglia, va fi încarcerat pe viață într-o instituție publică nu este faptul că suferă de o tulburare de dezvoltare, ci pentru că a avut un comportament violent în timpul încarcerării, în timp ce aștepta sentința. Acesta a produs pagube materiale și a rănit mai multe persoane în această perioadă, dar și-a exprimat și dorința de a se întoarce la hacking imediat este eliberat.

În urma arestării inițiale, acesta a fost eliberat condiționat sub protecția poliției. Kurtaj a fost cazat la un hotel, unde, în ciuda faptului că nu a avut acces la un PC sau laptop, întrucât acestea îi fuseseră confiscate, acesta a continuat activitatea ilegală de hacker folosind dispozitivele pe care le avea la îndemână: un Firestick de la Amazon, televizorul din camera de hotel și un smartphone. Așa a reușit acesta să spargă serverele Rockstar.

Acesta a furat 90 de clipuri de gameplay din Grand Theft Auto VI, cât și bucăți din codul sursă al jocului. Kurtaj a publicat un mesaj pe canalul intern de Slack al Rockstar că dacă nu va fi contactat pe Telegram, va lansa codul sursă pe internet, lucru pe care l-a și făcut ulterior.

Compania Rockstar a declarat în tribunal că a suferit daune de 5 milioane de dolari în urma acestui hack, plus mii de ore de muncă în plus pentru echipă pentru a repara daunele cauzate.

Un alt membru Lapsus$ a fost condamnat la doar 18 luni de detenție

În același proces, un alt membru Lapsus$ a fost condamnat la 18 luni într-o instituție de reabilitare pentru minori, cu supraveghere intensă și interdicția de a folosi VPN-uri online. Acesta este minor, iar identitatea sa nu poate fi dezvăluită public. Acesta a fost acuzat și condamnat, de asemenea, de hărțuire la adresa a două tinere, acesta urmărindu-le online și offline.

BBC notează că nu se știe câți bani au reușit membrii Lapsus$ să câștige de pe urma activităților lor ilegale. Companiile nu recunosc public dacă au plătit sau nu recompensele cerute de hackeri, iar portofelele cu cryptomonede confiscate de autorități sunt protejate de parole și, astfel, inaccesibile.

Etichete: , , , ,