În ultimele câteva luni cei de la Intel au făcut o mulțime de schimbări serioase care au culminat cu schimbarea puterii în companie. Fostul CEO Pat Gelsinger a fost detronat, iar poziția acestuia a fost ocupată de Lip-Bu Tan. Efectele s-au simțit imediat, iar acum noul șef al companiei ne-a vorbit despre viitorul produselor sale. Când a venit vorba despre procesoare consumer, discuția s-a dus spre revitalizarea ecosistemului x86, un efort în care cei de la Intel și-au unit forțele, culmea, cu rivalii de la AMD.
Șeful Intel le-a trimis angajaților săi o scrisoare în care a adresat mai multe subiecte importante, însă pe noi ne interesează cel mai mult bucata despre procesoare pentru desktop-uri și notebook-uri:
„Ne vom concentra pe creșterea procentului de vânzări în segmentele de clienți de bază și servere. Pentru a atinge acest țel, o să colaborez îndeaproape cu produsele și echipele de inginerie. Pe zona de clienți, Panther Lake este prioritatea noastră numărul unu întrucât ne va ajuta să ne întărim poziția pe piațele de notebook-uri consumer și enterprise. De asemenea, trebuie să ne concentrăm și pe Nova Lake pentru a recupera teren în spațiul desktop. În centrele de date, ne vom concentra pe Granite Rapids cu care vom îmbunătăți puterea în sarcini hyperscale. Pentru a reuși asta vor reintroduce simulatenous multi-threading (SMT). Faptul că am renunțat la SMT ne-a pus în dezavantaj în fața competiției”.
Lip-Bu Tan, CEO Intel
Intel revine la Hyper-Threading
Misiunea noului CEO Intel este clară: trebuie să redreseze compania înainte ca aceasta să se adâncească prea tare în probleme. În acest moment discuția despre reintroducerea tehnologiei SMT este la nivelul procesoarelor data center. Dar acelea nu sunt singurele care au avut de suferit după ce compania a renunțat încetul cu încetul la Hyper-Threading. Încă de la a 12-a generație de procesoare, cei de la Intel au început să piardă teren serios. Știm deja ce probleme au cipurile Intel 13th și 14th Gen, iar cu seria Ultra 200 nu putem spune că au rupt gura târgului. Ce au toate acestea în comun? Două tipuri de nuclee care nu prea au ce căuta într-o lansare pentru desktop-uri.
În loc să vedem lupte din ce în ce mai strânse, cu fiecare generație lansată recent Intel a reușit să piardă și mai mult teren în fața celor de la AMD. Competiția folosește acel „chiplet design” absolut fenomenal, în care au reușit să intergreze și memoria 3D V-Cache, fără să complice lucrurile prea tare. Intel are două tipuri de nuclee, dar unele sunt inutile, iar celelalte nu-s de ajuns. Dar asta s-a întâmplat și din comoditate, iar când au fost în vârful lumii nu și-au bătut capul să inoveze.
Pare că soarta generației ce va să vie, adică Nova Lake este deja bătută în cuie. Poate că va reuși să atragă vânzări, poate că va flopa în mare fel. Dar sunt sigur că nu va dura mult până când ăia trei fani Intel care au mai rămas loiali companiei se vor bucura iarăși de procesoare normale, pe formatul clasic x86 cu nuclee puternice și mai multe fire de execuție. Și cine știe? Poate că nu vor mai rămâne doar trei, iar Intel va reveni în cursa cu cei de la AMD pentru poziția de lider pe piața procesoarelor.