VIDEO Produsul Neuralink prinde contur: o maimuță se poate juca Pong folosindu-și mintea

Scris de | 9 aprilie, 2021

Neuralink, compania lui Elon Musk care lucrează la dezvoltarea unor interfețe care realizează o legătură între creier și o mașinărie, a publicat pe YouTube un videoclip în care o maimuță controlează cursorul unui ecran folosindu-și doar mintea.

Pager este un macac de 9 ani care a primit un implant Neuralink cu aproximativ 6 săptămâni înainte ca acest videoclip să fie filmat, conform naratorului din videoclip. Inițial a fost învățat să se joace jocuri video cu un joystick pentru a primi ca recompensă un smoothie de banane, printr-un pai de metal. În timp ce făcea asta, dispozitivul Neuralink înregistra informații cu privire la neuronii care erau puși în funcțiune, învățând practic să prezică mișcările mâinilor lui Pager în funcție de neuronii care „se activau”.

După ce implantul a învățat acest lucru, joystick-ul cu care Pager se juca a fost deconectat de la calculator, însă maimuța a continuat să se joace folosindu-și doar mintea, precum se arată în videoclip.

În mod normal, astfel de videoclipuri sunt însoțite de lucrări științifice publicate în diferite jurnale, însă nu este cazul și de această dată. Există însă posibilitatea ca o maimuță să se poată juca jocuri video cu un implant în creier, ținând cont că, în trecut, un bărbat paralizat a putut folosi un braț robotic și un implant în creier pentru a putea bea bere.

În iulie 2019, Musk anunța că o maimuță a reușit să controleze un computer cu creierul său, printr-un implant Neuralink. De atunci, compania sa a demonstrat câteva feluri în care funcționează tehnologia, iar Musk a anunțat astăzi într-un tweet că primul produs al acesteia va permite unei persoane paralizate să folosească un smartphone cu mintea mai repede decât ar putea să o facă cineva cu degetele.

Etichete: , , , , , , ,