Segmentul aplicaţiilor dedicate tablet-ului iPad este îmbogăţit constant cu noi titluri. Află de la connect care dintre acestea sunt demne să ocupe un loc în memoria gadget-ului tău.
– Marvel Comics
iPad-ul a deschis poarta benzilor desenate în format digital, iar cei de la Marvel au profitat pe deplin de noua oportunitate de afaceri. Dacă nu îi ştii pe cei de la Marvel, probabil vei recunoaşte totuşi câteva dintre seriile pe care le-au lansat aceştia de-a lungul vremii: X-Men, Spiderman sau Fantastic Four.
Aplicaţia lor specială, denumită Marvel Comics este practic un portal care îţi permite să te bucuri de benzile desenate pe ecranul generos al tablet-ului, care are circa 80% din dimensiunile unei pagini de revistă. Sistemul de navigare şi acces este cel pe care l-ai mai văzut probabil pe iPhone, dezvoltat de ComiXology. Colecţia de benzi desenate este uriaşă şi conţine chiar şi ediţii de debut ale unor personaje, din anii 50-60. Preţul unui număr este de circa 2 dolari.
– Angry Birds HD
Dacă ai un iPhone sau iPod, nu ai cum să nu fi auzit de Angry Birds, unul dintre acele jocuri care creează dependenţă instant şi te ţine lipit cu ochii de ecran pe parcursul celor câteva sute de nivele. Acesta este disponibil acum şi într-o versiune aşa zis HD, pentru iPad, cu o grafică adaptată la ecranul cu diagonală mai mare.
Ideea din spatele lui Angry Birds este destul de simplă, exploatată de producători încă de pe vremea QBasic-ului, când setând o serie de unghiuri încercai să nimereşti cu o banană pixelată gorila pătrăţoasă a inamicului. În cazul Angry Birds ideea este dusă mult mai departe, arsenalul fiind compus dintr-o sumedenie de păsări cu tot felul de abilităţi speciale, de la ciocănitori la piţigoi explozivi, care trebuie să îşi distrugă inamicii, adăpostiţi în spatele unor clădiri cu pereţi nu foarte solizi.
– Brushes
Brushes este undeva între Paint şi Photoshop, o aplicaţie care permite atât creearea de imagini noi cu ajutorul numeroaselor instrumente cât şi manipularea unor fotografii existente, stimulând creativitatea şi oferind un mod plăcut de relaxare. Meniul complex şi bine structurat îţi oferă accesul la o gamă largă de pensule şi texturi, pe care le poţi adapta nevoilor tale. Capodoperele create pot fi salvate apoi atât în memoria iPad-ului cât şi pe un server al producătorilor aplicaţiei. Brushes este excelentă şi pentru cei mici, care se vor desenând cu degetul sau colorând diferite modele.
– Napster
Probabil îţi aminteşti de Napster din zilele de început ale MP3-urilor. Serviciul a evoluat extrem de mult de atunci şi s-a extins şi spre noi segmente de piaţă, fiind disponibil atât pe iPhone cât şi pe iPad. Cu o interfaţă extrem de modernă şi de bine gândită, Napster îţi oferă acces la baza sa de peste 10 milioane de melodii contra unei taxe modice de 10 dolari pe lună. Un element extrem de atractiv al acestei oferte este posibilitatea de a asculta piesele şi offline, nu doar atunci când eşti conectat la serverele lor. În afara taxei lunare aplicaţia poate fi descărcată gratuit.
– Scrabble
Jocurile de societate clasice precum Monopoly sau Scrabble au tresărit fericite la auzul unor dispozitive precum tablet-urile. Pe ecranul de 9.7 inchi al iPad-ului tabla de joc pentru Scrabble este redată impecabil, iar răspunsul tactil excelent le permite jucătorilor să aşeze piesele precis. Jocul este creat în special pentru a fi jucat cu prietenii, fie local fie în reţea. În modul Party Play Mode poţi juca împreună cu până la patru prieteni, ducând distracţia la un alt nivel. Şi fiindcă suntem în era reţelelor sociale, Scrabble pentru iPad, de la Electronic Arts este integrat perfect cu Facebook, cu ajutorul căruia poţi găsi noi parteneri de joc.
– SoundHound
Lansată pe numeroase platforme printre care şi iPhone, aplicaţia SoundHound a fost portată şi pe tablet-ul iPad, unde vine în întâmpinarea utilizatorilor cu acelaşi număr de magie: identifică orice melodie din care trece prin microfonul aparatului, de multe ori chiar şi pe cele pe care le vei fredona. Momentele în care auzi o piesă nouă şi pierzi apoi timpul încercând să îi aflii numele şi interpretul sunt de domeniul trecutului deoarece SoundHound îţi va afişa aceste date în mai puţin de patru secunde.
Aplicaţia funcţionează şi ca şi simplu player, oferind acces la întreaga bază de date audio şi permiţâd redarea pieselor însoţite de versuri sau informaţii amănunţite despre artist sau albumul respectiv.
– Weather HD
Aplicaţiile meteo au reprezentat mereu o categorie interesantă App Store-ului. Chiar dacă majoritatea dispozitivelor de la Apple au o aplicaţie integrată care oferă informaţii despre vreme, achiziţionarea unei aplicaţii speciale, precum Weather HD nu este o risipă financiară. Cu ajutorul Weather HD vei avea acces la un adevărat spectacol vizual atunci când vrei să afli câte grade sunt afară. Fiecare fenomen meteo are câte un filmuleţ video high definition special creat pentru el, care redă pe ecranul de mari dimensiuni al iPad-ului efecte impresionante de viscol sau ploaie. Alte elemente pe care le oferă Weather HD sunt posibilitatea de a accesa prognoze pe până la patru zile în avans sau de a adaugă locaţii multiple care pot fi vizualizate dintr-o atingere.
Să nu uităm şi preţul de 0.99 dolari care poziţionează aplicaţia pe lista de must buy.
– GoodReader
Una dintre aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe iPad este PDF reader-ul. Unul bun, dacă e să ne luăm după denumirea sa, este GoodReader, o aplicaţie robustă care afişează documente PDF încărcate din iTunes, descărcate de pe web sau sincronizate de pe Google Docs. Interfaţa este simplă, cu butoane uşor de localizat şi cu un aspect business. Merită să amintim şi că în cazul în care ai un cont Dropbox, fişierele PDF de pe acesta pot fi afişate fără probleme şi de GoodReader. Aplicaţia merită recomandată şi pentru că ţinând cont că are un preţ, de doar 0.99 dolari , GoodReader oferă stabilitatea şi funcţiile unor pdf reader mullt mai scumpe.
– Converbot
O aplicaţie care reuneşte sub o singură icoană aproape toate operaţiunile de conversie de care ai nevoie, Convertbot reuşeşte să impresioneze printr-un design inteligent şi inovaţie. Aceasta îţi permite să jonglezi cu peste 500 de unităţi de măsură din 20 de categorii, cum ar fi cele pentru măsurarea distanţei, vitezei, temperaturii. Ceea ce este şi mai interesant este că poţi să efectuezi conversia diferitelor valute. Pentru funcţia aceasta vei avea însă nevoie de o conexiune la internet, deoarece cotaţiile valutare sunt accesate direct de pe anumite servere. Aplicaţia oferă şi un calculator clasic.
– Foosball HD
Cu Foosball HD nu va mai trebui să ieşi până la barul de la colţ pentru a juca o partidă de fotbal de masă cu prietenii. Aplicaţia impresionează printr-un design grafic superb şi un control pe măsură. Fie că joci singur, contra unui oponent controlat de computer sau contra unui prieten, jocul este extrem de distractiv şi plin de momente memorabile. Fizica mişcărilor, efectele sonore realiste şi cele trei nivele de dificultate separate – Easy, Medium şi Pro contribuie la o experienţa totală pe care o oferă Foosball HD.