Astfel s-ar putea defini modul în care arată notebookurile Sony Vaio EA. Am avut ocazia să testăm un asemenea aparat, şi trebuie să spunem că acesta are darul de a face din prima o impresie puternică. Indiferent că îţi place sau nu, neobservat nu prea are cum să treacă.
Şi asta pentru că notebookul de 14 inchi are o culoare verde electric a carcasei, culoare care se păstrează pe toată suprafaţa sa, mai puţin în zona în care este situată tastatura. Aceasta este colorată în negru, la fel ca şi tastele.
Dacă doreşti un notebook care să se constituie într-o declaraţie de stil extrem de îndrăzneaţă, l-ai găsit în mod indiscutabil.
Este o tastatură de calitate, aşa cum marca japoneză ne-a obişnuit, cu tastele bine delimitate între ele şi curse scurte. Acesta este motivul pentru care mai greu ai putea să ratezi o tastă, în cazul în care ai obiceiul să scrii fără a te uita la taste.
Sub tastatură se găseşte un touchpad cu două butoane, integrat foarte bine în design (are aceeaşi culoare verde electric), dar situat o idee mai jos în carcasă ca să nu „ieşi” din el când nu te uiţi şi să te poţi concentra din plin la navigarea pe web. Trebuie spus că este unul multitouch şi funcţionează extrem de precis, lucru pe care l-am apreciat din plin.
Trebuie spus că Sony Vaio EA are ceva în plus faţă de majoritatea notebookurilor de pe piaţă. Acesta îţi permite să intri pe internet şi fără a mai aştepta pornirea sistemului de operare. Asta pentru că sunt destule ocazii când ai nevoie doar să îţi verifici mailul sau să cauţi o informaţie rapid.
Browserul Splashtop porneşte în secunda în care se apasă butonul Web, situat sub displayul lui Vaio şi îţi oferă tot ce îţi trebuie pentru a naviga simplu pe internet, inclusiv posibilitatea de a folosi taburi multiple în navigare.
Aşa cum e normal pentru un notebook modern, nu ducem lipsă de o multitudine de interfeţe şi porturi. O simplă privire pe părţile laterale îţi va arăta că nu vei avea probleme de conectivitate. Avem parte de trei porturi USB, situate unul lângă altul pe partea dreaptă şi completate pe partea stângă de unul eSATA/USB, pentru unităţi de stocare externe. Nu lipseşte slotul de ExpressCard, şi nici porturile HDMI şi VGA. În felul acesta se acoperă conectarea monitoarelor sau displayurilor, atât a celor mai vechi, cât şi a plasmelor, LCD-urilor sau displayurilor LED care îşi fac loc tot m
Normal că nu lipsesc intrarea de microfon şi cea pentru căşti, şi nici (lucru ceva mai puţin comun) două card readere. Unul se ocupă cu formatul SD, iar celălalt este dedicat Memory Stickurilor.
Configuraţie echilibrată
Dacă ai crezut că totul se rezumă la aspectul deosebit, te înşeli. Vaio EA stă bine şi din punctul de vedere al tehnologiei pe care o încorporează, fiind un laptop echilibrat, potrivit în foarte multe situaţii. Cu alte cuvinte, este genul de notebook suficient de puternic încât să nu te lase de izbelişte, indiferent ce ai putea să vrei de la el. Specificaţiile sale tehnice îi permit din plin să facă acest lucru, începând de la procesorul Intel core i3, 520M, la 2400 MHz. În completarea sa vine, pe varianta testată de noi, o memorie RAM DDR3 de 4 GB. În aceste condiţii, este lesne de înţeles că totul se desfăşoară foarte bine în sarcinile de fiecare zi şi că sistemul de operare Windows 7 Home Premium cu care vine preinstalat nu prea are cum să îi pună probleme.
La fel cum nu îi pun problemele nici filmele la calitate Full HD, care se văd foarte bine pe ecranul cu o rezoluţie de 1366 x 768 de pixeli. Nu am avut probleme în a rula foarte fluent conţinut la 1920 x 1080 de pixeli. Filmele vor putea fi stocate fără probleme pe hard diskul de SATA II de 500 GB, dar şi rulate de pe un DVD, pentru că drive-ul DVD RW nu lipseşte.
Ai şanse să rulezi şi multe dintre jocurile noi pe verzuiul notebook. Noi am încercat un FIFA 11 şi jocul s-a mişcat bine. La acest lucru contribuie şi faptul că notebookul dispune de un chip grafic dedicat „serios”. Este vorba despre un ATI Mobility Radeon HD5650. Acesta are o memorie video dedicată de 1 GB, destul ca să nu te împiedice nimic să te joci.
Aplicaţii preinstalate
Şi de această dată ne-a plăcut faptul că dispozitivul vine cu destule aplicaţii preinstalate, începând de la o versiune Starter a suitei Office 2010, suficientă pentru sarcini de bază, continuând cu browserul Google Chrome (în mod interesant, nu are Internet Explorer preinstalat), Norton Online Backup (versiune de test pe 60 de zile) sau chiar BBC iPlayer. Toate acestea îţi salvează nişte timp atunci când achiziţionezi notebookul şi vrei să începi să îl foloseşti direct.
Concluzie
Un notebook reuşit, cu o dotare echilibrată, care are trebui să mulţumească mare parte din utilizatori. Preţul său este de 3800 de lei şi poate fi achiziţionat la Sony Center.